TOOM: Tohle používám též.. a funguje to. :)
KASTA: Jestli lze měnit povahu, to těžko říci, nicméně minimálně bych řekl, že lze měnit chování z ní rezultující.
Já si postupem času vytvořil svoji vlastní metodu. Vnímám určité své chování, jehož projevy mne - zejména vzhledem k lidem, kteří trpí následky těchto projevů - štvou. První krok byl vlastně učiněn, jelikož jsem si vědom toho, že dělám něco, čím popouzím lidi kolem sebe. Druhým krokem je pak udržování tohoto (po)vědomí v mysli. Díky tomu se mi pak časem začne stávat, že si uvědomuju špatnost svého chování již v průběhu tohoto chování a ne až zpětně či na základě následných reakcí lidí. No a když vše trvá dostatečně dlouho a já mám dostatečnou motivaci ke změně (např. chci zlepšit své vztahy s otcem), tak se mi časem začne stávat, že mi ve vědomí začne blikat výstražná kontrolka ještě předtím, než dané chování začnu dělat - a v tom momentě si můžu vybrat, jestli tak učiním anebo ne.
Příklad: svého tátu (a nejen jeho) jsem děsně štval tím, že jsem se snažil mu měnit jisté zažité věci, protože jsem měl pocit, že můj systém je lepší, anebo poukazoval na chyby, které pramení z jeho chování. Ať už se jednalo o pořádek v ledničce, uklízení, zalévání květin nebo cokoliv jiného.. Časem jsem si ale uvědomil, že pro mne mnohem důležitější pohodový vztah než uspokojení z toho, že jsem zase přišel na nějakou "chybu", kterou udělal, a mohl mu to "vítězoslavně" oznámit. Momentálně jsem ve fázi, že i když občas mám nutkání říct mu něco, raději to spolknu.. a když mám tendenci něco změnit v jeho systému, tak si sám v duchu říkám, že ta moje varianta, resp. můj systém není o nic lepší než ten jeho.. I když se mi to samozřejmě nedaří 100%, ke zlepšení došlo určitě.