• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    MASOO: proc jsi volila tuhle cestu? Na co je dobry detox pro vlasy?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MASOO: detox, achjo
    MASOO
    MASOO --- ---
    tak sem najela na "no poo" metodu.... zacla sem jedlou sodou a octem na detox, uvidime, jak to bude vypadat s ubiranim sody
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    vím, že už tu loni i předloni byl podobný dotaz, ale máte nějaké "nové" zkušenosti s kosmetikou Hristina? Konkrétně třeba s parfémy?:
    Přírodní parfém frey pro ženy 30 ml | Hristina - přírodní kosmetika
    https://www.hristina.cz/-parfem-frey-pro-zeny-30-ml-e101208.htm

    TABBY
    TABBY --- ---
    Dočítám starší čísla časopisu DOBROTY, který vydává Countrylife. V loňském letním vydání mají několik stránek o olejích, jak v kuchyni, tak v kosmetice. Na str. 36 - 37 vysvětlují, jak to je s ochranným faktorem u rostlinných olejů a tamtéž se vyjadřují k zápachu u arganového oleje. Vřele doporučuji prostudovat (celé číslo lze stáhnout jako PDF).
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GRETKA: dekuju za vysvětlení. mám rafinovaný mandlovy máslo, který mi moc vyhovuje na mazání pro me. a mám i bio mandlovy olej, ale ten pouzivam jen jako příměs do krémů třeba s bambuckym nebo kakaovym máslem, protože oleje mi nejsou tak příjemný při aplikaci. ale pro mimino teda lépe ten bio mandlovy holt, i když teče. když bude potřeba :-)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GUDRUN: V olejich jsou dve zakladni chyby co se daji udelat - pouzivat ten za studena lisovany - "panensky" = virgin - olej na smazeni a nebo zase ten za studena lisovany ve studene kuchyni, ale v nebio kvalite. Proc? Protoze, kdyz ho pouzijes na smazeni tak se ti prepali a misto toho aby ti prinesl jen plno nutritivne zajimavych prvku, tak ti prinasi i rakovinotvorne latky. A kdyz vezmes ten nebio tak si lejes na salat nebo na chleba i ty pesticidy. Kdyz se rafinuje, prijdes o nektere ty nutritivne zajimave prvky, ale vycistis ho a muzes s nim i smazit (cca do 200°C), takze rafinace je zajimava. Hlavne kdyz chces pouzivat jen jeden olej. Ted pisu o klasickych olejich typu repka, olivac ci slunecnice.
    Kdyz se zacnes zajimat o oleje, dojde ti, ze je mnohem zajimavejsi pouzivat vicero oleju, s tim, ze kazdy ma jine vyhody. Kdyz chces smazit na panenskem oleji tak jde pouzit kokosak, palmac, nebo arasidovy, co panensky se mi jeste nepodarilo sehnat. Ve studene kuchyni jsou zajimave vlassky, lneny, liskovy, ale pro chut i treba pistaciovy ci mandlovy.
    U maleho mimca, je kuze dost propustna, keratinizace je jen castecna. Takze kdyz na nej lejes olej, tak to trosku je, jako by jsi mu davala najist. Tudiz nejlepsi je pouzit za studena lisovany z ekologickeho zemedelstvi. Kdyz ho nemas po ruce, respektive mas hluboko do kapsy, tak z meho pohledu je lepsi pouzit rafinovany nebio.
    U dospelaka to hraje mensi roli, protoze tvoje kuze uz je naprosto bezpecne keratizovana = ma na sobe ochranou vrstvu & bakterie co nam pomahaji se chranit infekcim kuze. Takze toho projde mnohem mnohem mene a efekt je hlavne "ve vrchni vrstve kuze" jak vsude ze zakonu pisou.
    Kdyz koupis bio a zaroven rafinovany, tak je to non sense. Kupujes neco co melo vynikajici kvalitu na zacatku a bylo to poniceno pro vetsi teplotni stabilitu.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GRETKA: prosím, moc nerozumim te části, ze rafinovaný bez loga eko je OK. Co je rafinace jako taková vim, ale co se v případě rafinace tehle olejů odstraní a co zůstane, to nevím. mám nakoupeny mandlovy rafinovaný, mazu se tím dost, tak bych mela rada představu. diky
    MVEK
    MVEK --- ---
    GRETKA: Jasně, zatím myjeme jen řepíkovým "čajem" a případně bychom použili jen nějaké to "přírodní" mýdlo, co má ve složení základní suroviny (např. saponifikovaný olivový olej, mořská sůl, voda).
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    MVEK: a proc to pises tady a nejdes radeji za doktorem. Jsi na internetu
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    MVEK: Jo, bud rafinovany z normalniho zemedelstvi nebo za studena lisovany z eko. Autor to nejspis mysli tak, ze ten olivovy muzes smichat s tim slunecnicovym nebo mineralnim. ;) Avsak uplne jasne to nenapsal :)
    Jinak jeste bych dodala, ze oleje staci i po mesici, hlavne kdyz se vyhnes drijakum typu myci gel.
    MVEK
    MVEK --- ---
    GRETKA: Díky za připomenutí, žena to někde zaznamenala (o mateřském mléce) a přijde mi to jako nejpřirozenější, to se mi zatím líbí nejvíc, a když to nebude stačit, budeme řešit dál.

    Možná to byl překlep, nebo si sedím na vedení (ale co je "izolovat" vím, jen mě nenapadlo, jak nesamostatně olivový použít), ale takže buď radši rafinovaný (u konvenčního zemědělství), nebo klidně i nerafinovaný u ekologického?
    MVEK
    MVEK --- ---
    LADY_MYSKA: Tu nevážnou poznámku o spálení knihy jsi myslela jako kvůli něčemu konkrétnímu z té citace, nebo obecně? Jinak jistě, ale pořád radši jen zkonzultuji a budu se řídit doktorem z několikátého vydání odborníky revidované knihy, než z toho, co najdu kdoví kde na netu, ověnčené hromadou dezinterpretací ve stylu tiché pošty a mýtů apod. Ale tak to, že se sem právě jdu zeptat, už asi značí, že nechci brát jako bernou minci jednu knihu.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    MVEK: muzes pouzit i materske mleko. Prirodni oleje jsou v pohode, jen mandlovy se plosne uz nedoporucuje, protoze muze zpusobit trochu casteji alergii nez ostatni rostlinne oleje.

    Izolovat je oddelit, takze izolovane v te vete co opisujes je samostatne, ano.

    Ono ty za studena lisovane oleje, kdyz jsou z konvecniho zemedelstvi v sobe maji plno pesticidu, takze bych klidne pouzila rafinovany jestli je bez loga ekologickeho zemedelstvi.

    Detska pokozka je cednik. Proto se doporucuje vyhnout se kosmetice co to jde.


    TABBY: Weledu taky doporucuji. Maji to promakane a navic ted maji i radu pro ekzematickou kuzi.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TABBY: já jsem to bohužel nenapsala do PP a pak jsem měla akutní cs a tohle holt bylo uděláno rutinne
    TABBY
    TABBY --- ---
    CAMELLA: Aha. Každé dítě je jiné, no. (Já jsem ty mladší nenechala mýt, tzn. měly na sobě mázek do vstřebání. Jsem ekzematik, takže jsem u dětí neriskovala.)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TABBY: prťavka 9 denní se mi teď taky trochu svléká z kůže, ale jinak kůže není červená ani nijak podrážděná...
    TABBY
    TABBY --- ---
    MVEK: Na mimina se používá bio sezamový, mandlový či meruňkový olej. Na vlhkou pokožku, samo.
    Jinak teda nevím, zda na loupání pomůže mastné, zda by nebylo lepší hydratovat. Dobrou dětskou kosmetiku dělá Weleda (jejich krém na opruzeniny nemá konkurenci). Dostupné například v DM.
    Pokud máte v rodině sklon k ekzémům, neváhej a navštiv pediatra nadplan. (Si nějak nevybavuji, že by se mi děti nějak loupaly.)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    MVEK: predne bych asi obradne spalila tuhle knihu a nebo darovat nepriteli. Ne vazne, co odbornik, to nazor a predne bych si ujasnila, jakou cestou chci jit a pokud cestou chemickou, tak asi najdu v knize partaka, pokud prirodni asi by mi nebyla moc k uzitku.

    pouzivala bych bambucke maslo a nebo detske telove maslo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Chtěl bych se poradit ohledně mazání loupajících se částí těla u dvoutýdenního mimina.
    Odborník (MUDr.) v knize o mateřství píše:
    "Celé tělo můžete potírat slunečnicovým nebo minerálním olejem. Masti použijeme až později. Olivový olej izolovaně také nepoužíváme. Na zadeček a do oblasti plenek je podle mého názoru nejvhodnější tzv. Podolská mast s obsahem rybího tuku. Vhodný je i Panthenol."
    Pak ještě uvádí, že později po měsíci nebo víc už oleje nestačí a jet třeba sáhnout po masti a poradit se s lékařem o volbě.

    Pediatra uvidíme až za dva týdny, takže do té doby bychom rádi ošetřovali ty loupající se nárty a ruce. Na nárt asi neuškodí ani použít trochu té masti s rybím olejem, kterou nějakou udělanou z lékárny máme ještě z porodnice. Ale na ruce se ji bojím dát, zejména díky nápisu "neužívat vnitřně". Slunečnicový olej bych zkusil, ale asi nemám žádný lisovaný za studena, navíc máme už docela starý, takže ten radši na ruce taky nechci dávat, leda koupit nový.

    Ale našli bychom doma třeba bio jojobový olej (s přídavkem vitamínu E), nebo bambucké máslo a kokosové máslo.
    Poznámku o olivovém oleji v citaci výše jsem nepochopil, jako že se nemá používat samotný...?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam