• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    KRKA
    KRKA --- ---
    KAMIONG: Jasne, super a děkuji za info :)
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    KRKA: nejsou v něm silikony ani parabeny, je to krém, takže se s tím člověk musí naučit pracovat, já napatlám vel. vlašáku, možná dvou, do mokrých vlasů, pak trochu zaleju vodou a rozpěním na hlavě(pění to opravdu málo), pak spláchnu. Vlasy těžké nemám, ale to se odvíjí i od typu vlasů. Za 89,- to není velká investice za zkoušku.
    KRKA
    KRKA --- ---
    KAMIONG: A nemáš po něm těžké vlasy? A jsou v něm silikony? Děkuji :)
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Taky mi připadá, že ať je tam jakýkoliv sulfát, tak šampon moc myje a hrozně vysušuje. Asi se vrátím opět k Low shampoo krému od Yves Rocher, po něm jsou vlasy umyté, ale nejsou přesušené. (Vyzkoušela jsem urtekram, khadi neem, jíl, mýdlo, šampuk i žitnou mouku, už jsem z toho taky trochu zoufalá, nemůžu si sahnout do vlasů, hned mi hrozně sněží z hlavy)
    MASOO
    MASOO --- ---
    když sme u toho, obecně mám kůži spíš sušší, tělo mažu olejema, ale teď v zimě mám dost vysušenou i pokožku hlavy (čepice, míň piju asi ... ?)
    Koupila sem si šampon od Khadi NEEM, ale spokojená s tím nejsem.
    Nějaký nápady?
    KRKA
    KRKA --- ---
    CAMELLA: Ten prave má, ten coco sulfat

    Nicméně ani nevím zda je “škodlivý” jako klasicky sulfát, napr přítel má hrozne citlivou pokožku a všechno ho pali. Takže jsem myslela i kvůli nemu, ale nejsem si jistá aby ho i tohle nevysusuvalo a pálilo
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KRKA: respektive, ty obsahují coco sulfate, nicméně on taky není sulfate jako sulfate...mě třeba na vlasy nevadí, kor když není jako jediny tenzid, ještě je tam coco glucoside. Ale pokud bys to chtěla uplně bez, pak něco jiného než urtekram.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KRKA: Urtekram? Já jsem spokojena s rasulem, ale prej jsou fajn i ty další
    KRKA
    KRKA --- ---
    Poraďte mi někdo prosím nejakej sampon bez sulfátu? Skoro ve všem jsou, děsne ... Tak hledám nejakej odzkousenej na suché trepici se vlasy ... děkuji za tipy :)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    NIGHTFURY: Jinak ten denní krém bez parfemace je taky fajn, střídám ho teď s jinou péčí, je pěkně hydratační, nedráždivý, nelepí, jen mi tam právě chybí nějaká ta vůně :))
    A ještě jsem v té objednávce měla hyaluronové sérum od Nobilis Tilia a to je tedy boží!
    NILA
    NILA --- ---
    Ešte k deodorantom - včera som zakúpila Weleda šalviový, zatial nesmrdím, práve naopak, voním ako gin! :D
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ANGIOLETTO: Myslím že ne, maximálně přibyly nové kosmetické značky, které mají certifikát, ale v zásadě se stejně člověk setkává s těmi nejběžnějšími:

    Lavera: http://www.lavera.cz/
    - taková střední třída, dobrý výběr

    Weleda: http://www.weleda.cz/
    - spíše dražší, ale moc příjemná, zvláště pak dětská měsíčková péče

    Dr. Hauschka: https://www.yinyang.cz/dr-hauschka?gclid=EAIaIQobChMIzPz3k83S2QIVZrvtCh0nZAitEAAYASAAEgIsFvD_BwE
    - vcelku luxusní, finančně i účinností, mají ucelené řady péče o pleť se specifickým způsobem používání


    Alverde: https://www.dm.cz/dm-znacka/alverde/alverde-produkty/
    - privátní značka v dm drogerii, mají i širokou nabídku dekorativní kosmetiky, celkově nejpříjemnější cena

    Alterra: http://www.rossmann.cz/nase-znacky/alterra/
    - obdobné, ale v Rossmannu, mají tedy jenom péči o pleť, tělo a vlasy

    České značky pak jsou:

    Nobilis Tilia: https://eshop.nobilis.cz/index.php?force_sid=lm9o4aneol0tiaipomg2j8au32&
    Saloos : http://www.saloos.cz/ (tam myslím mycí emulce kvůli nějakému PEGu certifikát nemají, ale jinak by to mělo být ok)
    Havlíkova přírodní apotéka: http://havlikovaapoteka.cz/

    Ještě mě napadá třeba Logona https://www.logona.cz/ , Sante http://sante-kosmetika.cz/ a Urtekram http://urtekram.cz/ . Ale samozřejmě je toho víc, tohle jsou takový ty nejčastější.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    ANGIOLETTO: koukam obcas sem : http://www.ewg.org/skindeep/search.php?query=peg-40&h=Go

    ale prave hlavne i to BIOOO to ma na strankach krasne popsane - u kazdeho produktu je uvedene slozeni, a co z toho uz neni uplne OK...vcetne potencialnich alergenu
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ANGIOLETTO: Jsem ráda, že jsem mohla pomoci. :-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ANGIOLETTO: Tak úplně nejvíc nejjednoduší máš nakupovat certifikovanou přírodní kosmetiku, to pak prakticky nemusíš už nic řešit. Nejčastěji u nás narazíš na certifikáty CPK (to je přímo pro v ČR vyráběnou kosmetiku), BDIH, NATRUE a ECOCERT. Třeba tady je to pěkně shrnuté, vč. značek, které danou certifikaci mají: http://biospotrebitel.cz/pruvodce-biospotrebitele/prirodni-a-setrna-kosmetika .

    Když se v tom člověk nějaký čas pohybuje, tak už ho případné problematické látky tak nějak praští do oka. V zásadě jsou nejvíc provařené různé parabeny, SLS (Sodium Laureth Sulfate - dráždivý tenzid), PEGy (sloučeniny polyethylenglykolu používané jako emulgátory), silikony, syntetické parfémy (ve složení/INCI je uvedeno "parfum" bez bližší specifikace, že se jedná o přírodní složku) a obecně všechny složky vyrobené z ropy (když už přímo neškodí, tak nic dobrého nepřinesou). Když mrkneš na běžně prodávaný šampon nebo sprchový gel, tak třeba to SLS budou mít nejspíš prakticky všechny, stejně tak umělou parfemaci, takže je v podstatě jednoduché to tímhle způsobem vyřazovat. :-)

    Pokud by si se v tom chtěla pitvat nějak více, tak rozhodně doporučuju sehnat si knížku Víta Syrového Tajemství kosmetiky ( https://www.kosmas.cz/...do&utm_content=knihy&utm_medium=product&utm_source=zbozi.cz&utm_term=206625 ), kde je detaině popsáno více než 1470 (!) kosmetických ingrediencí.

    Psala jsem tu na ní malou recenzi: Na úvod je tam o škodlivosti běžné kosmetiky, dále detailní popis co je INCI, nejškodlivější látky v kosmetice, účinné látky v kosmetice, nesmyslná tvrzení výrobců kosmetiky, jak vybírat kosmetiku, certifkáty. Samostatnou kapitolu mají ekologické čistící prostředky a velká část je věnována komplexní péči o tělo - správná výživa, pitný režim a jak to u sebe změnit k lepšímu. To nejdůležitější - přehledné tabulky se soupisy látek používaných v kosmetice tvoří víc než 50 stran. Látky jsou rozděleny (a barevně odlišeny) do 5 kategorií dle možného působení (výborné - nepřijatelné). Je zde vždy uveden odborný název, co to znamená, původ (rostlinný, živočišný, syntetický apod.), hodnocení dle škodlivosti a k čemu se to používá.


    Pak mi došlo, že z ní nejspíš čerpali v e-shopu Biooo, kde jsem obdivovala, jakou si dali práci s tím, že to složení mají pěkně v barvičkách. Vidíš, to je další možný zdroj informací o detailním složení výrobků (tedy hlvaně přírodní kosmetiky) - třeba tady, úplně dole: https://www.biooo.cz/mandlovy_hydratacni_krem_weleda-p-8865.html? .

    V nesrovnatelně menším rozsahu pak existuje "obdobná" knížka Lexikon kosmetiky ( https://www.zbozi.cz/vyrobek/lexikon-kosmetiky-od-a-do-z-frank-burczyk-aggy-gianni/ ).
    MASOO
    MASOO --- ---
    Přenechám náhradní náplň (plastovou nádobku 15ml) tohoto deodorantu
    RaE přírodní kosmetika - Přírodní krémový deodorant s vůní vanilky a orchideje
    https://www.raekosmetika.cz/...odoranty-nature/prirodni-kremovy-deodorant-s-vuni-vanilky-a-orchideje
    šáhla sem do něj 2x čistou rukou, zjistila sem, že v praxi mi nevoní
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    LOLRUS: Ja jsem se smirila s tim, ze pri cviceni/fyzicky aktivite se proste clovek poti, coz nemusi byt vzdycky uplne liba vule, a ze se pri odchodu z fitka vysprchuje, cimz se vraci do bodu nula. Takze mi ta otazka vlastne nedava moc smysl
    LOLRUS
    LOLRUS --- ---
    A jak to resite s cvicenim? Ja se ted po dvou letech co pouzivam prirodni deodoranty vratila k chozeni do fitka a nic moc teda...
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    MASOO: Ponio doporučuju, až se oteplí. Já ho teď téměř nemůžu rozetřít.
    MASOO
    MASOO --- ---
    NIGHTFURY: jj, vcera jeste byla, dneska uz ne
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MASOO: Tak to byla asi do konce února, když jsem to posílala, ještě tam byla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam