• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    TABBY
    TABBY --- ---
    WITCHIE: Zni to jako mydlovy sliz. Ja tim peru bytovy textil, rucniky a cerne veci. Proste obecne veci, ktere nejsou spinave. S fleky, ktere vyrabeji prumerne aktivni deti, to proste nehne. Bohuzel :-(
    TABBY
    TABBY --- ---
    TAMARIX: To se bohuzel pletes. DDT se naleza i v bio pruduktech, a to proto, ze je proste vsude. Nejde z pudy prakticky odstranit, takze je i v plodech, ktere rostou tam, kde se pouzivalo naposled pred 40 lety. A ty olivy jsou extra pruser, paac olivovniky jsou dlouhoveke, takze tyhle sracky maji v sobe.
    TURBULENT
    TURBULENT --- ---
    WITCHIE: To nevadi, stejne budu mit cas az tak v nedeli. Diky moc!
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TURBULENT: fajn, nebude to ale nejspis driv nez zitra
    TURBULENT
    TURBULENT --- ---
    WITCHIE: Prosim zeptej se :-) Vcera jsem si koupila mydlo a chtela bych to zkusit namichat...
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    LOMILOMI: chytrolini ze zapadu ten trh praveze ovladaji, a pralesy se tam nici na jejich objednavku. Etikety zacali lepit a palmovy olej vynechavat pote, co se tematu chopila media a zacala upozornovat na:
    1) fakt ze je tento olej uplne ve vsem, coz je zdravi skodlive
    2) dusledky masove produkce tohoto oleje v lokalitach, kde se palma pestuje - jak pro faunu a floru, tak pro mistni obyvatelstvo - jsou katastrofalni, rozhodne na tom nevydelavajji mistni lidi a i kdyby, ty ztraty na zivotnim prostredi by to nevynahradily (ani jim)
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    LOMILOMI: o sóje nevim,nevim,v jakym prostředí se pěstuje,ale ten palmák obecně svojí produkcí likviduje velmi vzácnej biotop+k tomu historky,že majitelé plantáží platěj za zabitý orangutany (buď odvalíš mrtvolu nebo video/fotky ze zabíjení...)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    LOMILOMI: jo, to pouziva manzel na treky. Ja mam radsi mydla gelova.

    Praveze to vyjde podstatne levneji nez hotove praci prostredky, nevim tedy kolik stoji konvencni, porovnavam s bio/eko prostredky (biotop, ecover). Nedokazu takhle rict presne o kolik, ale je to myslim vyrazne - velka kostka mydla vyjde na cca 7EUR, par lzicek sody ani nevim; na 3 litry prostredku spotrebujes cca 120g mydla, ktera ma tusim 500g, takze takze kolem 2eur na litr. S tim ze na jednu pracku davam 60ml prostredku (vic ne, je to zbytecne a mohlo by to zanest pracku; z toho duvodu je taky dulezite dat do avivazniho supliku trochu octa, staci tak 10ml - i to prospiva pradlu, sundava to z vlaken vodni kamen). Do umichaneho hotoveho prostredku par kapek esenci - zkousela jsem ruzne, ale nejlip se fakt osvedcila ta levandule (klidne Lavandin super, na vuni pradla to vyjde uplne stejne a je levnejsi nez lavande vraie).
    Dulezita vec - ozkouseno - s timhle prostredkem prat na minimalne 40stupnu - jinak opet hrozi zaneseni pracky. Tj delicat na 30 apod s tim holt neperu.
    A druha dulezita vec kt jsem uz zminila - hlavne musi to mydlo byt bez glycerinu.
    Pro pripadne presne pomery mydla sody vody bych se musela kouknout do zaznamu, ty jsou ted po stehovani nekde v krabici, nebo se zeptat manzela, ktery se pripravy prostredku dlouhodobe ujal, takze uz si to asi pamatuje z hlavy a oproti navodum na netu uz vychytal postup pri kterym se v prostredku tvori co nejmin srazenin :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TICHTICZKA22:
    NIKKITA: No, v certifikovaný přírodní kosmetice bych se toho nebála, pokud je tam uvedeno, že je to z ekologického zemědělství, tak by to mělo být ok.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    Tak ono když se to vezme z tohohle hlediska, tak prej že v olivovnících zase může bejt DDT z půdy, takže olivy vlastně můžou bejt toxický, a potažmo i ten olej... Vypadá to, že nejzdravější by bylo buď emigrovat na Mars, nebo se přinejmenší vůbec ničim nemejt ani nemazat! :) mam dojem, že si člověk asi fakt nevybere.
    TABBY
    TABBY --- ---
    LOMILOMI: Tak ody na soju taky prave nenajdes - GMO, fytoestrogeny. A co se palmoveho oleje tyka, obsahuje velke mnozstvi nasycenych mastnych kyselin, takze ke konzumaci moc vhodny neni. A co to vypalovani destneho pralesa na Sumatre kvuli plantazim, to je velky pruser; vedle zvirat, ktera to stalo zivot, zamoril kour velkou cast Malajsie na nekolik tydnu (zakaz vychazeni aj.).
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    LOMILOMI: cim vic o tom ctu tim se mi to zda divnejsi : proc najednou mega krizacke tazeni proti palmovemu oleji? Ctu, ze treba pestovani soji s sebou nese masivni odlesnovani-horsi dopad nez pestovani palmoveho oleje. Proc se ale mluvi jen o palmovem oleji? Jsou slyset take odborne nazory, ze zdravi neskodi.
    Pise o tom vsude, firmy ted zacaly lepit etikety "bez palmoveho oleje". Je to podezrely - jedna se o protekcionalismus?
    Palmovy olej je vyrabeny v rozvojovych zemich - v indonesii a v africe- mistnimi vyrobci. Ze by chytrolini ze zapadu chteli prebrat cast trhu? Timhle zpusobem bychom za to navic platili my. Moc chytre.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    WITCHIE: na telo pouzivam Mydlo z Alepu, vrele doporucuju
    Jak presne pouzivas to mydlo? Prijde te to draho? A funguje to?
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    psala jsem do Nobilis a a odepsali mi, že p. olej je v přípravcích - Regenerační obličejový olej Carotino, mýdlo Amorek a Tělové a masážní oleje při striích... Tak to jen tak na upřesnění co se týče Nobilis Tilia...
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ad) Weleda a mydla - co se mydel v pevnem stavu tyka, pouzivam na pradlo pravé savon de marseille (nastrouham + tepla voda + soda), tj. z olivoveho oleje (delaji se i z palmoveho ale tem se vyhybam; plus tem co v nich je glycerin ale to uz je specifikum prani - kvuli zanaseni pracky). Pokud bych chtela pevne mydlo i na myti, pouzivala bych ho tez.
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    WITCHIE: to není, to neříkám
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TICHTICZKA22: tak Yves ROcher neni zadna velka priroda pokud vim

    TICHTICZKA22: dik
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    NIKKITA: hele je to skoro všude.. já teď koukala na svoje oblíbené výrobky, na které jsem se bála podívat... věřila jsem.. a je to tam... dokonce je to Nobilis Tilia.. pak Yves Rocher... Mně to přijde dost smutný, jelikož to trochu popírá vůbec to, proč si to na sebe patláme... Zdraví, souznění s přírodou... Je to divnej paradox..
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    TICHTICZKA22: Ty jo, ale opravdu ve spoustě přírodní kosmetiky ten palmovej olej je... i taková Weleda ho používá na tuhý mejdla... to je fakt děs.
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    WITCHIE: vlevo je ten seznam, nezmenšovala jsem to, aby to šlo ještě dobře přečíst

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam