• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIONietzsche & Schopenhauer - filosofujeme kladivem !
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    jo, píše mnohem srozumitelněji a asi i celistvěji ...
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    Zarathustra je mimořádný. U Nietzscheho je to bezpochyby vrchol. A jeho literární styl je navíc opravdu... "přátelský". Doporučuji všem.
    LOBOOMF
    LOBOOMF --- ---
    Zarathustra je nejvetsi dilo, ktere jsem zatim cetl, neni o tom to precist a docist, ale spis o tom premyslet o tomto dile a treba i o jedny myslence. Kdo vi? Pokazde kdyz ho ctu se mi otevre jakoby dalsi cast skladacky. Kazdopadne soucitim s vami, kteri jako ja ho ctou a snazi se neco noveho nalezt. Tak pravil Zarathustra!
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    Kdo nechce vidět na člověku to, co je v něm vysoké, pátrá tím bedlivěji po tom, co je v něm nízké a povrchní. A prozrazuje tím sám sebe. (Mimo dobro a zlo)
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    Pro mě zarathustra byl nejvíce výživným z jeho děl ... Ale je to o názoru, ne každému tohle sedne. Je pravda, že ze začátku jsem Zarathustru vnímala jako výplod jeho ega, které chce plivat a kopat kolem sebe, (z)ničit všechno "nadčlověkem" ... Ale čím víc jsem měla za sebou stránek, tak tím víc jsem chápala (nevím, jaké je přesné pojetí, proč vznikl), ale osobně chápu Zarathustru, že se stal jeho vlastní samotou a úkrytem před tím vším zlým, čím sama společnost je ...
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    začal jsem číst Tak pravil Zarathustra, no nepříjde mi to zatím tak výživné, jako Mimo dobro a zlo. /just saying/
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    Každý hluboký myslitel se obává více pochopení, než nepochopení. Tím druhým trpí možná jeho ješitnost, tím prvním však jeho srdce, jeho soucit, který vždy říká: "Ach, proč to i vy chcete mít, tak těžké jako já?"
    F. Nietzsche - Mimo dobro a zlo
    LOBOOMF
    LOBOOMF --- ---
    ENKIE: Jo to je dobrej citát, a vlastně ti říká to nejdůležitější co musíš udělat: Jít svou cestou a všechno s čím se nesetkáš nechat vodě, to funguje jak v informacích který dostaneš zprostředkovaně, ať už přes kamarády nebo media (TV Nova například...) a nejdůležitější je si k věcem najít svojí cestu, potom můžeš říkat že je to pravda co oni říkali, nebo třeba zjistíš že to tak není :-)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    LOBOOMF: Mne se libilo tohle z Vule k moci. Vystihuje to spise Nietzscheho vlastni bezutesny zivot nez ideal nadcloveka:


    Když nedojde ke konečné explozi s rozbitím všech pout lásky a morálky jedním rázem, pak takový duch zakrní, zmenší se, stane se zženštilým. Opak je dost špatný, ale pořád ještě lepší: trpět svým okolím, jeho chválou i hanou, být raněným a nemocným, ale neprozradit se, nedobrovolně a nedůvěřivě se bránit lásce svého okolí, učit se mlčení, třeba tím, že se skrývá za řečí, tvořit si koutky a nerozluštitelné samoty pro okamžiky oddechu, slz, sublimní útěchy – až máme nakonec dosti síly říci: „Co je mi po vás?“ a jdeme svou cestou.

    HAROLD
    HAROLD --- ---
    LOBOOMF: Taky mi bylo 15. Užívej. :)
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    FN si sam sobe nekdy odporuje, tim jak se sam snazil zit stridave podle appolinskeho a dionyskeho pristupu.
    Nez bych se pustil do interpretace jednotlivych del, je dobre precist si nazor nekoho kdo precetl celeho FN pokud mozno v nemcine a vypada to, ze mu rozumi. Idealne Koubovu knihu Nietzsche, Filosoficka interpretace.
    Nietzsche, filosofická interpretace - Pavel Kouba | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/133046/nietzsche-filosoficka-interpretace/
    LOBOOMF
    LOBOOMF --- ---
    JACOB: Díky za připomínky, vážím si jich. Je pravda, že nejsem opravdu chodící encyklopedie, ale je to můj přístup k němu, neříkám a ani jsem nikdy netvrdil že se 100% s Nietzchem ztotožňuju. Jo a s tím nadčlověkem je to jak říkáš ty i jak to myslím já, je to sice "mýtus" ale je to hodno vyzkoušet, nebo se alespoň o to pokusit. Jo a s věčným návratem to nemá taky nic společnýho, to je prostě věc kterou jsem zakusil a které věřím, každej může věřit v to co chce, takže díky za připomínky. Jo a četl jsem skoro polovinu jeho díla.
    JACOB
    JACOB --- ---
    LOBOOMF: Jenom par bodu k tomu cos napsal

    1) Snad si cetl i Nietzscheho ostatni dila predtim, nez si se dal do Zarathustry, protoze bez nich je to prakticky nemozne pochopit spravne

    2) Ten nadclovek je trochu komplikovany. Nevim jestli sis vsiml, ale on sam Nietzsche ho v Zarathustrovi sam opousti, pracuje s nim prakticky pouze v prvni knize a pozdeji uz temer vubec. Je tam zasadni prechod mezi ideou nadcloveka k ideji vyssiho cloveka (v dalsich knihach Zarathustry), coz ma prave neco ilustrovat.. Necham na tobe zjistit co :)

    3) "někdo nebo něco změní tenhle hnusnej tok událostí" .. To neni vubec Nietzscheovske uvazovani :) Viz amor fati. Takle se k tomu pristupovat imho moc neda

    4) S tim poslednim/prvnim zivotem. Jestli narazis na ideu vecneho navratu, tak ta, temer urcite, neni myslena fyzikalne. Je to idea, ma ilustrovat "nesmirnou zatez" (odkaz na Radostnou veda), ktera je rekneme "testem" tveho soucasneho zivota. Nietzsche miloval zivot, to rozhodne, ale myslim ze byl hodne daleko tomu postulovat nejake zivoty dalsi

    5) Tys cetl Nietzscheho v anglictine? Inu, snad, mozna.. Na nasi fakulte se anglictina nepovazuje za vyslovene idealni jazyk pro kontinentalni filosofii a mnohem radeji bych doporucoval bud samozrejme nemcinu, nebo i cestinu.
    LOBOOMF
    LOBOOMF --- ---
    Stejně dle mého uvážení (berte to kdo chce jak...) Nietzche uhodil hřebíkem o hlavičku, nevím jak vy, ale já jsem si ho totálně zamiloval po tom co jsem poprvé dočetl Tak Pravil Zaradhustra, protože to je jediná cesta z tohodle kruhu ktereý nazýváme náš život. Myslím že nikdo z nás "starších" nemá na to státi se nadčlověkem, ale to se taky úplně neví, je to na každým udělat něco pro to stát se někým kdo se nebude bát sám sebe a kdo si vytvoří svůj svět tak aby ho prožil maximálně, co víc aby ho prožil tak odlišně, že nikdo o tom ani nebude vědět, což jistě někteří lidé udělali, ale já jsem je zřejmě nepotkal. Takže na mě zůstává jen pokusit se vytvořit Nadčlověka z mých nástupců (mých dětí - jestli budu mít to štěstí). I když jsem slyšel více než hanlivé námitky na Nietzeho, nikdo mi to nevymluví = tenhle člověk měl neuvěřitelně nadčasový myšlenky, který ani zdaleka nejsou dnes v dnešním světě. Buďto se stane zázrak a někdo nebo něco změní tenhle hnusnej tok událostí v našem světě, a nebo ne, půjde to dopíči všechno a přežijou jen ti na správném místě, i když si myslím že ti si vůbec nepomůžou, protože byli tak blbí že zůstali naživu. Každopádně hlavní je, že dokud budu žít, mám alespoň trošku víc jasno, díky Nietzchemu, o tom co vlastně dělám, proč to dělám, a proč to má takovej dopad. Proč se bát Smrti? Blbost! It´s never the same, it´s more than a game. Stejně si myslím že tohle není můj poslední život, ani první. Nietzche to taky věděl a proto se tak úžasně vysmál všem lidem kteří ho jen povrchně přečetli, sice nevím jestli se nesmál i mně, ale to je jedno protože jak je zde napsáno o kousek níže: And we should consider every day lost on which we have not danced at least once. And we should call every truth false which was not accompanied by at least one laugh. No a to je Ten Smích! Ten pravej a jedinej kterej kdy byl a bude. SMěJTE SEEE!
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Tak ještě pár Nietzscheho citátů v ruštině. :)

    - Идёшь к женщине? Не забудь кнут.


    - Кто сражается с чудовищами, тому следует остерегаться, чтобы самому при этом не стать чудовищем. И если ты долго смотришь в бездну, то бездна тоже смотрит в тебя.


    - Благословенны забывающие, ибо не помнят они собственных ошибок.


    - Бог умер — человек свободен.


    - Быть великим — значит дать направление.


    - В конце концов никто не может из вещей, в том числе и из книг, узнать больше, чем он уже знает.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LOBOOMF: A proč probůh v angličtině??? :-o
    FILIPANDEL
    FILIPANDEL --- ---
    LOBOOMF: muj oblibeny:
    A casual stroll through the lunatic asylum shows that faith doesn't prove anything
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    Nevíte někdo kde sehnat Schopenhauerovo Über die Universitäts-Philosophie?
    Díky, Samwe.
    LOBOOMF
    LOBOOMF --- ---
    Pár Nietzcheho citátů v angličtině:

    And we should consider every day lost on which we have not danced at least once. And we should call every truth false which was not accompanied by at least one laugh.

    Art is not merely an imitation of the reality of nature, but in truth a metaphysical supplement to the reality of nature, placed alongside thereof for its conquest.

    Character is determined more by the lack of certain experiences than by those one has had.

    Egoism is the very essence of a noble soul.

    Faith: not wanting to know what is true.

    I still live, I still think: I still have to live, for I still have to think.

    In everything one thing is impossible: rationality!

    It is not a lack of love, but a lack of friendship that makes unhappy marriages.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SAMWE: Tak schválně co bude s pozůstalostí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam