• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HYPERIONIkarie / XB-1
    XB-1 je tištěný měsíčník věnovaný fantastickému žánru. Vychází od prosince roku 2010 a jeho internetové stránky najdete na adrese http://www.casopisxb1.cz. Na nyxu se vedle zcela volné diskuse o směřování a obsahu časopisu můžete rovněž ptát na vše ohledně děnně aktualizovaného webu časopisu. Nejde o oficiální kanál ke komunikaci s redakcí časopisu. Veškeré kontakty na členy redakce najdete zde. Máte-li jakýkoli problém s předplatným (ať už tištěné či elektronické verze časopisu), obraťte se s dotazy na řešení nejprve na příslušného distributora.
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    VANEK: Akadémie je o celé produkci, to nepřečte nikdo (pokud to nemá jako profesi nebo prokletí). Dát 10 lidem na dovolenou jednu vybranou knihu a pak je požádat o stručné hodnocení by nebylo asi až tak odmítané (imho). Klidně se hlásím. A myslím, že ty bys to zvádl také.

    HYPERION: Možná by tam bylo zpoždění, nicméně pokud rozdáš knihu na vánoce, tak během ledna bys teoreticky mohl pár hodnocení mít. Zbytek je na rychlosti publikace.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Hodnota téhle série má být právě v tom, že každý k tomu výběru dojde jinak, což je také na výsledku vidět. Nemyslím, že by Tomáš vybíral své kamarády (on tyhle knihy skutečně "žral" v době, kdy k těmto autorům neměl nic než jen téměř oněmělou hrůzu) a JWP je prostě kyberpunker a do duše se mu vedle Hemingwaye zažral nejhlouběji právě Gibson následovaný Stephensonem.

    Opravdu nechci, aby to někdo bral zodpovědně, naopak, nechť to každý bere úplně jinak a hlavně osobitě, jinak by to nemělo cenu. Nejde o knihy, které jsou nejlepší a nemusí jít ani o knihy, které máte nejraději. Může jít o knihy, které máte rádi, ale myslíte si, že jsou přehlíženy atd. Vybrat tři je těžké, stejně jako jich vybrat deset atd. Sám jsem tu s TOP Ten daného roku začínal před lety v Pevnosti, ale dnes už to pomalu opouštím a když TOP Ten tak jen ten osobitý ve stylu "co mě letos zaujalo a mohlo by se líbit bez toho abych si hrál na něco jiného".

    Nutit někoho přečíst si tři nebo pět knih uplynulého roku by tady, kde každý doma "štěpí atomové jádro", bylo sebevražedné, takový průzkum by vyšel s ročním zpožděním a třetinou názorů dotázaných, pokud bych měl štěstí. A ty nervy...
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Až tak suchoprdský JWP zas není ;-)

    Možná by se teda dalo udělat to, že HYPERION by vybral dejme tomu tři knihy za kalendářní rok nebo spíš pět až deset za dekádu a porota moudrých by dělala soudce ex post. Ale přijde mi, že by se brzo vyčerpal jak nápad, tak účastníci. Smysl asi mají právě jen subjektivnější, respektive vymezenější / více se vymezující žebříčky typu
    http://www4.ncsu.edu/~tenshi/influ.html
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Já spíš myslela starší věci. Máš pravdu, že přísun nových by nikdo nestíhal, vždyť lidi neučtou ani tu nešťastnou Akademii.

    U téhle ankety je problém, že těch titulů by muselo být aspoň deset, aby to mělo nějakou vypovídací hodnotu (zde se mi líbí třeba to, co dělají na Fantasy Planet - jak na konci roku různí lidé vybírají svých TOP 10 za daný rok). Je to hrozně těžké, vybrat jen tři knihy úplně ze všech. Už na tomhle prvním vzorku je vidět, že jsme to každý pojali úplně jinak a je to navzájem nesrovnatelné. Tomáš Němec evidentně vybíral kamarády (nebo zkrátka "ideově spřízněné Čechy"). Já dala důraz na to "osobní" a "subjektivní" - prostě jsou to knihy, které mě vychýlily z dráhy a nasměrovaly jinam (což ale vůbec nic nevypovídá o jejich objektivním významu pro život, vesmír a dějiny literatury :). Nejzodpovědněji to pojal JWP, ten fakt poskytl něco jako "nezbytné minimum každého cyberpunkera". Jeho seznam je univerzální, všeobecně platný - ale právě následkem toho působí hrozně neosobně (nepozná se ani to, že to vybíral někdo z Čech, natožpak že zrovna JWP). Holt se to celé musí brát s rezervou, v téhle formě je to spíš legrace.
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE: To v osmdesátkách dělal Interkom (viz např. http://interkom.vecnost.cz/1988/19880654.htm - bodování bylo tuším jako body na hrací kostce, což se dna web nepřeneslo); od té doby se myslím nikomu nepodařilo sehnat dost lidí, kteří by četli totéž a dost rychle. Ale jestli se s BRAMBOREENou hlásíte, super; někteří nakladatelé by možná byli ochotní poskytovat etexty.
    NELDE
    NELDE --- ---
    HYPERION: Mně by se něco takového líbilo. Nicméně by možná nebylo špatné udělat naopak takovou porotu z branže (10-12 "rozhněvaných"), kteří by hodnotila stejné dílo. Jednou větou plus procenta.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Mám v plánu z toho udělat článek do XB-1, ale až toho bude víc a trochu jinak... Tedy pokud to projde do tisku.
    NELDE
    NELDE --- ---
    HYPERION: Proč takový článek nedáte do tištěné verze?
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Další bitva obálek se rozzuřila na webu XB-1 a vy byste si ji neměli nechat ujít. Už příště začneme vyhlašovat semifinálová kola letošního ročníku a začátkem příštího roku se rozhodne o absolutním vítězi!

    XB-1 » Bitva knižních obálek 13
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/bitva-kniznich-obalek-13/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Na webu XB-1 rozjíždíme nový seriál článků, v němž budou osobnosti domácí scény doporučovat své oblíbené žánrové tituly. Jako první se s námi o své tipy podělili Vilma Kadlečková, Tomáš Němec a Jiří W. Procházka.

    XB-1 » Osobnosti žánru doporučují (Kadlečková, Němec, Procházka)
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/osobnosti-zanru-doporucuji-kadleckova-nemec-prochazka/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Dnes stojí web XB-1 zcela určitě za návštěvu. Vedle obsáhlé recenze Julie Novákové na chystaný podzimní hit Leviatan se probouzí (http://www.casopisxb1.cz/aktuality/probouzi-se-nova-era-space-opery/) jsme vám blíže představili rovněž chystanou sbírku Stevena Eriksona ze světa Malazu (http://www.casopisxb1.cz/aktuality/steven-erikson-prolije-potoky-krve/). Ujít byste si samozřejmě neměli nechat ani ostatní články tohoto týdne...
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Tak, naši vážení a na duchu věčně mladí čtenáři. Už tento týden vydá nakladatelství Perseus dlouho očekávaný závěrečný díl trilogie Trója od Davida Gemmella. A my vám jako vůbec první přinášíme na webu XB-1 ukázku v podobě první kapitoly románu...

    XB-1 » Epická bitva o starověkou Tróju se uzavírá! (ukázka)
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/epicka-bitva-o-starovekou-troju-se-uzavira-ukazka/
    VANEK
    VANEK --- ---
    ALONSY: Rozdávali u registrace buď ji (3/2012), nebo Pevnost, a došla dřív ;-)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Tak to víš víc než já. Momentálně nemám na cony vůbec čas :-(
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Byla na CONiáši vlastně XB-1 nějak zviditelněná?
    Pamatuji si Pevnost, ale XB-1 jsem myslím ani nezahlédla (teda jen jednou, když si jí někdo nechával podepisovat).
    (I když já jsem moc nevnímala, hezky jsem se zašila a předstírala neexistenci:))
    IDLE
    IDLE --- ---
    JANADVORACKOVA: Mohl by si stěžovat ten pán, co má benzínku u sousední silnice. :) Ale jinak máš asi pravdu.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    IDLE: Mně tedy zrovna dneska nedává smysl vůbec nic :) - od rána zmatky všeho druhu, ale tady si to představuji jako takovou dlouhodobou uzavírku silnice, která když se zprůchodní, nic zlého se nestane.
    IDLE
    IDLE --- ---
    JANADVORACKOVA: To je otázka, jestli je smysluplnější tahat lidi z webu časopisu na nyx nebo naopak. :)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    HYPERION: Já taky chodím :). Zkus ostatním ze stránek XB nabídnout pozvánku na nyx :), to se to rozproudí.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    NELDE: Lynch je strašně zábavný spisovatel a povídky psát umí, i když jich zatím publikoval jen pár. Jeho průzkum magické knihovny z antologie Meče a temná magie je nezapomenutelný :-)
    NELDE
    NELDE --- ---
    Steampunkový kung-fu western? To zní dobře. Jen to trochu zní jako klon poslední adaptace Cesty kolem světa za 80 dní (-;
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam