• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    INUSHKA:
    Internetová jazyková příručka: Tvoření a psaní výrazů složených z číslic a slov (typ 12procentní, 20krát)
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=790&dotaz=%C4%8D%C3%ADslovky
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Slovně je to tedy správně "čtyřapůlpalcový"? Nebo jak?
    Já s tímhle vždycky bojuju, když chci někde zmínit věk dcery stylem "dvouletá", ale chci uvést, že je jí dva a půl. Mám tedy psát "dvouapůlletá"? Strašně mě to tahá za oči, většinou to nakonec nějak obejdu, ale ráda bych věděla, jak je to vlastně správně. Internetová příručka neporadila.
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    ANGIOLETTO: pořád by to vypadalo lépe než 4 palcový :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ANGIOLETTO: Psal bych "čtyřpalcový" nebo 4".
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANGIOLETTO: chceš-li říct "čtyři palcový displej", pak to máš správně.
    "čtyřpalcový" se píše "4palcový", když už tam musíš mocí mermo mít tu číslici
    IDLE
    IDLE --- ---
    ANGIOLETTO: Nejraději čtyřpalcový, ale když už s číslicí, tak dohromady.
    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    ERGOSUM:
    THOMASMORTA:

Díky! taky jsem si spíš říkal videoesej (filmová esej už je jiné médium).
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    DALIBOR: s mezerou by to znamenalo, ze video je přídavné jméno. Pokud není ve hře varianta se spojovníkem (která je IMHO v posledních letech celkově v češtině na ústupu), tak bych volil videoesej.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DALIBOR: Cit mi říká, že záleží na kontextu. Když je důležitější medium- bez videa by to nešlo videoesej. Když je ta esej jen "náhodou" na videu, video esej.
    Možná bych spíš použil filmová esej.
    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    prosím, nevíte, zda se správně píše videoesej nebo video esej? dík!
    QUENDULUIN
    QUENDULUIN --- ---
    SOFIJKA: Já píšu Jacqua. A nemám problém. :)
    SILENT
    SILENT --- ---
    SOFIJKA: ano, i když co píšeme, k tomu jsem se celkem nevyjádřil
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    SILENT: myslíš jako píšeme Jacquese, čteme žaka?
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE: vždycky se skloňuje podle výslovnosti
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    VICKE: Výjimky jsou všude, např. když se zamyslím nad svým nickem. Soudce, druhý pád bez soudce - a už to skřípe. V mém případě lidi používají např. druhý pád Zidaneho nebo Zidana, víc se mi pocitově líbí druhá možnost.
    I když teď nad tím přemýšlím a u věcí typu můj nick se asi skloňuje dle výslovnosti - koncové -e nevyslovujeme, tedy skloňujeme podle vzoru pán. To by odpovídalo.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MRTVY_KENNY: Nevím přesně proč, ale "Wichterlovo gymnazium" mi asociuje gymnázium nesoucí Wichterlovo jméno, zatímco "Wichterleho gymnázium" asociuje "budova patřící Wichtrlemu"
    VICKE
    VICKE --- ---
    MRTVY_KENNY: Domnívám se, že 'Wichterle' se skloňuje jako 'soudce', soudcovo — Wichterlovo, soudcova — Wichterlova.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    pls mame tady "Wichterlovo gymnazium". jednak by me zajimalo proc je to tak a ne Wichterleho
    a druhak kdyz to sklonuju, tak "oprava telocnicny Wichterlova gymnazia"? a "oprava telocnicny Wichterleho gymnazia" j spatne? je to Otto Wichterle..

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba
    http://www.wigym.cz/nv/?page_id=111

diky
    CADDY
    CADDY --- ---
    to je casty problem, treba i s datem...kdyz napisu, ze je ve smlouve potreba upravit data ,tezko to nekdo pochopi jako datumy, protoze data obsahuje ruzna...ale spatne se mi psat take nechce, je to pomerne tezko resitelne :)
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Nejdřív bych tam nějak šikovně představil stylus v nominativu a pak už bych se ničeho nebál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam