• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    STANIIIK
    STANIIIK --- ---
    PETJU: jj, stavel. a taky 42030. Jestli mas nejaky dotaz, tak se ptej.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ACID: zkus Muzeum kostek ( http://www.muzeumlega.cz/ ) - v Praze jsem před nějakou dobou viděl všechny polybagy ze Shellu, navíc o něco levněji než na benzínce.
    ACID
    ACID --- ---
    BTW, dneska jsem chtel na nejmenovane benzinpumpe zakoupit lego cisternu a smolik, uz pry maji po akci.. pritom jeste v sobotu jsem kupoval berlinetu
    BATY
    BATY --- ---
    Vcera jsem slapnul plnou silou na tenhle kuzel, kdyz jsem nesl maleho spat... Malem mi pukla zilka na cele :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    ETHAN: přesně! Ono se to nezkazí a ty podvozky a celostěny z Juniors ho přestanou bavit za rok dva. Stavba ho baví, jenom když to stavíme spolu a on mi vybírá součástky a tu a tam něco secvakne -- přičemž mu vysvětluju, jak se pracuje s návodem, trénujeme čísla, barvy a podobně. Ale v tomhle věku mu jde hlavně o tu složenou věc, s tím, že oproti ne-stavebnicovým hračkám tam je ta ohromná flexibilita něco změnit, prohodit, upravit a pod.

    Duplo má ještě tu velkou výhodu, že ty kostičky se dají v pohybu spíš odhalid a odkopnout, zatímco na kostičky z Lega šlápneš plnou silou...
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    CROSS: Je to tak, ty jsou tuším 4+. Ale osobně bych to udělal asi přesně jako ty. Duplo jen do doby, dokud to jí. Jakmile nehrozí, že se tím zadusí, tak normální Lego a to klidně jakýkoliv set. Na synovcovi vidím, že stejně do určitého (o dost vyššího věku než jsou ty 4 roky Juniors) chtěl hlavně tu složenou věc a ne stavět. Ale teď, když je starší, tak je rád, že má dost kostek na kde co a v tom by ho ty Juniors omezily těmi velkými jednoúčelovými kostkami.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ETHAN: jestli to vyznělo, že jsem nepochopil, proč jsou na krabicích ty věkové intervaly, tak to se tedy omlouvám za nejasnost. Prostě v praxi je rozdíl mezi dejme tomu 60072 Demolition starter setem a 10667 Junior Construction setem zanedbatelný. Můj přístup proto je, že jdu spíš do City a skládáme to spolu. Ve třech a půl letech je jeho schopnost samostatně sledovat návod nedostatečná i na Juniors.


    KID_MCHUTT: vymejšlim něco, co by bylo dostatečně mobilní, abych to mohl přemístit i k synovi do ložnice, aby na tom měl stavební i hrací plochu a zároveň tam mohl ty stavebnice i nějak rozumně ukládat. Musí k tomu být přístup ze všech stran, ideálně by to mělo mít i solidní stabilitu. Momentálně to řeší obdélníkový stolek Lack -- pasují na něj malé základnové desky, přesně 3 a půl, na polici jdou krabice taktéž z Ikea s materiálem. Stabilita nic moc, ale na hraní v klidu to stačí. Výhledově bych rád něco komplexnějšího, kam bych třeba vrazil i plastovou krabici s vodou na plovoucí lodě.

    Na Duplo mám v plánu dva díly police Trofast vedle sebe (tohle je navrženo jako police na zeď, ale já to mám na zemi), nahoru se vejdou základnové desky Duplo, teď z hlavy nevim, jestli 3 celé, přinejmenším 2 -- to jest na dvě police vedle sebe. Experimentuju teď jen s jedním kusem, aby si kluci zvykli ukládat materiál do šuplíků. Zatím to probíhá tak, že roztřídíme zvířátka, postavy a podobně pěkně do těch krabic, pak přijde mladší chlapeček, vytáhne to z police a vyklopí. ;-]
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    CROSS: U Juniors jde hlavně o schopnost to sestavit. Některé díly jsou značně juniorizované (ten termín se používá, nejde jen o pokus použít jméno té řady) a tím se snižuje míra složitosti modelu. Ta věková omezení na krabicích jsou AFAIK dána tím, jak moc je těžké pochopit a sledovat návod a kolik času zabere stavba, protože se počítá i s attention span dětí. Proto jsou některé sety 16+ a jiné s v zásadě stejnými kostkali 6-8.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    CROSS: já jsem přemýšlel koupit dřevotřískovou desku, našroubovat/nalepit na ni základové desky, zbytek oblepit aby to netahalo oblečení a celé to pověsit na panty na zeď tak, aby se to dalo zaklopit a uklidit. Nakonec to holky vyřešily tím, že je lego všude... :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    THOMASMORTA: kdepak, Dupla máme mraky, hlavně vláčky. Ty jsou momentálně teda rozebrané, až přejde mladšího destruktivní období. S tím City jsem to trochu uspěchal, ale už není cesta zpět. (Ve smyslu že bych mu to zase odebral.) Juniors — nevidim v tom žádnou extra výhodu, protože i když některé elementy jsou větší a snadněji se s nimi manipuluje, ty malé jsou tam taky. Možná to má Lego opřené o nějaký výzkum a líp to reflektuje fáze vývoje dětské jemné motoriky, ale mně přijde, že ten rozdíl je minimální.

    Stůl — no to si musím sám ještě ujasnit, ale skončím u nějaké kreace Ikea + základnové desky.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CROSS: takže jste úplně přeskočili Duplo? A nějaké zkušenosti s juniors?

    Co by měl hrací stůl splňovat? Někdy nabízejí nábytek právě s ohledem na využití pro lego.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THOMASMORTA: Stavim spíš jednotlivé sety než ucelený „svět“, baví ho hlavně polárníci a ta podmořská expedice. Ještě mu ale nejsou 4, takže je to celý trochu moje projekce.

    Momenálně řešim nějaký hrací stůl nebo něco takového, kde by to měl pohromadě a mladší bráška by mu to nežral. :-)
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    THOMASMORTA: Jojo je tomu tak a to 1980 bych tipnul, že bude Milanův rok narození... Na kostkách id Grohl. A vlastně u toho Actrose ( PETJU: ) je to ten vpravo...
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SHMADE: Wow, to jsem nevěděl. Ale přemýšlel jsem, jestli to OK má něco společného s českým označením letadel.
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    THOMASMORTA: Jako bonus je ještě navrhnutej Čechem, a je to první Lego letadlo s českym označenim OK :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CROSS: Já právě kvůli součástkám sháním nějakou sérii s prvky starého techniku - zatím něco se dá najít v Creatoru, ale ten zase neobsahuje až tak moc technických funkcí. Nakonec mi přišlo, že ideálním přechodem mezi technikem a city je Chima, ale tu letos ukončili - takže doufám, že Nexo Knights budou v tomhle směru dobrá náhrada.

    Mohu se zeptat, co ze City stavíš? Napadá mě, že stavba a vlaky by mohli být dobrý krok směrem k techniku.
    CROSS
    CROSS --- ---
    BATY: Nemám moc na výběr. Ale stavim staršímu synovi City a onehdá jsem si pořídil dekorativního Dartha Vadera na stůl (to stavěl taky se mnou, ale moc ho to nebavilo). Hodiny u technicu by nedal.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Málem bych zapomněl: Včera jsem zjistil, že ve vánočním katalogu Pomapa je v akci výborné letadlo Technich 42040:

    LEGO Technic 42040 Požární letoun
    http://www.pompo.cz/lego-technic-42040-pozarni-letoun/p2242040-1/

    Sariel na něj vystavil jednu z nejpozitivnějších recenzí, co jsemod něj viděl:

    'Lego Technic 42040: Fire Plane' Unboxing, Speed Build & Review
    https://www.youtube.com/watch?v=FnOUhtrIwTE


    'Lego Technic 42040 B-model: Jet Plane' Speed Build & Review
    https://www.youtube.com/watch?v=EEUbGURU2y0
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    PETJU: Ty autíčka ze shellu mají nejmenší setrvačník, který lze v legu sehnat - a kromě polybagů od shellu se prakticky nevyskytuje.
    BATY
    BATY --- ---
    CROSS: a to takhle vydrzis? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam