• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIONietzsche & Schopenhauer - filosofujeme kladivem !
    REAP
    REAP --- ---
    WHITESCORPIO: Všechno vím... Mluvil jsem o fašismu, takže antisemitismus a rasismus zde žádnou roli nehraje, soudržnost národa ano, ale N nikdy zcela proti "nacionalismu" nebyl - ano odsuzoval německý národ, tedy lépe jeho "kulturu", ale nedal by se nazvat anti-nacionalnim clovekem ;)
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    reap> pochybuju ze u FN najdes spojitost s rasismem atd. ... nazyval narod luzou, a to obzvlaste ten nemecky ... kdyz se mu do rodiny prizenil jeden jihoamericky otrokar, dal sve mineni o tom sestre patricne najevo ... rekl bych ze jde o klasicke zneuziti ulomku, bez pohledu na celistvost N dila ...
    REAP
    REAP --- ---
    WHITESCORPIO: Děkuji. Já bych Hitlera v tomto ohledu zbytečně nesrážel - vliv Nietzscheho na nacismus (lépe na fašismus) je zcela pochopitelný, tedy je lehce vysledovatelný Nietzsche v kořenech této ideologie - nebo ideologií...
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    nova anketa !
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    svtonik> co se tyce F.N., minule stoleti nam nedalo lepsiho filologa ... to co upekl A.H. s N. sestrou je vec druha, ponekud nepochopitelna ... je to smutne

reap> rozumny nazor ...
    REAP
    REAP --- ---
    SVTONIK: Tvůj názor mě baví (nikoli po stránce výsměchu, je to skvěle formulované ;-)). Ohledně poslední věty - Mein Kampf pochopí každý, ale zhodnotí odlišně. Nietzscheho pochopí menšina a ve výkladech se často shoduje, takže asi tak - nechal bych momentální situaci, možná bych jen MK povolil, přeci jen - Kapital si můžeme přečíst také...
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    REAP:
    nu, co ty si o tom myslíš, lebko? :)
    REAP
    REAP --- ---
    SVTONIK: :-))
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    Já si teď po nějáké době zas četl Soumrak model a došla mi spousta věcí o mě samotným.
    Já si kvůli tomu padouchovi hrozně dlouho připadal méněcenně, ale teď jsem si uvědomil, že ten jeho zlý aristokratismus, který se tváří jako sugestivní cesta k vyššímu poznání, je jen veliká nafouklá bublina, která má tu moc vám vyžrat duši, a uvnitř je přitom úplně prázdná. Přitom pramení jen z Nietzcheho vlastní méněcennosti. Je to obyčejnej zakomplexovanej fašoun...
    Moje učitelka estetiky říká, že Main kampf by měli klidně dávat do čítanek jako ukázku nekvalitní diletanstské literatury, ale že Nietzscho by měli zakázat. A má pravdu.
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    REAP
    REAP --- ---
    Samotná kniha není třeba, existuje spousta "výkladových".
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    REAP:
    tak, kdyby se ti chtělo, tak se na tu sebedestrukci ještě podívej, mě to moc zajímá, ale ta kniha je špatně dostupná a navíc teď nemám čas jí víc studovat...
    REAP
    REAP --- ---
    Spíše jsem se s hospody vrátil :).
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    REAP:
    tož nemůžu za tebou do hospody? :]]
    REAP
    REAP --- ---
    No, teď se mi jen vybavuje základní myšlenka, že touha po sebedestrukci představuje onu vůli (k životu), která je věčná, permanentního tvaru....
    K tomuto problému se vyjadřuje, bohžel teď nemám čas, abych to osvětlil, v tuto chvíli bohžel ani znalosti ;-))) (hospoda).
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    Já jsem to ještě nečetl, ale zajímalo by mě, jestli se tam mr. Schopenhaer něják vyjadřuje k tomu, když člověk je vnitřně tlačen k sebedestrukci, tedy k potlačení vůlek životu (třeba z nešťastné lásky). Je to u něj také znak geniality?
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    četli jste někdo Svět jako vůle a představa?
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    jen pro informaci ... resurrection smazal sve vlastni prispevky a velmi vrele se se mnou rozloucil v poste ... nebojte se napsat sve prispevky, vse peclive zalohuji
    REAP
    REAP --- ---
    WHITESCORPIO: Dám si se Zarathustrou načas..
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    resurrection> ... tve narikani nad vypady o Tobe cosi vypovydaji ... v nejakem krestanskem auditoriu budou jiste k tvym "tezim" shovivavejsi ... sam nemas nazor, pouze vypisujes jista fakta ... zde je spolecensky klub ! ... uroven je nastavena na expert prave proto aby sem nepsali moudra lidi jako ty, ale dochazelo k diskuzi mezi temi co n&s znaji ... zveda se mi zaludek z te onanie co tady predvadis ... tvuj posledni prispevek mluvi za vse ...

zadam vas o minimum osobnich urazek typu nauc se psat apod. ... tenhle balast budu promazavat ... naucte se urazet poeticteji, nejlepe s komentarem co Vam konretne vadi a smz celeho prispevku je vztah k tematu ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam