• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    SILENT
    SILENT --- ---
    SOFIJKA: ano, i když co píšeme, k tomu jsem se celkem nevyjádřil
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    SILENT: myslíš jako píšeme Jacquese, čteme žaka?
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE: vždycky se skloňuje podle výslovnosti
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    VICKE: Výjimky jsou všude, např. když se zamyslím nad svým nickem. Soudce, druhý pád bez soudce - a už to skřípe. V mém případě lidi používají např. druhý pád Zidaneho nebo Zidana, víc se mi pocitově líbí druhá možnost.
    I když teď nad tím přemýšlím a u věcí typu můj nick se asi skloňuje dle výslovnosti - koncové -e nevyslovujeme, tedy skloňujeme podle vzoru pán. To by odpovídalo.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MRTVY_KENNY: Nevím přesně proč, ale "Wichterlovo gymnazium" mi asociuje gymnázium nesoucí Wichterlovo jméno, zatímco "Wichterleho gymnázium" asociuje "budova patřící Wichtrlemu"
    VICKE
    VICKE --- ---
    MRTVY_KENNY: Domnívám se, že 'Wichterle' se skloňuje jako 'soudce', soudcovo — Wichterlovo, soudcova — Wichterlova.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    pls mame tady "Wichterlovo gymnazium". jednak by me zajimalo proc je to tak a ne Wichterleho
    a druhak kdyz to sklonuju, tak "oprava telocnicny Wichterlova gymnazia"? a "oprava telocnicny Wichterleho gymnazia" j spatne? je to Otto Wichterle..

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba
    http://www.wigym.cz/nv/?page_id=111

diky
    CADDY
    CADDY --- ---
    to je casty problem, treba i s datem...kdyz napisu, ze je ve smlouve potreba upravit data ,tezko to nekdo pochopi jako datumy, protoze data obsahuje ruzna...ale spatne se mi psat take nechce, je to pomerne tezko resitelne :)
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Nejdřív bych tam nějak šikovně představil stylus v nominativu a pak už bych se ničeho nebál.
    KEB
    KEB --- ---
    SCHIZOGENES: Jasně. když použiju stylusem není to správně, ale lidi spíš pochopí co mám na mysli než když to napíšu správně. Dík moc :)
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    KEB: No... úplně (označení pochází z psací tyčinky k voskovým tabulkám, její české skloňování je kodifikované), nicméně v praxi se (správné skloňování nepoužívá prakticky vůbec, protože lidi chápou tablet se stylem jako stylový tablet) používá i stylusem.
    KEB
    KEB --- ---
    CADDY: Ok, a jak moc špatně je když použiju stylusem?
    CADDY
    CADDY --- ---
    KEB: mělo by být "stylem", byť to zní trochu divně... :)
    KEB
    KEB --- ---
    Potřebuju poradit se stylusem :)

Mám stylus čili zařízení na ovládání dotykových obrazovek. Ovládám je stylusem nebo stylem? Předem dík :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    Omlouvám se za OT, když tak smažte, ale pobavilo mě to tolikrát za sebou, že... :-)
    Korektor - Korektor #150
    http://korektor.webcomic.ws/comics/163
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Hmm, zdvořilost. Vykání je většinou pouze způsob, jak člověku zatemnit skutečnost, že na tu práci bude sám. :-)
    KELLIE
    KELLIE --- ---
    CORWEX: Ok, děkuju!
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    KELLIE: Příručka tvrdí, že "píšeme jako vyjádření úcty a zdvořilosti v dopise vždy s velkým počátečním písmenem, ať píšeme jednotlivci, několika osobám, nebo kolektivu", v tištěných Pravidlech je, že to "lze". Dřív se s velkým oslovovala výhradně jedna osoba, ale zrušilo se to už vydáním Pravidel z roku 1957.
    KELLIE
    KELLIE --- ---
    IDENTITY: A můžu se prosím zeptat na nějaký zdroj, kde je to možné vyčíst? Já jsem právě koukala do pravidel na internetu (http://www.pravidla.cz/vice/psani-velkych-pismen/?kapitola=8), ale tam uvádějí, že velké písmeno se píše v oslovení jednotlivce i kolektivu, pokud nejde o soukromý či důvěrný dopis. Kolega právě tvrdí, že pro oslovení firmy je výjimka, ale ráda bych to měla něčím podložené...
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    KELLIE: Kolega má pravdu. Velké V se v tomto případě používá pouze na adresu jednotlivce, kterému vykáš. Pakliže je adresátem větší množství lidí (a lhostejno, zda jim vykáš, tykáš nebo každýmu něco), používá se malé v.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam