• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    INUSHKA: jasne, ale jde o to, pro koho to je.
    Kdyz je psanej treba text o tuningu aut, tak tam neni treba psat, co je karburator, jakej je rozdil mezi dieslem a benzinem.
    Ale thomasmorta Ti odpovedel, jak se to pise. :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SCHWAB: Mě zajímala obecná pravidla toho slovního zápisu takovýchto případů, neřeším konkrétně disketu ani konkrétní text.

THOMASMORTA: Čtyřiapůlpalcový nebo čtyřapůlpalcový? A analogicky dvouapůlletá nebo dvaapůlletá? Nebo dokonce dvouapůlroční? Protože ve věku 6 měsíců bych psala "půlroční" ne "půlletá". Tohle mi pořád nějak nejde do hlavy, jak je to vlastně správně.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    INUSHKA: pro koho je text?
    Jestli pro "poucene" tak THOMASMORTA 4,5" . Jestli pro "neznale"slovne
    SILENT
    SILENT --- ---
    ANGIOLETTO: nic pořádného myslím není, takže používám tezaurus ve Wordu
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    THOMASMORTA: Netvrdím, že nezapisují (zlomky na klávesnici nejsou a desetinné číslo se vyhledává lépe).
    zase třeba
    http://www.heureka.cz/?h[fraze]=gola+1%2F4
    http://www.heureka.cz/?h[fraze]=trubka+1%2F4%22
    a vůbec palcové závity.
    Jde o to, že 0,5 vs 1/2 a 0,25 vs 1/4 jsou srozumitelné, ale 0,375 vs 3/8, 0,83 vs 5/6 a jiné už ne. V okamžiku, kdy to zkombinuješ jedeš do pekel. A kdybys slyšel těch sprostých slov, když to ještě někdo zaokrouhlí.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    PISKVOR: Chápu. (I když se mi chce jít zkoušet sehnat trubku o průměru 0,375 palce, abych zjistil reakce.)
    Potom bych se řídil zápisem, který je obvyklý v dané oblasti.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    THOMASMORTA: ...lec zkus v zelezarstvi zadat trubku o prumeru 3/8 palce v desetinne notaci, a budou koukat, jak kdyz nadloube volovi.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ERGOSUM: To mi prosím vysvětli - jedna polovina je pořád jednou polovinou celku, ať už je celek jeden metr nebo jeden palec. Navíc když se podíváš do většiny velkých obchodů s elektronikou, tak uvidíš, že se běžně palce zapisují desetinným zápisem.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    THOMASMORTA: "dříve navrhované podoby: 4,5" cosi."
    Možná spíš 4 1/2" cosi.
    Přeci jen to není metrická míra a 3/8 nebo 1/4 mají v desetinné soustavě jiný význam.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    INUSHKA: Máš pravdu, že explicitně to tam nikde není. Ale řídil bych se tprincipem vytváření přídavných jmen ze složených názvů:

Pokud vytvářím přídavné jméno z víceslovného výrazu, vyházím mezery a utvořím jednoslovné adjektivum.

čyři palce --> čtyřpalcový
    čtyři a půl palce --> čtyřiapůlpalcový
    ...

To, že se to zdá neobvyklé je nejspíš dáno tím, že z desetinných míst málokdy utváříme přídavná jména, ale třiapůlpacovou disketu lze opsat jen těžko. Oproti tomu dvaapůlleté dítě může být buď staré dva a půl roku, nebo může být třicetiměsíční.
    Konkrétně u čtyřiapůlpalcového čehosi lze využít dříve navrhované podoby: 4,5" cosi.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    THOMASMORTA: Pokud dobře vidím, příklad s polovinou, na který se ptám, tam není uveden.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    INUSHKA:
    Internetová jazyková příručka: Tvoření a psaní výrazů složených z číslic a slov (typ 12procentní, 20krát)
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=790&dotaz=%C4%8D%C3%ADslovky
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Slovně je to tedy správně "čtyřapůlpalcový"? Nebo jak?
    Já s tímhle vždycky bojuju, když chci někde zmínit věk dcery stylem "dvouletá", ale chci uvést, že je jí dva a půl. Mám tedy psát "dvouapůlletá"? Strašně mě to tahá za oči, většinou to nakonec nějak obejdu, ale ráda bych věděla, jak je to vlastně správně. Internetová příručka neporadila.
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    ANGIOLETTO: pořád by to vypadalo lépe než 4 palcový :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ANGIOLETTO: Psal bych "čtyřpalcový" nebo 4".
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANGIOLETTO: chceš-li říct "čtyři palcový displej", pak to máš správně.
    "čtyřpalcový" se píše "4palcový", když už tam musíš mocí mermo mít tu číslici
    IDLE
    IDLE --- ---
    ANGIOLETTO: Nejraději čtyřpalcový, ale když už s číslicí, tak dohromady.
    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    ERGOSUM:
    THOMASMORTA:

Díky! taky jsem si spíš říkal videoesej (filmová esej už je jiné médium).
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    DALIBOR: s mezerou by to znamenalo, ze video je přídavné jméno. Pokud není ve hře varianta se spojovníkem (která je IMHO v posledních letech celkově v češtině na ústupu), tak bych volil videoesej.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DALIBOR: Cit mi říká, že záleží na kontextu. Když je důležitější medium- bez videa by to nešlo videoesej. Když je ta esej jen "náhodou" na videu, video esej.
    Možná bych spíš použil filmová esej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam