• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    THOMASMORTA: Já bych to viděl foneticky. z + ř za sebou není tak obvyklý, tak se tam při výslovnosti nacpalo to nejbližší, ale odlišný, tedy stopka d. No a od toho do psaný formy.
    SONA1
    SONA1 --- ---
    THOMASMORTA: Myslím, že jde o hyperkorektnost. Domnívají se, že je tam v grafice souhlásková skupina, která se ve výslovnosti zjednodušuje.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    JAMILLOS: Pořád přemýšlím, jak to vůbec vzniklo - že by jako důsledek ledabylé výslovnosti -zř-, která je náročná na artikulaci?
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    THOMASMORTA: O tom dost pochybuju. Pro leckoho dost nepolapitelná a nedostatečně zřejmá chyba na to, aby to splňovalo onen dehonestující záměr, o kterým mluvíš. Řekl bych.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ZIDANE: Pokud jsem pochopil jeho otázku, tak se podivuje nad tím, že to často používají i lidé jinak inklinující až k přístupu grammar nazi, tak ho napadlo, jestli to náhodou nedělají schválně, aby tak nějakým způsobem dehonestovali adresáta (svého času jeden známý dával do oznámení adresovaných neúspěšným pokusům o prolomení hesla větu "Jsi debyl!", tak asi v tomto duchu).
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    RAGNAROK: Samozřejmě samozřejmě. To první je něco jako "bizardní".
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Neco jako captain obvious?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    samozdřejmě vs samozřejmě?

Rekl bych ze je spravne to druhe. Na nyxu to ale vidim casto ve variante prvni vubec se mi to nelibi a to bezne v textu ostatni chyby vetsinou vubec nevnimam. Pouzivaji to i bezne pomerne inteligentni i grammer nazi ID. Asi to ma nejakou stylistickou funkci, jako ze se recnik snizuje na uroven adresata nebo nejakou podobnou funkci.
    SILENT
    SILENT --- ---
    JAMILLOS: ok, s nozem souhlasim, u oteviraci doby byla drive castejsi otviraci, dnes se otviraci pomalu vytraci uplne.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    SILENT: Ne, jde jenom o zvyk, ustálený spojení.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    JAMILLOS: Přesně. Vystřelovák je něco jiného, já si pod zavíracím nožem představím starou dobrou http://magazin.strelectvi.cz/wp-content/uploads/rybicka.jpg :-)
    SILENT
    SILENT --- ---
    JAMILLOS: to ze je tahle kolokace castejsi ale rozhodne nerika, ze tam je nejaky vyznamovy rozdil. pokud jsi to ale nenaznacoval, spatne jsem ti rozumel.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    ZIDANE: Pravda! Nebo zase vystřelovák, ale to už je jiná záležitost.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    JAMILLOS: Já taky ne, já a všichni okolo jsme tomu říkali zavírací :-)
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    SILENT: Ano, otevírací nůž jsem ještě neslyšel.
    SILENT
    SILENT --- ---
    JAMILLOS: tak to ale leda ve tve soukrome cestine

_THE_WOLF_: ano, otviraci je starsi tvar
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    ZIDANE: No to je děs.

ZIDANE: Taky paskvil, to je fakt.

_THE_WOLF_: Otevírací doba, otvírací nůž, možná tak.
    NOLDO
    NOLDO --- ---
    ZIDANE: To ne, ale onehdá jsem v Dobrym ránu s ČT (Brno) viděl, jak moderátor dle svých slov "Vzal losovací mísu s hlasy obouma rukami a nechal vylosovat šťastného výherce."
    _THE_WOLF_
    _THE_WOLF_ --- ---
    prosim vas, co si myslite o oteviraci x otviraci doba? lehce mi vstavaji vlasy hruzou z toho, ze by otviraci melo byt spravna varianta

Internetová jazyková příručka: otvírací
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=otviraci
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    NOLDO: Mně se to taky nelíbí, ale dle mne to je správně. První, druhý, tak proč ne půltý?

NOLDO: Ještě si stěžuj, vidím, žes neměl tu "čest" zaslechnout "ocitl se v nebezpečí života" - tohle je u mě paskvil. Buď "nebezpečí ohrožení života" nebo "nebezpečí smrti" bych řekl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam