• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLIPSEPřírodní katastrofy - zamětřesení, záplavy, bouře...
    MASHARA
    MASHARA --- ---
    tak k tomu prepolovani jsem nedavno cetla clanek v 21. stoleti ...

    Země ztráci své magnetické pole, což spolehlivě dokládají geologické výzkumy mořského dna. Naposledy k přepólování zemského magnetického pole, kdy si severní a jižní magnetický pól vymění svá místa, došlo před 780 000 lety. V průběhu celého procesu zeslábne magnetické pole po dobu stovek až tisíců let natolik, že na zemský povrch dopadnou mnohem větší dávky záření. Pozorování družic, jež jsou jako první vystaveny zvýšené dávce radiace, naznačují, že tento okles již započal. Vědci si zatím nejsou jisti, zda registrované zeslabení asi o 10 procent je pouhou fluktuací nebo začátkem prepólování.
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    HYNEK: Zajímavá zpráva...
    JADR
    JADR --- ---
    Letadla z Evropy do USA lítaj přes Grónsko-je to kratší.
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    http://www.blisty.cz/2005/1/11/art21443.html

    Vláda Spojených států doposud přislíbila obětem tsunami 350 milionů dolarů, vláda VB 50 milionů liber. Vláda Spojených států dosud utratila na válku v Iráku 148 miliard dolarů, Velká Británie 6 miliard liber. Válka v Iráku probíhá už 656 dní. To znamená, že částka přislíbená Spojenými státy na obnovu po katastrofě způsobené tsunami je ekvivalentem částky vydané na jeden a půl dne války v Iráku. Peníze, které dala Velká Británie, se rovnají pěti a půl dne naší účasti ve válce.
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    Mam dojem, ze treba z Evropy do Ameriky se casto lita pres pol, severni oblasti znamenaji vetsinou za polarnim kruhem, bohuzel s vyssi vyskou (10km asi obvykle letaji letadla, ne?) se to samozrejme zhorsuje.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SULINAR: s tim letanim.. jak moc severni oblasti? myslis skandinavie gronsko kanada?
    ANATREID
    ANATREID --- ---
    SULINAR: díky
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    Magneticky pole nas chrani pred nabityma casticema slunecniho vetru, slunecnim zarenim a kosmickym zarenim, a jelikoz magneticke silocary jsou podobne jako u tycoveho magnetu, tak se na jiznim a severnim polu sbihaji a jakoby dotykaji se povrchu, proto jsou polarni oblasti malo chranene (ale preci jenom jsou), proto se take nedoporucuje nejak casteji letat letadlama pres severni oblasti, protoze dostanete docela vysokou davku.

    No a pri prepolovani aspon co vim, tak dojde k oslabeni magnetickeho pole, to znamena, ze muze dojit k lokalnim vypadkum elektrickych systemu, rozvodnych siti a podobne, ale neznamena to, ze by Zeme zustala zcela nechranena. Jednak to pole nezmizi a znovu se neobjevi ale bude ruzne slabnout (a lokalne snad i zesilovat) a preskupovat se, navic magneticke pole je castecne take vybuzovane prave slunecnim vetrem, takze tahle slozka by nemela byt ovlivnena.
    JADR
    JADR --- ---
    Už je tady SULINAR, ten to rozlouskne
    ANATREID
    ANATREID --- ---
    JADR: aha, ale ona elekronika nefunfuje kvůli tomu, že je okolo nás elmag pole země, ona by asi přestala fungovat kvůli záření, které by proniklo až na zem a taky by to asi neplatilo absolutně...
    JADR
    JADR --- ---
    Tak to by ti asi vysvětlil Sulinar, když je tak sečtělej. Takhle do hloubky to nevimu.
    Ale asi proto, že v elektronice hraje magnetický vlnění velkou roli. Cívka, relé a podobný sračky. Nevim, nemám elektroprůmku. něco jsem o tom četl, ale už si toho moc nepamatuju.
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    JADR: porad nechapu
    JADR
    JADR --- ---
    DANCHEZ: Asi jo, ale je to těžký říct. Prostě přestane fungovat elektronika a tím pádem z rozvojových zemí se stane peklo.
    ANATREID: nemůžu ještě to nikdo nikdy nezažil a je těžký to určit.
    ANATREID
    ANATREID --- ---
    JADR: no to je zajímavé, můžeš být konkrétní?
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    JADR: reknu ti to takhle: informacni hodnota tve odpovedi rovna se nule
    JADR
    JADR --- ---
    ANATREID: Zas tak dlouhá není. V podstatě je to okamžik.
    DANCHEZ: řeknu ti to takhle, až se to stane, tak už surfovat nebudeš.
    A nejlíp z toho vyváznou domorodci někde v Africe.
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    me by spis zajimaly dusledky prepolovani (teda krome toho ze se otoci buzoly:)
    ANATREID
    ANATREID --- ---
    SULINAR: a je nějak více známý ten mechanizmius přepólování, příčina a řekněme doba ( ta bude na člověka asi dlouhá, imho ) po kterou to přepólování trvá?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam