Tak jsem se nakonec dockala dzungle.
Zavolali jsme Ludvika mistniho kamarada, a on nas pozval na vyjizdku za australankou, ktera si postavila barak uprostred dzungle. Jeli jsme tri cesti, tri peruanci. Najali jsme si auto s ridicem, takze v zadu jsme sedeli 4, a ve predu na jedne sedacce sedeli dva, Bolo a Federico. Peruanci jsou mali, takze to jde celkem snadno :) casto tu jezdeji lide i v kufru. A kdyz si najmete auto a chcete jet jako sporadany obcan, to znamena tri v zadu jeden vepredu, tak musite ridici zaplatit pate misto..
Dojeli jsme na farmu v dzungly, kde jsme si dali piti z kokosu, par bananu, citrony. Mechanika, ktereho jsme privezli opravoval motokaru, se kterou jmse pak meli jet dal do dzungle. Pak jsme se potkali s velkostatkarem, vlastnice 500 hektaru pudy. Kluci se s nim chvily vybavovali a domlouvali na rozhovoru pro sve studentske prace. Nakonec jim typek venoval 5kg kakaovych bobu.
Po par hodinach zewlovani mezi komary a banany jsme se vydali cestou do dzungle, motokara rvala, pac vyorano a bahno bylo dostatek, parkrat jsme tlacili, a pak nakonec doceli na mytinku, kde stal krasny obrovsky dreveny barak, ktery jak jsme se dozvedeli postavil sam Federico. Australanka nas vitala, nebyla ani moc prekvapeni, ze my cesi se pridali k vyprave :)
Misto bylo krasne, kluci sami byli prekvapeni, ze je tam celkem panenska dzungle, i tak blizko od mesta, takze ja jsem byla rada, ze se nasla fajn nahrada za nepovedeny vylet lodi do dzungle. Tam by to bylo asi jeste o trochu divocejsi, ale zel hrozilo, ze bych se nestihla do vikendu vratit, jelikoz mi v pondeli leti letadlo domu.
Barak krasny, misto nadherne, ale spousta komaru. V podstate nemuzete moc stat na jednom misto, furt chodite, ohanite se, ale stejne jste sezrani az na kost. Krize nastavala vzdy pri foceni, kdy se clovek 10 vterin soustredil, stal na miste, a pri tom ho kouslo deset komaru.
Byli jsme se vykoupat v potoce, protoze v dzungli se zpotite okamzite, a jste vlastne celou dobu permanentne zpoceni, a permanentne opatlany repelentem, ktery pomaha spis psychicky. Nicmene pro tech 5min svezesti po koupeli to preci jen stalo. Hned potom jsem uz zase byla zpocena. Po ceste zpatky od reky se nam postestilo a potkali na cesticce obrovskeho sklipkana. Byl krasny, obrovsky a strasidelny. Hrozne rychlej. Ale dlouho postal na foceni. Celkem s respektem jsme ho pozorovali, byl cerny a trochu mistama to prechazelo do ocelove modre. Chlupatej, no brr nechtela bych , aby po me v noci lezl.
Kdyz jsme se vraili uz se blizila noc, varili jsme na ohni nejake jidlo, abychom pohostili australanku a peruance, kdzy uz jsme se tak hezky prisrali k vyprave. Povesili si v baraku houpaci site a moskytiery. Barak byl otevreny, dvoupatrovy, takze mel hekzy vyhled primo do lesa. V noci jsem se teda trochu vydesila, protoze mi v baraku neco behalo, a bylo toho moc, shazovalo to nadobi ze stolu, susteli brouci ve strese, svaby vylejzali, a nez mi doslo, ze to co mi beha vedle hlavy jsou jen obycejne krysy chvily jsem se poradne bala. furt jsem si predstavovala toho cernomodreho pavouka. Nakonec jsem pomalu usinala s tim, ze moskytiera je nepropustna zed a co se deje za ni, me nesmi vzrusovat. Takhle jsem nakonec usnula a prestoze podlaha byla tvrda, udelana z dreva, kteremu mistni rikaji ocel, celkem jsem se vyspala.
Rano jsme vztavala se svitanim, dali si k snidani stavu z kokosu, grapefruit a banany, a udelali si vypravu do lesa. Takze dlouhe rukavy a nohavice, kvuly komarum a holiny nanohy, kvuly hadum, a do ruky macetu. Federico byl tak hodny a udelal na pruvodce, a prestoze jsme si mysleli, ze v lese vydrzime maximalne hodinu, kvuly komarum a vedru, tak jsme nakonec trajdali skoro 4hodiny lesem, kluci fotili o stosest sve fotky ruznych stromu do herbare a ja koukala, ochutnavala ovoce,co nam Federico nabizel, pila vodu z liany, a fotila prirodni striktury, ale hlavne odhanela komary !
Sezrani, ale stastni z nadherne prochazky pralesem jsme se vratili na barak, dali si chleba s avokadem a vydali se zpatky na farmu, abychom chytli stopa zpatky do mesta. Cestou zpet jsme jeste uvideli male opicky, ktere poskakovali po stromech a vykukovali na nas. Kluci trochu stresovali, porad se bali, ze zacne prset, a pak byhcom se nedostali nikam a musely tu zustat. Cesty se tu pri desti zmeni na neprujezdne blatove laguny. Ale vse dobre dopadlo, nejenom, ze neprselo, dokonce se nam hned podarilo sehnat odvoz z nedaleke vesnice, ktery nas odvezl domu na univerzitu. Kde jsme si konecne mohli na chvily sednout, aniz nas hryzali komari :)
Moje prvni seznameni s pralesem bylo nadherne, fakt jsem si to uzila, bylo to neuveritelne bohate a krasne priroda. Udeleli jsme take par videi, jak kracim lesem, tak snad to vsechno vyslo a budeme mit obrazky a vzpominku, ktere az se vratim hned zpracuju.
dneska jedem s Bolem lodi do jedne vesnicky se podivat a chytat ryby. Prevazne to budou asi pirane, nic jineho tu v rece neni, ale ty se nedaji moc jist, takze je zase pustime zpatky do reky :)
Tak zatim papa
Carol