• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLIPSEPřírodní katastrofy - zamětřesení, záplavy, bouře...
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    PJANE: To souhlasim, ale nemá cenu říkat, že je to jejich pitomost, že ho neměli... těch lidí tam prostě tolik zemřelo a ti co přežili potřebují pomoc. Je jasný, že se jejich vlády teď poučí...ale to už je zase jiná záležisotst.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    PJANE: tak každej živej navíc je dobře, žejo...
    PJANE
    PJANE --- ---
    ECLIPSE: IMHO zemrelo by trochu min lidi, ale o moc jinak by to nebylo... pri tomhle rozsahu
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    Varovný systém před tsunami nabízí Izrael zadarmo

    Americký komerční satelit QuickBird pořídil snímky mořského pobřeží jižně od srílanské metropole Kolomba v okamžicích po náporu vlny tsunami.
    Zdroj: Foto ČTK

    JERUZALÉM 4. ledna 205 | 08:25 Izrael chce zemím, jež v prosinci postihla přírodní katastrofa, poskytnout zdarma varovný systém, který bude před blížícími se vlnami tsunami varovat přímo turisty na asijském pobřeží. Zařízení, které pracuje na základě senzorů, jež zaznamenávají chvění země a pohyb vody, je menší než krabice od bot a stojí 170 dolarů.

    • Varovný systém není drahý
    • Systém varování mohl zachránit tisíce lidí
    • Zkázu začalo zemětřesení, dokončily ji obří vlny

    Podobně jako varovné systémy v Tichém oceánu je i toto zařízení schopno pomocí satelitu do několika vteřin informovat o hrozícím nebezpečí vlády kdekoli na světě. Na rozdíl od dosud používaných systémů však může izraelský vynález informaci dostat prostřednictvím mobilních telefonů stejně rychle také k majitelům hotelů i jejich hostům.

    "Senzory zaznamenají sílu půdních otřesů a výšku i rychlost vln nad nimi. Přístroj data analyzuje a zjistí, zda hrozí tsunami, kdy k pevnině dorazí a v jaké síle. Neděláme to kvůli penězům, chceme pomoci lidem. Chceme dát toto zařízení k dispozici chudým zemím a státům, které byly nedávnou katastrofou postiženy," řekl autor vynálezu Meir Gitelis.

    Při zemětřesení a následných vlnách tsunami zahynulo přes 140.000 lidí. Americké přístroje 26. prosince zaznamenaly zemětřesení u Sumatry, avšak Američanům se nepodařilo varovat asijské státy o blížících se tsunami, protože tyto země nemají varovný systém.

    Gitelis počítá s tím, že jeho zařízení bude fungovat v obydlených částech pobřeží, avšak v oblastech, kde je špatná komunikace, bude stále obtížné lidi varovat včas.

    http://lidovky.centrum.cz/svet/clanek.phtml?id=319574
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    GREATDRAKE: American diver underwater during catastrophe - jo, taky mě to zaujalo...

    DRAGON: Souhlasim Wyverin tu řekl svůj názor a tím to hasne...

    Ještě nikdo z tech co říkali, že tam měli v té době známé nenapsal, jak dopadli, kde jsou a pod...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ECLIPSE: no dyt ja nepisu nic jinyho! jenze nekdo to tu asi nechape..
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Je snad jedno, jestli kdyby tam měli výstražný systém by bylo všechno jinak, nebo kdyby bydleli jinde nezemřeli by....Jde o to, že tam zemřelo přes 150 000 lidí a ti co přežili potřebují pomoc a pokud k tomu mam prostředky a chci přispět, přispěju, pokud ne, tak tak nic nedělam...
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Koukam, že se tady diskuze stáčí trochu jiným směrem. Češi už mezi sebou vybrali přes 30 milónů, což ukazuje, že náš národ se snaží pomoci jak může. To myslim k tomu stačí ne...?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    VIR_KENNY: hele, ses si vubec jistej ze reagujes na mne? mne prijde uplne zcestny, co tady pises...

    za prvy: nepsals o lidech, ale napsal si 3 ID's, ja byl jednim z nich a neprijde mi ze tu pisu prispevky plny soucitu.

    za druhy: co mi je po nejakejch buranech z moravy? Ty do toho vubec neplet, mne nezajima ze nekdo nema na cdcka. Nikdo taky nechce, aby clovek, co nema co do huby a zradlo zna jenom z vylohy, pomahal asii, ze jo.. fakt se prober, jestli si myslis ze sem myslel vsechny lidi.

    Za treti: nevyhlasuju tady, ze penize ma kazdej, ale kdyz uz si to nadhodil: jo, myslim si ze tak 90% lidi muze jit a dat 10 posranejch korun na pomoc asii. Pokud nemuzou, neda se nic delat,asi si musej koupit neco dulezitejsiho, jejich boj.

    Ad ruzny priority: viz horni cas myho prispevku.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    SKIN: člověk přece nemá a ani nemůže mít takovej mozek a znalosti, aby mohl předpokládat všechno. Proto se taky spousta kritiků zmiňuje o tom, že se jedná o oblast, kde jsou zemětřesení poměrně častá, ale že se nedokázali místní dohodnout ani na jednoduchém ohlašovacím systému (viz. přízpěvky, kde se píše, že do indie to trvalo dvě hodiny než to k nim dorazilo). Nad tím se kritici pozastavují oprávněně. Proti tomu byl použit argument Praha, jenže nikdo se tu neměl k tomu, přiznání korupce metrostavu a magistrátu, že prostě na nějakou bezpečnost serou (Brnáci korupci zástupců pro změnu poznali na stěhování nádraží, plzeňáci na těch obchvatech, ostraváci na dálnici od izraelců...etc. ne náhodou se ČR přezdívá banánová republika). Jako jedinný pádný protiargument je chudoba lidí v oblasti, ale to nic nevypovídá o neschopnosti hoteliérů, místních vojáků, úřadů použít vysílačku (kterou tam mají)a vyhlásit poplach.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    DRAGON: ja tu psal o lidech co cítí neustálou potřebu sem přizpívat se svejma příspěvkama plnejma soucitu a útočí na jakejkoli přízpěvek člověka, kterej se nad tím snaží zamyslet trochu s odstupem a věcně..... nebo prostě ze svého pohledu, zatím tu nikdo nenapsal "dobře jim tak, cikánum" to bych potom pochopil. To jsou ti pokrytci.

    A napsat, že na CDčka a huleni se penize vždycky najdou..... muj milej, ja jsem z jižní moravy, já osobně si peníze umím sice vydělat,... ale kolem mě je spousta lidí co se na ty CDčka choděj jenom dívat. Platí nájem, platí živobytí a ani ta stovka jim nezůstane.
    Nemáš rodinu, nebydlíš v oblasti s vysokou nezaměstnaností ale vyhlašuješ subjektivní soudy o tom, že peníze má každej. Pozor na to, neplatí to o všech.
    Proto považuju větu "každej by mohl přispět a kdo ne, je víc pokrytec" za nesmyslnou. Mnoho lidí má různé jiné priority. Například rodina.
    SKIN
    SKIN --- ---
    vir_kenny>chtel jsem tim rict, ze dany kritik ma v leccems pravdu, ale tohle mel vedet/tvrdit nekomu jinemu nez nam tady, paklize nechce byt jen dalsim z rady chytrych, kteri ted presne vedi co by zachranilo spousty lidskych zivotu...paklize to delal, smekam, jestlize ne jen mele hubou/potazmo busi do klavesnice...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    no, nastesti sou lidi v poho a svejma prasulema uz pomohli celkem dost velkou castkou (pry vetsi nez co dal stat /15. milionu/)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    SKIN: to ale není demagogie, napsals, že "danej kritik" je generálem po bitvě a proč nekritizoval špatný systém předtím. Cos tím tedy touto frází chtěl říci?
    Kromě toho že ti došli argumenty, ale stále cítíš potřebu se vyjadřovat.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    VIR_KENNY: no s tim holt nic neudelas, nikdy nebudes mit poradnou kontrolu. I kdyz teda mezinarodni spolecnosti ADRA bych docela veril, ze si za to nekoupej sportaky a barak (kdyby to byla Ceska spolecnost, tak bych o tom docela uvazoval).
    Ale jasne, duvod pro to, abych nemusel pomahat a nechal si prachy radsi na huleni nebo na cdcka se dycky najde, ze jo .. voe, ty fakt nekomu rikej ze je pokrytec..
    PJANE
    PJANE --- ---
    VIR_KENNY: kdyz to ctu, tak opravdu nemam pocit, ze by busil hlavou do zdi...

    jen suse shrnul vyplody jinych...
    SKIN
    SKIN --- ---
    nemel by sis plest...komentar, dotaz a emocni zvolani...3 kategorie tu ode me nska jeste nezaznela...pokud tvrdis opak, tak lzes
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Ale jako tezkej :)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    DRAGON: a o čem to teda bylo? Že třeba někdo nechce dát peníze protože třeba nevěří konkrétním nadacím?
    Že málokdo kdo organizuje pomoc přesně popíše na co a kam jsou peníze určeny a jak je tam chce dostat na místo určení a kolik peněz z toho spolkne samotná organizace (lidi, cesta, daně, poplatky)?
    SKIN
    SKIN --- ---
    vir_kenny>a kde v tom je ta emoce? =))) ty jsi vazne demagog
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam