• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    VICKE: Výjimky jsou všude, např. když se zamyslím nad svým nickem. Soudce, druhý pád bez soudce - a už to skřípe. V mém případě lidi používají např. druhý pád Zidaneho nebo Zidana, víc se mi pocitově líbí druhá možnost.
    I když teď nad tím přemýšlím a u věcí typu můj nick se asi skloňuje dle výslovnosti - koncové -e nevyslovujeme, tedy skloňujeme podle vzoru pán. To by odpovídalo.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MRTVY_KENNY: Nevím přesně proč, ale "Wichterlovo gymnazium" mi asociuje gymnázium nesoucí Wichterlovo jméno, zatímco "Wichterleho gymnázium" asociuje "budova patřící Wichtrlemu"
    VICKE
    VICKE --- ---
    MRTVY_KENNY: Domnívám se, že 'Wichterle' se skloňuje jako 'soudce', soudcovo — Wichterlovo, soudcova — Wichterlova.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    pls mame tady "Wichterlovo gymnazium". jednak by me zajimalo proc je to tak a ne Wichterleho
    a druhak kdyz to sklonuju, tak "oprava telocnicny Wichterlova gymnazia"? a "oprava telocnicny Wichterleho gymnazia" j spatne? je to Otto Wichterle..

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba
    http://www.wigym.cz/nv/?page_id=111

diky
    CADDY
    CADDY --- ---
    to je casty problem, treba i s datem...kdyz napisu, ze je ve smlouve potreba upravit data ,tezko to nekdo pochopi jako datumy, protoze data obsahuje ruzna...ale spatne se mi psat take nechce, je to pomerne tezko resitelne :)
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Nejdřív bych tam nějak šikovně představil stylus v nominativu a pak už bych se ničeho nebál.
    KEB
    KEB --- ---
    SCHIZOGENES: Jasně. když použiju stylusem není to správně, ale lidi spíš pochopí co mám na mysli než když to napíšu správně. Dík moc :)
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    KEB: No... úplně (označení pochází z psací tyčinky k voskovým tabulkám, její české skloňování je kodifikované), nicméně v praxi se (správné skloňování nepoužívá prakticky vůbec, protože lidi chápou tablet se stylem jako stylový tablet) používá i stylusem.
    KEB
    KEB --- ---
    CADDY: Ok, a jak moc špatně je když použiju stylusem?
    CADDY
    CADDY --- ---
    KEB: mělo by být "stylem", byť to zní trochu divně... :)
    KEB
    KEB --- ---
    Potřebuju poradit se stylusem :)

Mám stylus čili zařízení na ovládání dotykových obrazovek. Ovládám je stylusem nebo stylem? Předem dík :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    Omlouvám se za OT, když tak smažte, ale pobavilo mě to tolikrát za sebou, že... :-)
    Korektor - Korektor #150
    http://korektor.webcomic.ws/comics/163
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Hmm, zdvořilost. Vykání je většinou pouze způsob, jak člověku zatemnit skutečnost, že na tu práci bude sám. :-)
    KELLIE
    KELLIE --- ---
    CORWEX: Ok, děkuju!
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    KELLIE: Příručka tvrdí, že "píšeme jako vyjádření úcty a zdvořilosti v dopise vždy s velkým počátečním písmenem, ať píšeme jednotlivci, několika osobám, nebo kolektivu", v tištěných Pravidlech je, že to "lze". Dřív se s velkým oslovovala výhradně jedna osoba, ale zrušilo se to už vydáním Pravidel z roku 1957.
    KELLIE
    KELLIE --- ---
    IDENTITY: A můžu se prosím zeptat na nějaký zdroj, kde je to možné vyčíst? Já jsem právě koukala do pravidel na internetu (http://www.pravidla.cz/vice/psani-velkych-pismen/?kapitola=8), ale tam uvádějí, že velké písmeno se píše v oslovení jednotlivce i kolektivu, pokud nejde o soukromý či důvěrný dopis. Kolega právě tvrdí, že pro oslovení firmy je výjimka, ale ráda bych to měla něčím podložené...
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    KELLIE: Kolega má pravdu. Velké V se v tomto případě používá pouze na adresu jednotlivce, kterému vykáš. Pakliže je adresátem větší množství lidí (a lhostejno, zda jim vykáš, tykáš nebo každýmu něco), používá se malé v.
    KELLIE
    KELLIE --- ---
    Prosím, můžete mi poradit? Když píšu jakýkoli oficiální dopis, vždy automaticky v oslovení píšu velké V (Vy, Váš). Teď se mě ale snaží zviklat kolega, že když je dopis adresován firmě a nikoli jednotlivci, a žádáme o něco dopisem firmu jako takovou, oslovujeme ji s malým v. Já jsem o takovém pravidle nikdy neslyšela a ani ho nemůžu nikde najít, ale stejně to trochu hlodá. Prosím nevíte někdo, jak to je?
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    THOMASMORTA: Tak jsem si vygooglila vyznam... viz nize.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam