• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    KELLIE: Kolega má pravdu. Velké V se v tomto případě používá pouze na adresu jednotlivce, kterému vykáš. Pakliže je adresátem větší množství lidí (a lhostejno, zda jim vykáš, tykáš nebo každýmu něco), používá se malé v.
    KELLIE
    KELLIE --- ---
    Prosím, můžete mi poradit? Když píšu jakýkoli oficiální dopis, vždy automaticky v oslovení píšu velké V (Vy, Váš). Teď se mě ale snaží zviklat kolega, že když je dopis adresován firmě a nikoli jednotlivci, a žádáme o něco dopisem firmu jako takovou, oslovujeme ji s malým v. Já jsem o takovém pravidle nikdy neslyšela a ani ho nemůžu nikde najít, ale stejně to trochu hlodá. Prosím nevíte někdo, jak to je?
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    THOMASMORTA: Tak jsem si vygooglila vyznam... viz nize.
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    MAR_TINA: Tak jsem si vygooglila vyznam a chapu, dekuji :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PEPENKA: použiješ kombinaci kláves shift+ctrl+mezerník namísto jen mezerníku. Word mezeru zafixuje na přesně jeden znak a při zarovnávání textu ji neroztáhne na dva a víc.
    Srovnej 252 m n. m. a 252 m n. m., například.
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    MAR_TINA: Tak zuzenou mezeru jsem si vygooglila, tvrda mezera mi opet nic nerika.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PEPENKA: ale i ve wordu používej tvrdé mezery všude, kde nechceš, aby ti udělal dvojmezeru. Typicky v celém tomhle úseku 200–300 m n. m., dále mezi číslem a jednotkou apod.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PEPENKA: v tom případě poznámku tady pana kolegy ignoruj. word zúženky neumí
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    BALAENA: Klasický word.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ERGOSUM: pokud to dělá v nějakým normálním programu, ne ve wordu. word zúženky nemá.
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    ERGOSUM: Píšu BP, ale myslím si, že takovéhle detaily nikdo neřeší, aspoň jsem se s tím v žádných předchozích pracích nesetkala, ani nás na to nikdo neupozorňoval.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PEPENKA: To jsou rozdíly jestli publikace vypadá dobře a příjemně se čte. Pokud ovšem neděláš finální úpravu do tisku, nemusíš to řešit.
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    ERGOSUM: Je to odborný text, ne umělecký. O "zúžené mezeře" slyším teď prvně :D
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PEPENKA: A pokud máš i umělecký zájem, tak mezeru mezi n. m. zúženou.
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    JAMILLOS: Kuju :-)
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    PEPENKA: 200–300 m n. m.
    Tedy pomlčka (nikoli spojovník) bez mezer a za metrem tečka není.
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    Prosím, taková banalita, ale přece... Když chci napsat rozmezí nadmořské výšky, jak se to správně zapíše? Např. 200-300 m n. m./m. n. m.? A jak by v tomto zápisu byly mezery? Byly by před a za pomlčkou (až) - ale to si nemyslim, a mezi jednotlivými písmeny zkratky?
    LIPIVA
    LIPIVA --- ---
    Ok, díky.
    SARGO
    SARGO --- ---
    LIPIVA: Nepsala bych ji tam. Nic tam netahá za oči a nevázne.
    MALKE
    MALKE --- ---
    LIPIVA: A koukám, že to řešení vychází z příkladu, takže ať už to s čárkou vyřešíš jakkoliv, pokud to zůstane zásadně nezměněné, dej tečku před uvozovky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam