tak tohle me totalne dostalo...at uz o to, kdy chvilema pise bez diakritiky a hlavne o tu gramatiku y/i, s/z atp.
jak já chápu rozdíly takhle - jednoduše zpět ke kořenům civilizace :)- klasická teorie jednoduchá, ale pro mne dost dobra -
chlapík - lovec
žena - zberac plodů
chlapík - dokáže sledovat svůj cíl i když se mu pohybuje a je zvyklej řešit jednoduše a rychle, protoze mu nic jiného nezbývá, má prioritu kterou je jeho cíl a dokud nedokáže to co chtěl bude na tom stále pracovat. Ztráta cíle znamená neůspěch který nůže znamenat hlad pro něj, ale i jeho ženu a rodinu. (z tohodle si myslím maličko pramení mužské EGO - já to prostě dokážu (cíl) ). Neúspěsný lov - chlapík, si sedne zapřenýšlí si sám nad chybou, kterou udělal a jde domu s tim ze to zítra vylepší.
žena - má keř, který musí vyzbírat, nebo kůži kterou musí vydělat - takze si sedne a v klidu začne pracovat a má čas na to všecno si promejšlet od své práce si může kdykoliv oddechnout nebo jít dělat neco jiného, protože kůže, nebo keř jí neuteče a pokud uteče stále je spousta jiných věcí na práci, a je zvyklá a vyhovuje jí to, že se vrátí muž a přinese něco k jídlu. Ale muž se dlouho nevrací a jí je to divný, má strach a zacne premyslet. Nez se muž vrátí má spoustu věcí, ke zdělení. Muz se vrátí a zena mu to vsechno chce rict a chce se ho zeptat co vsechno videl a zazil, protoze má pocit ze to ten chlapik musel vsechno vnímat, protoze ona to své okolí neustále vnima a sleduje jestli neco nevyskoci ze krovi, jestli jsou deti v dohledu atd...
no a problem je na strese - chlapik nic moc nevnímal, jenom cíl -> to zena proste nechápe -> chlapík jí popíše srnce kterého sledoval, protoze nic jineho v tu chvíli nebylo -> zena se zeptá jestli tam na upatí stále rostou ty keře s velkými plody (protoze o tom premyslela celý den) -> chlapík nechápe -> nedokáže odpovědět (nastupuje jeho EGO) -> nechce přiznat ze to neví -> komunikace vázne a ...
Dneska to prej uz tak nejni. Podle miho je. Ty desetitisíce let v praveku se jen tak nevymažou pár tisíc, let jakési civilizace :).