• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    MARGARITKA
    MARGARITKA --- ---
    Jen takový zvídavý dotaz - jaké jsou vaše reakce, když dostanete od někoho blízkého, kdo ví, že používáte pouze přírodní kosmetiku, drahé výrobky plné chemie, které deklarují přirodnost a dotyčný je koupil v dobré víře? Přítel v domnění, že nám zpříjemní intimní chvilky koupil pěkně vyhlížející a drahý tělový olej, píšou, že pouze z přírodních složek, ovšem složení: glycerin, propylene glycol, flavor, sodium saccharin, red CI 16035. http://www.sm-shop.cz/SHUNGA-Cokolada-100ml-Afrodiziakalni-olej-d1595.htm Jako nejlepší varianta mi přijde na to zapomenout a občas to použít (snad to v malém množství nikoho nezabije, ale není to ani kdovíjak příjemné, takové lepidlo), než ohrnovat nos a snažit se taktně to příteli vysvětlit... nechci urazit, ani ho odradit, což vím jistě, že by to způsobilo, ale když se mi to dostane na kůži, stejně mi vyskočí myšlenky na to hnusné složení... už tak mně přítel vyčítá že to s těmi svými "bionázory" přeháním atd. (a to nejsem žádná lesana, jen si hlídám co dávám na sebe a do sebe a mám trochu proenvironmentální sklony). K tomu koupil lubrikant: aqua, glycerine BP, mono propylene glycol USP, hydroxyethyl cellulose, sodium - methylparaben, ethylparaben a propylparaben.... u toho jsem se teda ozvala a vysvětlila mu, že tohle si na intimní partie opravdu dávat nechci, což asi pochopil, podivil se nad tím, proč to do toho teda dávají a řekl, ať to vyhodím, ale asi ho to nepotešilo a je mi jasné co si o mně hnedka pomyslel (že jsem citlivka:). Tak mně zajímá, kde je pro vás hranice mezi vlastním vyznáním a slušností a oceněním snahy druhého v podobných situacích...???
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TERRYNKA: Paráda, díky moc! Obávám se, že zrovna tohle jsem úplně slyšet nechtěla, ale alespoň jsem to podchytila včas. A zase jsem o něco chytřejší, fakt díky! :-)
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    TAMARIX: PEG 7 znamená, že 7 molekul polyethylene gylocolu reagovalo s jednou molekulou něčeho, v tomto případě mastné kyseliny olivového oleje. Čím menší číslo za PEG-, tím snažší pronikání do pokožky. Takže pak záleží na tom, jak se stavíš k polyethylene glycolu :-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TAMARIX: Tak se ni povedlo najít technický list - http://www.lotioncrafter.com/reference/tech_data_olivem_300.pdf a snad je to ok..
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SOS! Koupila jsem tento produkt: http://www.branakdetem.cz/myci-olej-na-zadecek-medvidek-eone.htm . Složení jak je uvedené na těch stránkách vypadá ok: "Sójový olej, silice levandule mailette BIO, silice lavandin, sezamový olej BIO LZS, olej z kukuřičných klíčků BIO LZS, mandlový olej LZS, emulgátor z olivového oleje." Jde mi o ten emulgátor z olivového oleje - na lahvičce je uveden jako olive oil PEG-7 esters. Řeším právě ten PEG, který je navíc přímo na lahvičce uveden jako druhý ve složení, hned po sojovém oleji, takže ho tam bude asi dost.. Jestli jsou špatné primárně všechny nebo jen ty vyráběné z ropy/minerálních olejů. V certifikované přírodní kosmetice by to asi neprošlo, což? Trochu jsem se v tom zacyklila, pomoc moc uvítám! :-)
    GALE
    GALE --- ---
    WITCHIE: Omlouvám se, máš pravdu.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    GALE: ten vyrok o "dobrym pocitu pacientky" mi prijde trochu zbytecnej. O to tu snad vubec nejde. Kdyz uz tak jde tedy o dve ruzny rizika ruznych toxinu a jejich srovnani.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    GALE: Jo, takhle to dává smysl. :-) Díky!
    GALE
    GALE --- ---
    TAMARIX: To bude tím, že parabeny se přidávají do kosmetiky kvůli konzervaci a zlepšení mechanických vlastností, o které jde u tohoto typu výrobku především. Má kvalině přenášet zvuk a zajišťovat přilnavost a ne pečovat o dobrý pocit pacientky.
    Pokud jde o použití přírodní kosmetiky ve zdravotnictví, pak je to problém, protože se v ní nesmí objevit plísně. Lepší velmi malá dávka látky toxické ve vysokých dávkách, než regulerní toxická dávka aflatoxinu z možných plísní, které BIO věci zhusta obsahují.

    Ale aby nedošlo k nedorozumnění, mám přírodní kosmetiku velmi ráda a kromě dekorační používám výhradně přírodní, ale pokud to má dostat větší množství lidí u doktora, pak chápu jejich přístup.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Jenom takový malý postřeh z dnešní návštěvy nemocnice/porodnice, kde mi dělali monitor srdeční akce dítěte. Na břicho se dají takový dvě krabičky, který se připevní pásy a pod ty krabičky se namaže gel, aby to lepší drželo, líp přenášelo ozvy nebo co já vím. Z dlouhé chvíle jsem si četla složení toho gelu - na prvních místech voda, propylenglykol, pak pár dalších věcí a samozřejmě nemohl chybět methylparaben a propylparaben.. To už člověk fakt neví, co si o tom mám myslet. Doma to člověk nemá, v práci jsem se preventivně vyhýbala i tekutému mýdlu na záchodě a pak člověk přijde do nemocnice..

    Každopádně kdyby měl někdo zájem, tak před pár lety jsem pro Arniku zpracovávala studii o ekologicky šetrném provozu nemocnic - http://arnika.org/soubory/dokumenty/toxicke-latky/emas/Vlivy_nemocnic_na_ZP.pdf .
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    TERRYNKA: Díky, jen doufám, že když mi vyhovuje argan, tak mi neudělá sajgon to, co vyhovuje tobě :) No nic, kdyby měl ještě někdo další i jinou zkušenost, budu ráda.
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    IDENTITY: ano. Miluju všechy oleje - krom arganového, jsem asi jediný člověk na světě, kterému to dělá na ksichtě děsný sajgon
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    TERRYNKA: Vlastní zkušenost?
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    IDENTITY: jojobový? Makadamiový?
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Prosím o radu: arganový olej (Saloos) mi na obličej vyhovuje, ale chtěla bych vyzkoušet i jiný... Vy co jste ve věku 35-40(+), co byste doporučily? Meruňka? Růže? Nemám ani suchou, ani moc mastnou pleť, prostě jen přiměřenou věku. Díky.
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    TERRYNKA: ano, díky.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ZUZANA: plet casem potrebuje cim dal vic hydratace i kdyz mastna plet se "brani" lepe - tuk na sebe vaze vodu. Pouzivat desitky let ten samy krem muze byt vyhra, ale klidne bych pridala nejake to serum ci hydratacni masku/1 tydne.


    ZUZANA: TERRYNKA: souhlas, oba kremy nejsou prirodni, i kdyz druhy je o dost horsi. jsem mene kategoricka, dopouzivala bych ten co jeste mas a pak bych hledala jinde.

    BTW Hauschku mam rada, ale je to jako u vseho, chce to hledat.
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    TERRYNKA: Díky moc.
    (Na kosmetiku chci chodit, protože se mi tím zlepšuje pleť a za super kvalitu si ráda pořádně připlatím.)
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    ZUZANA: zahoď to oboje. Pokud chceš chodit na kosmetiku, kde používají bio produkty, zkus salón Eminence. Jejich věci jsou naprosto božský, ale taky božsky drahý. Pořídit dnes kvalitní přírodní produkty už není velký problém, začni tím, že se vyhneš silikonům - v tom prvním krému, který uvádíš, je to cyclopentasiloxane, parabenům a sulfátům.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam