• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    Ja tou spisovnou cestinou nemyslela, ze rikas "modrý" misto "modrej" a pod. Ja to myslela spis tak, ze je to gramaticky spravne, tohle jsem myslela jako automatiku, ze clovek proste bez premejsleni napise: zapomnel, nedorozumeni, polykat, nazyvat, vyzivanej, toť, atd. Shoda prisudku s podmetem dela vetsine lidi taky problem, pochopit spravny pouzivani mně/mě...
    "Ty wole, taxem zbalil buchtu" ...no to bych vrazdila, kdyz to ctu...a je mi jedno, ze na chatu se "odvaze", tohle podle me neni projev inteligentniho cloveka...at si pise nespisovne, ale at je to gramaticky spravne :o)))
    LAAVENDER
    LAAVENDER --- ---
    KOSTEJ + KFF: presne to sem myslela.)
    KOSTEJ
    KOSTEJ --- ---
    Souhlasim, ze pokud clovek vylozene citi, ze by pouzivanim striktne spisovne reci pusobil tak, jak pusobit nechce, tak by si nemel delat nasili. Druha vec ale je vytvareni podminek pro to citeni, tam by se na nich mel imho clovek snazit pracovat tak, aby to tihlo ke zvyhodnovani spisovne reci, napr. nepokouset se mluvit nespisovne tam, kde to necitim jako nutnost.
    KFF
    KFF --- ---
    Taky nemam nic proti prizbusobovani jazyka netovy kominukaci...nektery novotvary jsou docela vtipny:)) Ale pouzivat ji si muze dovolit jenom ten, kdo zvlada v pripade potreby spisovnou cestinu:))
    LAAVENDER
    LAAVENDER --- ---
    mno, ja teda mam gramatiku na dost vysoky urovni, ale na netu pisHu tak jaXE mi chce.))) neni to imho tim ze bych to neumela, ale tim ze nemam potrebu ukazovat v bezny (hovorovy = chat, nyx, icq atp) jak umim hezky cesky.) jde myslim o to, ze kdyz je potreba (pri vyrizovani, jednani, obhajobe praci atp.) ukazat, ze jazyk zvladam a ne kazdymu cpat spisovnou cestinu.) zkousela sem jednim casem mluvit spisovne, ne ze by to neslo, ale ostatni to neprijimali zrovna s nadsenim..clovek se tim tak nak distancuje od ostatnich:) takze spisovny jazyk ano, ale v prilezitostech k tomu urcenych..pokud se budu bavit s kamoshkou tak rozhodne nebudu mluvit jak ucebnice cestiny.))))

omlouvam se pokud sem nekomu zpusobila ujmu na zdravi svym gramaticky prisernym textem, ale sme na nyxu, ne?:)))
    KOSTEJ
    KOSTEJ --- ---
    Po vsech moznostech to bylo v poradku.
    STANDIMIR
    STANDIMIR --- ---
    svetlo nevim jakej člověk ale já automaticky spisovně nepíšu. na netu a sms se odchyluju jednak tim, že píšu efektivnějc - jsem/sem, jednak tim, že píšu tak jak mluvim, no a jednak tim že se občas snažim bejt fffftipnej.
    sou to prostě dva jazykový módy, sem schopnej používat oba - jeden tady, druhej v redakci a ve škole :o))
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    MODREJ: prece nezastrelis pulku internetovy komunity :))

a jeste ste zapomneli na "ty sesh" apod.
    MODREJ
    MODREJ --- ---
    clovek nepise spisovne automaticky :-) taky obcas vypoustim pismenka... napriklad :-) nejcasteji jsem-sem :-) ale je fakt, ze takovy zverstva, jako pouzivani vyhradne w misto v, nebo f misto v, to bych taky strilel :-)))
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    STANDIMIR: Jak jako umis psat spisovne, ale nechces?? :o) To nechapu :o) Clovek snad pise spisovne automaticky, ne?...maximalne, kdyz si necha vnutit vyrazy typu "jaxem, taxem, projeff, plís, ty wole, gdyz" a pod., tak pise jak tatar :o)
    KFF
    KFF --- ---
    STANDIMIR: Nemělo by tam být náhodou "mně" to trhá uši?;))))
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    MODREJ: Ja taky, je to usus, ale kdyby ti celej zivot rikali DO Vinohrad, taky by ti to neprislo divny :o))

STRANA: Ja proti Moravakuv vubec nic nemam!! Jen ze jsem slysela ty veci jako jdu na bar, jedu na pumpu, bydlim na hotelu, rikat prave je :o) Tot vse :o) Jinak jsem slysela i ze rikali, ze Sparta hraje v Kladne a anijsem se nad tim nepozastavila....nemyslim si, ze NA Kladne je spisovnejsi...vubec, co to je za vyraz "spisovnejsi" :o)))))

STANDIMIR
    STANDIMIR --- ---
    hale stylisti a co řikáte na takový ty sportovní komentáře typu - v 19. minutě kladno vyrovnalo novákem..
    mě to trhá uši, příde mi to jak kdyby do tý brány mrskli nováka a ne puk.. :o)

(jo a můj projeff plís nekomentujte, psát spisovně umim ale nechci:)
    MODREJ
    MODREJ --- ---
    SVETLO: no já možná radši dál budu chodit na Vinohrady, než do Vinohradů ;-)
    STRANA
    STRANA --- ---
    SVETLO: Jsem z toho porad trochu zmateny, protoze i v televizi mi Robert Zaruba rekne: "Dnes hraje Znojmo na Kladne", takze to asi nebude uplne jen moravsky vyraz, dokonce si myslim, ze je to spisovnejsi nez "v Kladne", jen nevim proc....a propos, jsem Moravak a jsem na to hrdy....
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    Nekde se to nepouziva jen v reci, ale bohuzel to napisou i na oficialni papir..:o))

Podotykam, psal to opravdu Moravak...:o)
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    Jasne, pouziva se u ostrovu, tam je to spravne, ale neco preslo i do bezny reci, a to spatne...U ostrovu jedes prece vzdycky NA ten ostrov, nejedes ani K nemu, ani nebudes U nej, ale NA nem...je to ohraniceny....NA Mallorku, NA Kanary, NA Střelák, ale fakt netusim to Slovensko a Ukrajinu...Jo a taky se rika NA Vinohradech, coz je blbost, NA Zizkove....nekdo argumentuje tim, ze je to na kopci - z centra, to mi prijde jako takova berlicka jenom :o)))
    NIXXONVALDEZ
    NIXXONVALDEZ --- ---
    Ja jednou nad v/na premyslel a dosel jsem k zaveru, ze "na" se pouziva u ostrovu (co je ostrov a co neni, zavisi na necem zvlastnim), pak u dvou statu (Slovensko, Ukrajina, nikdo nevi proc), u mistopisnych celku/regionu koncicich na -sko (ovsem pouze na uzemi byv. CSR; napr. Trebicsko, Trencinsko...) a pak ze zvlastniho duvodu na Kladne apod. Pricemz taky nevim proc.
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    STRANA je to spatne, melo by se rikat V Kladne...stejne jako stojim U baru, jedu K pumpe, reknou mi to V restauraci, jdu DO bazenu, vracim se DO hotelu... Nechci nikoho napadat, ale tohle dost casto pouzivaj Moravaci .o))
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    Vzpomněl:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam