• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HYPERIONIkarie / XB-1
    XB-1 je tištěný měsíčník věnovaný fantastickému žánru. Vychází od prosince roku 2010 a jeho internetové stránky najdete na adrese http://www.casopisxb1.cz. Na nyxu se vedle zcela volné diskuse o směřování a obsahu časopisu můžete rovněž ptát na vše ohledně děnně aktualizovaného webu časopisu. Nejde o oficiální kanál ke komunikaci s redakcí časopisu. Veškeré kontakty na členy redakce najdete zde. Máte-li jakýkoli problém s předplatným (ať už tištěné či elektronické verze časopisu), obraťte se s dotazy na řešení nejprve na příslušného distributora.
    rozbalit záhlaví
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    MEMNON666: Já tohle srovnávat neumím. Českou fantastiku jsem začala číst zhruba nějak před patnácti lety - v té době jsem také začala kupovat Ikarii. Předchozí ročníky jsem ještě nestihla a také jsem určitě nečetla všechno, co za těch patnáct let vyšlo. Všechno se nějak vyvíjí, proč by se tedy nemohly zlepšovat i píšící našinci. Ráda tomu budu věřit.

    SARGO: Tohle mi vyloženě nevadilo, ale mělo to takovou divnou příchuť a zvyknout si chvíli trvalo. Možnost, že mi třeba vostroň Pepík Vomáčka za barákem hloubí hrob pro dvouhlavou oslizlou bestii, kterou zlikvidoval za asistence některého z Přemyslovců, mi přišla ujetá, ale takovým sympatickým způsobem :).

    VANEK: Možná se na to výjimečné dílo teprve čeká. To není ironie.
    VANEK
    VANEK --- ---
    JANADVORACKOVA: Jasně, všichni autoři té které země mají jednotný přirozený styl přímo determinovaný geopolitikou, jak to dobře známe od těch amerických. Mezi českými povídkami, jak je vybírá třeba Jiran, Ríša a Jireš nebo vybírávávala Hauserová, není žádný podstatný rozdíl.
    SARGO
    SARGO --- ---
    JANADVORACKOVA: Mně třeba od malička vadily české reálie a česká jména :-D Během let jsem se toho do značné míry vědomým úsilím zbavila, ani nevím odkud to pochází, ale prostě to tak bylo. Ale jsem si dost jistá, že to nebyla nějaká touha po exotice nebo dojem zaprděnosti českého rybníčku. Možná trochu hrál roli dojem "ať se ty ošklivé věci dějí někde jinde", ale snad ještě víc skutečnost, že když to bylo ve známých kulisách, fantazie měla utrum a všechno bylo najednou tak trochu umazané a obyčejné. :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MEMNON666: taky si nepamatuju, kdy naposled vyšla nějaká vyloženě špatná povídka, delší než stránka
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    JANADVORACKOVA: mozna to je jenom muj dojem, ale prijde mi, ze vice rozkolisana byla ta "kvalita" za dob ikarie, posledni dobou mam spise pocit ze se ceska cast zlepsuje (tedy az na korektora/y - viz MEMNON666 - to bylo fakt desive+legendarni uvodnik tepajici chyby kterymi sam oplyval)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Pardon, mám tam nějaké chybky, vím o tom, ten konec byl poznamenán akční záležitostí s jednou konkrétní místností, kam všichni občas musíme (hrobka to není).
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    MEMNON666: Spousta dalších to určitě chápe :).

    Já prostě furt nerozumím tomu, když to řeknu takhle, "co furt všichni maj s tou fujtajbl vkus urážející nekvalitou české tvorby, dopr...čic?" Jasně, se zahraničními (anglo-americkými) povídkami se to srovnávat nedá, ale problém je asi to srovnávat jenom s nimi.
    Možná někde vyšla nějaká studie?
    Třeba mají autoři té které země prostě svůj přirozený styl psaní založený na mentalitě národa, historii, uvědomění si sebe sama v té které komunitě.
    Třeba kecám kraviny a není to tak, dobře.
    Možná zdejší autoři píšou nějak "jinak," ne moc akčně (výjimky existují a jsem za ně ráda), ne moc ságovitě (nepočítám Mycelium), ne moc krvavě (vím, že existují Kulhánkovštiny, Kopřivovštiny, Kotletovštiny, sakra, to je "K"). Ale jaký je problém s tím zbytkem? Čtenáři jsou prostě zmlsaní - říkám jako čtenář, ale našince si přečtu taky. Je to jiné, možná pasivnější, zadumanější, hrdinové nezachraňují celé civilizace, nebo je nevyvražďují (výjimky by se určitě také našly a proč ne), nezachraňují princezny a dcery amerických prezidentů, nelikvidují Temnotu s velkým "T" někde uvnitř hlavního města světové velmoci :). Třeba jim stačí komorní příběh postavený na mytologii země Bójů. Ježiš, proč ne?
    Navíc sci-fi tu píše poměrně málo lidí a většina z nich to mixne jiným žánrem, protože nejsou vědečtí týpci, nemají jimi potřebu být, nebo jim prostě vyhovuje mix s jiným žánrem.
    Jsme poměrně malý národ a jsme zahlcení celosvětovou produkcí, která i když je třeba obsahově lepší, může nám klidně sloužit jako učební pomůcka.
    Na druhou stranu - třeba se učit nepotřebujeme a z naší "díry po granátu," jak říkávala moje babička Česku, se do "světa" dostane přesně to, co z ní vylézt má.
    Určitě se lépe čte věc, v níž se od prvního řádku hnedle děje nějaká akční zvrhlá nekalost, ale jen tohle - rychlé akčňárny připomínající počítačové střílečky mi prostě smrdí zabíjením představivosti (naposled čtený Kopřiva se mi četl dobře, ale kámošovi, co mě tímhle zásobuje jsem psala, že si dám tak rok pauzu, protože by to spoustě jiným knížkám bylo líto).
    Tak je na místě trocha té zadumané pomalé mystiky, protože všechno k těm žánrům patří.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Tak vzhledem k tomu, že sborníky zahraničních povídek se obecně prodávají velmi málo (domácí antologie oproti tomu vzkvétají), byla by to velmi rychlá cesta do pekel...
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    to je věc názoru, mně to vcelku vyhovuje
    VANEK
    VANEK --- ---
    SOMBRA: Do velmi malé míry. Skoro polovina je na obskurní produkci na hranici žánru, o které by běžný čtenář nezavadil (ale XB dostává recenzáky nebo co), a i ten zbytek je tak chaotický, že žádný tón neudává.
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    taky bych nesouhlasila
    české povídky mají své kvality - a jsou platformou, na níž se domácí tvorba prezentuje
    recenze do jisté míry "udávají tón" a usnadňují orientaci v knižní produkci
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    Nejde jen o povídky, ale i recenze šly hodně dolů (Pavlovský byl aspoň vtipný ) a publicistika je na horší úrovni než amatérský Interkom.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    JANADVORACKOVA: promin, tebe jsem opomel (splolu se spoustou dalsich)
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    ELHO_CID: odvazim se nesouhlasit, kvalita ceske casti je sice kolisavejsi oproti zahranicni ale veci napr. od hanuse seinera, boženy cechalove nebo vaclavy molcarove si povetsinou obstoji
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    ELHO_CID: Ale nene :).
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    Co takhle zrušit časopis a vydávat jen sborníky zahraničních povídek? Ty jsou super, ale zbytek jsou zbytečně potištěné stránky.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    V časopise XB-1 se objeví originální články od Jasona Sanforda a Brada Torgersena téma letošních nominací na ceny Hugo. Máte se na co těšit :-)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    XB-1 » Politický boj o nominace na cenu Hugo
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/nominace-hugo-2015/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    XB-1 » Vítězem Bitvy knižních obálek se stal Michael Petrus
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/vitez-bitvy-2014/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    XB-1 » Nominace na Ceny Akademie SFFH za rok 2014
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/nominace-akademie-2014/
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    Dočítám resty a musím poznamenat že v povídce Sprint bez cíle (14/08) je to chyba na chybě - probíhtrvala, UdělVydalo,... brr, to bylo otřesné
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam