• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    Ma postmoderna koule? (c) Zdenek Vasicek :)
    Anzenbacherova definice: filozofie zkoumá neempirické předpoklady empirického.
    postmodernism: a term coined by jean-francois lyotard to label certain features of contemporary western society 'after modernity'; as a successor to modernism in the arts; and finally, as a philosophy which shares much common philosophical ground with poststructuralism;

    Tento klub by mel slouzit k diskuzim o postmoderni filosofii obecne, autorech, nazorech, myslenkach, a kritice postmoderny (to predevsim :)
    Vice info na home.

    flamy se toleruji :)) uplny offtopicy nikoliv..

    Osobni inzultace a vubec vyjadrovani mimo ramec rozumne diskuse vedene mezi inteligentnimi bytostmi NEJSOU tolerovany, po jednom napomenuti ktere se mine ucinkem bude takovemu ID pravdepodobne omezen pristup do tohoto klubu
    Pokud bude mit nekdo pocit, ze byl takto inzultovan a ja nestihnu zareagovat, at se ozve do posty :)
    rozbalit záhlaví
    HANOCRI
    HANOCRI --- ---
    ZUZU: No, napsalo se pár článků a vyšumělo to, nemělo to tak velký ohlas jako třeba science wars :). Nicméně není žádné definitivní rozuzlení celé "kauzy".

    Kdo hledá třetí dno | č. 12 | 2012 | archiv - A2 – zvíře nikdy nespí
    http://www.advojka.cz/archiv/2012/12/kdo-hleda-treti-dno
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    HANOCRI: ne tak otázka byla spíš na celej ten kontext těch schizoidností na níže postovaných webech....
    HANOCRI
    HANOCRI --- ---
    ZUZU: "Závěrečná autorova parodie psychoanalýzy, postmoderní filozofie a intelektuálského žvástu." http://www.kosmas.cz/knihy/170130/cerne-libido/

    (nevím zdali jsem pochopil otázku)
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    mozna to uplne nepatri sem, ale nekam vedle, tak me prosim dystak nasmerujte.
    -------

    neco mi uniklo na jare:

    Byl to jeden velký vtip. Ale neomlouvám se
    http://blisty.cz/art/63527.html
    vs
    http://janstern.cz/ a http://sternian.sweb.cz/ ????
    vs
    MALVERN - VYDANÉ A PŘIPRAVOVANÉ KNIHY
    http://www.malvern.cz/kniha.php?id=249

    jakoze coze?
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    Keller na hrad. Post-mo nasrat.
    IHAY
    IHAY --- ---
    http://www.blisty.cz/art/66364.html v reakci na http://www.blisty.cz/art/66355.html

    okej, takže postmodernismu jsme si užili do syta a můžeme zas oprášit marxe (a vzít hrábě do ruky). ještě někdo proti?
    MAFTIK
    MAFTIK --- ---
    Tomáš Hříbek a David Černý budou diskutovat o Bohu a evoluci v Brně | Občanské sdružení ateistů České republiky
    http://www.osacr.cz/2012/08/14/tomas-hribek-a-david-cerny-budou-diskutovat-o-bohu-a-evoluci-v-brne/
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    LUBOB: tak teď jsi mi připomněl, že jsem to ještě nedopsala.. ach jo:)


    LUBOB
    LUBOB --- ---
    TYKVE: jeste by bylo potreba znat lyotarduv nazor na tebe, protoze jak dobre znamo, dva imbecilove se bez problemu shodnou na tom, ze jsou oba genialni, ale dva geniove se budou navzajem oznacovat za totalni magory :-)
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    pardon, potřebuju si postěžovat, píšu jednu práci na lyotarda a už z toho cvoknu.. a upřímně ..myslím, že on byl cvok taky :) ráda si vyslechnu pokárání..
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    JAKKILLER: asi tak
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    Útočník zcela minul bránu a nyní se již dokonce nachází mimo hřiště. Snad brzy najde cestu zpět.
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    HANOCRI: Měl bych tedy dvě poslední věci. Jednu otázku a jeden praktický příklad. Věřím, že jste čestný a spravedlivý člověk, a na tu otázku si odpovíte upřímně. Opravdu se domníváte, že bych nebyl schopen, na každý z Vámi vyjmenovaných argumentů, vyjmenovat dva, které dokládají zcela opačný trend? (využijte k tomu jakýkoliv informační zdroj)
    Abych demonstroval bídnost takovýchto teorií, vezmu si k tomu pana Bátoru. Ten, jak známo, je médii poslední dobu označován za pravicového extremistu, nebo něco takového. A víte odkud se vzal na vyšších státních postech? Jmenoval ho tam ministr školství, který je původem z politické stany Věci veřejné. Jedním z nejsilnějších lákadel, které tato strana použila k dosažení úspěchu ve volbách bylo... a to si myslím všichni budou pamatovat... posílení PŘÍMÉ DEMOKRACIE. Ten člověk tam vůbec není kvůli nějakému zhouceníse nějaké liberálně demokratické politické utopie! Je tam z touhy lidí po posílení demokratických principů!!! Patrně nikdo z těch lidí ho tam potom neviděl rád, nikdo z nich to nechtěl. A jeho post není ničím jiným, než soustavou pragmatických úvah několika málo lidí. Analyzujte prosím situaci kolem sebe! Zjistíte, že jediné co se hroutí, jsou právě takové dalekosáhlé teorie o "hroucení se bůhvíčeho" Víc už asi nemohu pomoct.
    Bylo mi ctí.
    HANOCRI
    HANOCRI --- ---
    SAMWE: mužeš si je stáhnout na internetu. Hroucení liberálně politické utopie je například vidět, v tom jak čím dál více prostoru zaujímají lidé jako Hájek, Joch, Bátora a celá iniciativa D.O.S.T. Žižek nemyslel, že by se zhroutilo fungování parlamentní demokracie, ale liberálně politická utopie...diskurs, jeho premisy. Celej Breivik, válka proti islámu, proti multikulturalismu je hroucení liberálně politické utopie. A v tomto ohledu je 11. září nepochybně zlomovým bodem, protože odstartovalo válku proti terorismu a určitou paniku kolem muslimů apod.
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    HANOCRI: Mrzí mě, že mi takhle křivdíte. Já opakovaně zdůrazňoval, že žádná převratná "chytrost" k posouzení takovýchto textů nutná není! Já nevím, řekněte mi upřímně, jestli někdo (kdokoliv) viděl 11. září hroutit se nějakou liberálně demokratickou politickou utopii (mě by zajímalo jak to vypadá)? Zatímco "ekonomická utopie globálního tržního kapitalismu" zůstala nedotčena (kluci arabský míříli vedle)! A proč zrovna 11. září, proč né, když spadlo ledadlo nad Skotskem? Jakou argumentaci zde chcete? Že myšlenky nejsou jako kostičky? Jedna spadne druhá stojí? Kdo přial ten patriotic act? Snadné né nějaký parlament, když se nám liberálně demokratická utopie zhroutila! Vždyť to je tak odtržené od jakékoliv reality, tak směšné! Každopádně mě ale těšilo. Snad mi někdy nějakou knihu pujčíte. :-)
    HANOCRI
    HANOCRI --- ---
    SAMWE: Stalo se daleko víc věcí než "pouhé" spadnutí mrakodrapů, viz. válka proti terorismu, patriot act apod., zásadní omezení některých svobod a počátek jejich zpochybňování,myslim si, že dál tenhle roz hovor nemá cenu...schazuješ to, neargumentuješ a jen opakuješ, jak seš chytrej, že si všechno už věděl a nemáš žádnou vůli skutečně o Žižkovi vést debatu, protože to by si potom nezůstával u jeho projevů, ale přečetl si nějakou jeho knihu...
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    HANOCRI: Ta věta s Fukuyamou je úžasná!
    "Skutečnou utopickou érou byla podle něj (Žižka) ona šťastná 90. clintonovská léta se svou vírou, že jsme dospěli na „konec dějin“(:-D), že lidstvo nakonec objevilo zázračnou formuli ideálního socioekonomického uspořádání…Tato utopie zemřela dvakrát, protože zhroucení liberálně demokratické politické utopie 11. Září 2001 (ve skutečnosti toho dne spadly jen dva mrakodrapy) ponechalo ekonomickou utopii globálního tržního kapitalismu netknutou (největší legraci mám z toho, co by na tyhle žvásty řekl ten arabský terorista, co všechno jsou si schopní tihle kavárenští kecalové z jednoho teroristického útoku vymyslet, to by člověk nevěřil!); pokud má finanční kolaps z roku 2008 nějaký historický smysl (á - historický smysl, už je to tu), tak je to zvěstování konce ekonomické tváře Fukuaymaova snu."... Smekám.
    HANOCRI
    HANOCRI --- ---
    SAMWE: neboj, já z tebe filozofa nedělám, a opravdu bych řekl, že dává větší smysl rozebírat konkrétní text, než nějaké dvě hesla...konec historie je narážka na Fukuyamu, kterej svoji knihu napsal v 90. letech a byla velice kladně přijata, takže je celkem jedno co sis myslel ty...
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    HANOCRI: Já myslím, že možná lidi trochu podceňujete. Zároveň s tím taky nezaslouženě vyzdvyhujete mě. Já nevím jestli jsem filosof, či do jaké míry dobrý. Jen jsem prostě překvapen, když zjistím, že jsem si v 90. letech myslel, že nastal konec historie a hned na to, že pan Žižek je nejnebezpečnějším filosofem západu, protože mi to vyvrátil. Formu respektuji, tou ale lze vysvětlit maximálně povrchnost, ne nesmyslnost (poněvač já si fakt nemyslel, že přišel konec historie a jsem si jist, že si to nemyslela ani poslední uklízečka (prosím neberte to jako znevažování povolání uklízeček, kterého si nesmírně vážím)).
    Ale máte pravdu, já sestavím nějaké desatero pro každého, kdo jde poslouchat projevy, aby se nedal zmást.:-) Ty úryvky nejsou z jednoho článku, je to výběr z toho co bylo uveřejněno zde, ale ono je to fuk, pač všechno co jsem viděl bylo na jedno brdo.
    HANOCRI
    HANOCRI --- ---
    SAMWE: Je to samozřejmé pro sociology, filozofy a možná i dost lidí, co se kolem tebe pohybují, ale není to samozřejmé pro spousta lidí, co čtou noviny a koukají na zprávy, myslím, že dodnes si spousta lidí neuvědomuje, že trh a jeho zákony nejsou na stejné úrovni jako přírodní zákony (ty teď neproblematizujme), že jde o nastavení pravidel a že i deregulace je regulací a že nastavení těch pravidel je vždy ideologické, ne pro každého je to banalita a pokud se o otm chceš bavit, tak sem hoď celej projev z kterého to čerpáš, nevim který to je....jinak to nemá cenu. A jak říkám myslím, že zapomínáš na formát těch jeho projevů..na kontext, pošli mě nějaký rozhovor z televize nebo z demonstrace, kde ti přijde, že někdo říká něco nového, objevného apod.
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    Třeba níže už jsem zmínil ten objev spojení marxismu s judaismem. O něco níže je nám předloženo , že pan Žižek tvrdí, že dnešní doba je dobou ideologickou (to by jeden neřekl, že!!!), ještě níže je nám odhaleno, že zemřela utopie, neboť jsme zjistili, že 90. léta nebyla "koncem světa" (opět, ať zvedne ruku kdo si něco tak blbého myslel?), na fóru manufacturing society je zase několik projevů... obecně se to vyznačuje dějinným fatalismem, personifickací společnosti a společenských útvarů (dovídáme se třeba, že v roce 2008 skončil nějaký typ společnosti, nehledě na tu úžasnou nadčasovot, že?)...
    Intelektuál, literát... budiž... ale FILOSOF?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam