Po čase zase jeden zdravotnicko-parabenový povzdech (viz
[ TAMARIX @ přírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje ] ). Trochu se mi rozjeli kvasinky, tak jsem šla do lékárny pro boraxové globule. Co jsem je brala v minulosti, tak byly dělaný přímo v lékárně a balený do obyčejný bílý krabičky bez větších popisků. Tentokrát přede mě lékárník položil krabičku "z fabriky", na který byl pěkný barevný štítek s uvedeným složením. Hned mě praštily do očí právě dva parabeny. Když jsem řekla, že si to nevezmu, tak se lékárník divil, co se mi na tom nezdá, nicméně mi potvrdil, že je to ve všech.. Takže chemický látky, který bych si kupříkladu na blbý vlasy nedala ani omylem, jsem si v těhotenství (!) vesele aplikovala přímo na sliznici.. Super. :-( Podařilo se mi dohledat, že problém lze řešit homeopaticky, tak půjdu touhle cestou.
Každopádně je to fakt mazec, co jsem tak namátkově nakoukla do příbaláků nejrůznějších mastí na kožní problémy třeba u známých, tak ty parabeny jsou hodně častý, přestože prokazatelně mohou paradoxně způsobit podráždění. Zvláštní, že kupříkladu u mastičky na hemoroidy to výrobci nepřijde přinejmenším divný..
No, je to spíš fakt jen takový povzdechnutí. Je mi jasný, že léčiva jsou dost sledovaný a nemůže se riskovat, že se zkazí kvůli nedostatečný konzervaci. Ale stejně mě to štve, protože u pitomýho šamponu to člověk řeší a na druhou stranu v případě zdravotního problému, kdy má tělo co dělat, aby se s tím vypořádalo, se mu ještě naloží porce chemie jako bonus. Prostě ach jo..