• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KYO: Google podle mne mlčí protože výraz "dechberoucí" nemusí patřit do výbavy spisovné češtiny, osobně se domnívám že jde o germanismus (složené německé slovo, byť z českých ekvivalent)

Volil bych spíš výrazy jako fascinující, úchvatná, okouzlující nebo čarokrásná.
    KYO
    KYO --- ---
    zdravim, potrebuji se zeptat, jak se pise:

dech berouci - dechberouci?

dech beroucí romantická architektura

google mlci, dekuji :)
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    http://sport.aktualne.centrum.cz/...erby-ale-prijde-brutalni-los/r~51a1b2e422b411e3bb540025900fea04/

Oba se snažili na maximum, zasloužili za výkon pochvalu, ale na to, aby byla jejich souhra s ostatními, hlavně v Pospíšilově případě, optimální, ještě bude nějaký čas potřeba. Hořava měl na zakomponování do týmu celé léto, Pospíšil teď vletěl do rozjetého vlaku. A byť mu pomáhá, že se herně zná s Hořavou, u ostatních si ještě musí vysledovat, kdy, kam a do jakého prostoru potřebují optimální míč. To všechno zejména ve vazbě na hrotového útočníka. Ať Wágner, tak Tecl byli totiž v sobotu kapku odříznutí od ostatního dění, možná i vlastní vinou, kouči Vrbovi u nich scházely optimální náběhy.
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    JAMEELA: perfektni. diky moc :).
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    KEPASO: První je v pořádku - když je v několikanásobném členu rod ženský a střední, řídí se podle ženského (i třeba ve shodě přísudku s podmětem). Druhá varianta je samozřejmě taky správně. Super mikiny můžeš použít taky, ale je to méně formální, do vyloženě spisovného textu se to moc nehodí.
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    ahojte. chtel bych poprosit o pomoc. casto narazim na situaci, kdy se mi tvary podstatnych jmen biji ve spojeni s privlastkem. zajima me, jestli je varianta a) prijatelna nebo radeji vzdy pouzit b). pripadne pouzit neutralni privlastek (napr. Super mikiny, bundy a tricka.)

a) Skvělé mikiny, bundy a trička.
    b) Skvělé mikiny, bundy a výborná trička.

diky moc za nazory.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    CORWEX: Jsem na tom podobně. Taky bych je tam měl sklon psát, ale podle pravidel si myslím, že tam nepatří.
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    JAMEELA: Díky! Spontánně jsem k ní došel včera, protože mi ta věta fakt nedala spát, ale moc díky za paralelní potvrzení, že to není jen další blud :)
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    RINVIT: Nebyla by méně krkolomná možnost: "...že jak má být, všechno rozhodně nebylo."?
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    CORWEX: tehle...

prvni pripad vy mohlo byt psani carky pred a, protoze pomer odporovaci.
    grqmatiku jsem mel uz davno, takze misto pameti...

Internetová jazyková příručka: Psaní čárky před spojkami a, i, ani
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=153

snad to pomuze :)
    MALYSEK
    MALYSEK --- ---
    Jak již bylo řečeno, věta sama o sobě působí krkolomně, ale v kontextu to tak vůbec nemusí být. Neznamená to však, že by se neměla přeformulovat tak, aby zněla lépe, aby nebylo nutné se nad ní pozastavovat a dát tak možnost se následujícímu textu plně věnovat - nechat se jím unášet.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    CORWEX: Já bych je pocitově naopak vyhodil. Přijdou mi tam navíc.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    Dá se prosím nějak zdůvodnit, proč a zda vůbec se v těchhle větách píšou čárky? Obě tam cítím, ale při průzkumu Příručky bych se zas klonil k tomu je vyhodit.

[Mluvčí láká osloveného na své pracoviště:] Jen v blízkovýchodní sekci se něco děje, a vy nepůsobíte jako zápecník.

Jindy si třeba [s letadlem] sednou přímo na nás, a to je fakt děs.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    RINVIT: Jasně, měl jsem nějaké takové podezření... :)
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    CICHLASOMA: Máš pravdu. Předchozí tři odstavce končí vždy větou "Všechno bylo tak, jak má být", a proto byla tahle záverečná věta jejich negací, ale i gradací.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    RINVIT: No ta věta takhle bez kontextu vypadá trochu neobratně formulovaná, ale možná v kontextu je všechno, jak má být. :) (To už ale není věc interpunkce.)
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    CICHLASOMA: Díky. Jen mi ta věta přijde takhle rozkouskovaná hodně krkolomná.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    RINVIT: Interpunkce je dobře.
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    Late night cry for help. Rediguju text a lámu si hlavu nad tímhle:

Potom dveře vedoucí do skály pomalu zaskřípěly a mně došlo, že všechno, jak má být, rozhodně nebylo.

Nelíbí se mi ta interpunkce, ale v téhle pozdní hodině už si nejsem nějak jistý. Poraďte, lidé dobří, pokud možno hned :)
    KELLIE
    KELLIE --- ---
    PISKVOR: Díky, už jsem si to v mezidobí našla v pravidlech na netu
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    KELLIE: "Samolepící" znamená, že to lepí (samo, právě teď a furt); "samolepicí" znamená, že je určeno k lepení (a bude lepit samo, až to k tomu použiješ). Obdobně "kropicí" x "kropící."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam