• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HYPERIONIkarie / XB-1
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Julie Nováková vás ve své reportáži ze Světa knihy seznámí s ceremoniálem udílení cen Akademie SFFH, ale dojde i na řadu dalších zajímavostí z letošního vydařeného knižního veletrhu...

    XB-1 » Záplava fantastických novinek na Světě knihy
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/svet-knihy-reportaz/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Ceny Akademie SFFH za rok 2013 byly uděleny...
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/ceny-akademie-sffh-za-rok-2013/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Podrobný přehled nejzajímavějších SF/F akcí na Světě knihy.

    XB-1 » Svět knihy proběhne ve znamení fantastiky (pozvánka)
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/svet-knihy-2014/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Už ho držíte v rukou, pařátech či chapadlech? Pak patříte mezi evolučně vyspělé jedince schopné získat číslo 42, ve kterém jistě odhalíte odpověď na otázku Života, Vesmíru a vůbec!

    XB-1 » Obsah XB-1 5/2014
    http://www.casopisxb1.cz/obsahy/obsah-xb-1-5-2014/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Diskuse na téma utopie a dystopie tento čtvrtek od 17:00 v pražském DOXu. Vedle spisovatele Františka Novotného, překladatelky Jitky Cardové se zúčastní i moje maličkost. Doufám, že mě v tom nenecháte a přijdete se podívat!

    XB-1 » Proměny utopického myšlení nejen v rámci sci-fi (pozvánka)
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/promeny-utopickeho-mysleni/
    NELDE
    NELDE --- ---
    ROBERT_PILCH: Přinejmenším Martin dosáhl výrazně vyšší kvality zahraničních povídek a přijde mi, že se to projevuje i na českých - možná vlivem těch zahraničních - kvalita táhne. Takže svůj velký díl udělal. A ačkoli má Vlada rád a vážím si toho, co udělal pro I/X, tak bych osobně hlasoval pro to, aby post šéfredaktora Martinovi předal (bylo by to logické vzhledem k tomu, že XB1 se kupuje hlavně kvůli těm zahraničním). Měl by se ponechat "jen" jednatele a další vedoucí činnosti.
    T_ANA_
    T_ANA_ --- ---
    ROBERT_PILCH: Měla jsem upřesnit, že jsem mluvila o těch, kteří v tom rozhodují, ne o těch, kteří se snaží, bohužel, naráží na zeď jménem "My to tady vedeme a doteď to tak fungovalo."
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    T_ANA_: Já ten pokus zaznamenal. A taky jsem zaznamenal jeho torpédování. Bylo mi HYPERIONa upřímně líto, vrazil spoustu energie do správné věci a výsledkem bylo strohé "ne" (přinejmenším to tak vypadalo při pohledu zvenčí).
    T_ANA_
    T_ANA_ --- ---
    To je právě ten bigotní přístup, že stávajícím čtenářům současný stav nevadí, jinak by to přece nekupovali, tak proč něco měnit? Co třeba proto, že XB1 zoufale potřebuje čtenáře nové? I ta děvčata, která sledují jen vzhled. Jakýkoliv platící čtenář, dobrý čtenář. Ti kteří XB1 dosud čtou ji určitě nezahodí proto, že se dejme tomu zlepší grafika. Nezaznamenala jsem jediný pokus skutečně nalákat čtenáře nové, pouze oslovování tech stávající a ujišťování se, jak je vlastně všechno OK. No kdo chce kam...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    MUM: Ale jo, souhlasím s tím, že vzhled celku je sakra důležitý a že konečné rozhodnutí to hodně ovlivní. Nakonec nedělám to jinak - u růzhého jiného zboží. Nakonec proč by třeba děvčata trávila hodiny v kabinkách prodejen oblečení - furt sledují, jak vypadá celek. V tomhle ohledu rozumím. Jenomže i třeba u té mikiny koukám na hlavní důvod, proč ji potřebuji (chci se zahřát a nezmoknout - třeba). Stejně tak u časopisu zaměřeného na povídky nebudu řešit úvodníky. Grafických nedostatků si prostě nevšímám, jsem ráda, že to přečtu.
    Možná budu trochu přísná, ale jak pozoruji ty diskuse, zdá se mi místy odmítavý přístup čtenářů k časopisu jako něco na způsob osobní pomsty jeho redaktorům. Nemíním se zastávat starší dvojice. Vůbec nechápu, proč třeba v době "krize" nekomunikovali se čtenáři, proč se ze začátku nezaměřili na propagaci a zmiňovaný přístup o tradici by byl v pohodě jedině, kdyby tyhle věci dělali. Na tohle by museli odpovědět oni.
    Co s tím? Nekupovat časopis? Ale to já nechci, mám ty povídky ráda a chci je číst. Na druhou stranu by (hodně zjednodušeně) Martin z těch zahraničních mohl dělat každoročně vynikající sbírku a tuzemští autoři by přišli jen "o jednu soutěž."
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    koukám tím, že již nějakou dobu úvodníky ignoruji, o nic nepřicházím
    jinak jak se občas porovnává forma s pevností (v povídkové části není co řešit) - velmi se mi líbí nad recenzemi knih miniatury s tím co vychází dalšího - zaujme více než suchý seznam na konci
    MUM
    MUM --- ---
    JANADVORACKOVA: Ale jiste - a ted se budu opakovat - kvuli uvodnikum a grafice si ten casopis nikdo nekupuje. Takovych masochistu je na svete opravdu malo, zachranuji to originalni texty. Jenze vecny argument "Tradice, pyczo!" uz je tak omlety, ze i velci fanousci maji problem drzet a mlcet. Problem graficke degenerace Ikarie popsal Leonard Medek pred vice nez deseti lety a ten clanek je dosud platny. Zjednodusene to nazyvam "ale na monitoru to vypadalo TAK dobre!" Jediny DeCastelluv pokus o jednotnou koncepcni zmenu torpedovala IMHO redakce.
    Redakce je natolik odtrzena od reality, ze jakekoli navrhy zmen, ktere jim zprostredkovava pritomny pulredaktor, automaticky mete pod stul. Skutecnost, ze tenhle clovek ma krome vyborneho cichu na skvele texty taky perfektni schopnosti medialni komunikace a v jine firme by si ho drzeli za kazdou cenu, je mimo jejich rozlisovaci schopnost. Co s tim?
    MUM
    MUM --- ---
    VANEK: Tak "Jeste jsme tady" je folklor, neco jako "Zprava o stavu Unie." Ale to pomrkavani "Tisic lidi, tisic chuti, jenze JA jsem tady sefredaktor!" a podobna relativizace kazde kritiky mi hybe zluci dlouhodobe...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    VANEK: A dál?
    VANEK
    VANEK --- ---
    MUM: V únoru snad byl naprosto nudný o soutěžích, přehledech díla nebo tak něco. "Ještě jsme tady" s úžasnými pasážemi typu (cituju po paměti) "udělal SE pořádek v účetnictví, kde byly neplacené závazky" nebo "už máme prostory pro Klub (zatím tedy jenom přislíbené) " byl tradičně v lednovém.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Já si zase v úvodnících (únorovém a březnovém, v ostatních jsem nehledala) všimla šifry :). Oba totiž obsahují věty "No, možná trochu přeháním," - reakce na nějakou událost. A "Jak říkavala moje babička" - důkaz toho, že je dobré nezapomínat na staré dobré časy. A jo, souhlasím. Moje babička ze sebe sypala moudra, kterými já teď stírám kde koho :).
    Nezapomněla jsem však na ty novější - na úvodníkovou soutěž. Bylo by fajn, kdyby ty textíky začaly vycházet. Když už se to tehdy jevilo jako dobrý nápad, proč ho nevyužít :).

    MUM: Diskuse na stránkách XB-1 k druhé části ankety 2014 naznačuje, že čtenáři časopis kupují kvůli obsahu (tedy asi spíše ne obsahu úvodníků). Docela dlouho jsem si tu diskusi pročítala a chtěla k tomu něco říct. Furt jsem ale netušila, jak to formulovat, abych byla zaprvé pochopena a aby to neobsahovalo nevhodná slova, nebo moc negativity.
    Pak jsem se uklidnila, protože přeci jen mě dnes překvapila hnusná čvachtanice venku, v pondělí se mi do práce nechtělo nikdy a nemytá kolegyně sedící na mé židli mi též náladu nezvedla. Ale nebudu si nosit chmury domů a vylévat si vzteky hledáním souvislostí, které neexistují. Chtělo to další hrnek čaje.

    Podle mě se prostě počet čtenářů XB tenčí a není to obsahem úvodníků. Možná je tím důvodem divná grafika, o které se psalo a která mi moc nevadí, ale chápu, že kdyby to celkově vypadalo lépe, určitě by to přitáhlo více pozornosti.
    Spíš mě napadlo, že náhodný možný čtenář který vezme do ruky časopis s barevnou obálkou s pěkným, velmi pěkným obrázkem a otevře jej a uvidí černou a bílou, ve zmatku a nepochopení odejde, aniž by tušil, co odložil.
    Je to něco, s čím třeba také zmiňovaná Pevnost nemá problém. Ale je to zároveň něco, co by nikoho nemělo odrazovat a mělo být chápáno jako klad XB-1.
    Jak toho docílit?
    MUM
    MUM --- ---
    Tak jsem si precetl uvodnik z unora a vetsi koncentraci sebestrednosti a relativizace problemu jsem snad nikdy nevidel. To je ted novy standard? AFAIK ten casopis chce predplatitele... nebo fakt zije z podstaty, tedy nas idiotu, kteri si koupime salsi cislo papirove i elwktronicky?
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Komiksové nakladatelství Rando je na českém trhu relativně stále ještě nováčkem, zájem čtenářů však důkladně testuje...

    XB-1 » RandO comics důkladně testuje český trh (rozhovor)
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/rando-comics-dukladne-testuje-cesky-trh/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Ve spolupráci se slovenským časopisem Jupiter vám dnes na webu XB-1 přinášíme rozhovor se spisovatelkou Lívií Hlaváčkovou...

    XB-1 » XB-1 a Jupiter představují Lívii Hlaváčkovou (rozhovor)
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/xb-1-a-jupiter-predstavuji-livii-hlavackovou-rozhovor/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Mohutná Bitva knižních obálek dospěla do svého epického finále, v němž se utkají ty nejlepší výtvarné práce roku 2013!

    XB-1 » Bitva knižních obálek: Epické finále roku 2013!
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/bitva-kniznich-obalek-epicke-finale-roku-2013/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam