• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    CHUCPE
    CHUCPE --- ---
    PAVLICZECH: posli tratě, které jsi postavil, tohle fest závist
    BATY
    BATY --- ---
    PAVLICZECH: to je super, kdyz mas velkej byt, kde si to muzes vsechno rozlozit :)
    PAVLICZECH
    PAVLICZECH --- ---
    At tu nezaclani jen ten technicofil, zascrolujem si trochu:

    Jak jsem se letos zblaznil.. :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KVIIIK: Jsou to počty setů z jednotlivých řad. Je to napsaný přesně uprostřed obrázku.
    BATY
    BATY --- ---
    KVIIIK: Ok, chapu, ale tak nove SW co ted vyslo taky obsahuje sety, z tech nejstarsich dilu, viz ten modul s droidama a Boba Fett jako zalejva Hana Sola na karbonitu atd...
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    BATY: protože je to filmově uzavřená (tedy komerčně pomalu mrtvá) série a nebude mít další díly, které by živily prodej stavebnic.
    BATY
    BATY --- ---
    Proc vubec skoncili s tim Harry Potterem, kdyz vynasel po SW nejvic?
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    THOMASMORTA: máš pravdu, asi jsem fakt akorát zapšklý a neschopný zkousnout, jak jsou ty nové "akční" edice hnusné v porovnání s narůžovo natřenými vzpomínkami :)

    tady je ta tabulka, jak jsem o ní mluvil: http://www.wired.com/2014/02/infoporn-legos/ - od doby, co LEGO začalo kupovat licence, stoupl mu zisk víc než dvojnásobně. A konkrétně SW z toho vycházej fakt masakrózně. Dost by mě zajímalo insiderské info od někoho z Kladna, nebo tak, kolik % výroby nových setů připadá právě na SW a kolik % na ostatní.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    THOMASMORTA: Abych to řekl jinými slovy: Přijde mi trochu nefér tvrdit, že současné LEGO kazí dětskou představivost, když hlavní problém je v tom, že jsou to rodiče, kteří selhávají ve své funkci a děcka k tomu nevedou. LEGO nabízí příležitostí k imaginaci dost a dost, dokonce ty sady, které to podporují jsou levnější v ceně za dílek - co sakra může komerční firma, která se chce na globálním trhu, kde má obrovskou konkurenci a mnoho napodobitelů, ještě dělat?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KVIIIK: Ale no tak, ty sis v devadesátých letech nehrál na želvy ninja? A máš pocit, že jsme jenom kopírovaly už hotový příběh?
    Nebo jste si nikdy nehráli na Robina Hooda či Viléma Tella?

    Chvíli jsem koukal na seriál Chima - a sice je na povrchu velmi násilný, ale je tam výchovný podtext. Stejně tak želvy ninja - ty byly dokonce na svou dobu velmi feministické, když se z April stávala neohrožená... no, těžko říct co, protože byla vždý víc bulvární než investigativní novinářka, ale koukal jsem, že nakonec ji naučili i bojovat s katanou.
    Nehodlám popírat, že je v současné době mnohem víc předpřipravených příběhů a settingů, dokonce ani to, že díky nadužívání těchto variant může krnět představivost - ale zase bych to nedémonizoval. Tématické řady jsou jako předpřipravené světy v RPG - nemusíš strávit týdny vymýšlením světa a můžeš se vrhnout rovnou do vlastních dobrodružství.
    Ale není tu nic, co by Tě k tomu nutilo a řekl bych že už mnohokrát zmiňované City nabízí mnohem víc příležitostí k tvorbě vlastního světa. Dokonce jeden čas byly fantasy motivy v hradech - což rozšiřuje možnosti...

    Tak mě napadá - LEGO na svém Ideas blogu přímo vyzývá k nápadům postaveným na zelené louce a nepřímo naznačují, že různá seriálová diorámata a televizní světy jsou sice dobře prodejné, ale chtěli by víc kreativních setů - pojďme něco vymyslet:-)
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    THOMASMORTA: jasně že v hradech a pirátech je to latentní násilí taky, ale ne tak explicitně, jako když máš sety postavené opravdu čistě a jenom na soubojích. Pamatuju, když mladší brácha chtěl kdysi Bionicle a už tehdy jako třináctiletýmu mi to přišlo nepochopitelný, že to snad ani není LEGO :)
    Sám jsi to teď psal: imaginace, kreativita, vymýšlení příběhů pro svý postavičky... A přitom Chima nebo Ninjago jedou podle zajetýho modelu, který kopíruje už hotový příběhy ze seriálu/her/dalších sequelů, takže ve výsledku nevymýšlíš nic novýho, lae jenom kopíruješ něco, co už jsi viděl jinde. Třeba i proto mě dost štvalo, když místo klasických pirátů začali dělat Piráty z Karibiku a místo vesmíru přešli na Star Wars.

    A co se týče pozice Star Wars mezi sety - je to hodně zvláštní... Sám teda nic jinýho než SW nejedu a pořád se nedokážu rozhodnout, jestli je tahle série pořád ještě stavebnice, nebo už čistý fetiš. Přikláním se čím dál víc k tomu fetiši. (Navíc vykoupenýmu nehoráznou cenou setů v poměru cena/počet kostek. Díky, Disney.) Nedávno tady snad přímo v klubu (nebo to bylo jinde??) byl nějaký graf s docela zajímavými čísly - SW prodá X-krát víc stavebnic než jakákoli jiná edice.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Ale když se to nakouslo, tak mé dětství jsou devadesátá léta. Měl jsem hlavně město, hrad s drakem a později kovboje.

    Co se týkalo hradů, tak jsem měl převážně dračí rytíře a hráli jsme si obvykle dračí rytíři proti všem ostatním - později byli ostatní vedení králem, který chtěl svrhnout zlé kouzelníky.

    Ve městě jsem měl asi třetinu obvyvatel policisty (proč to se ptejte mých rodičů, ne mě) a většina her byla na policajty a zločince. Letiště, benzínová pumpa, pizzerie a všechno ostatní byly hlavně kulisy, kudy mohli zloději utíkat. Hasičů jsem bohužel moc neměl, jinak by se dalo hrát na hašení požárů. Ale současné sady obsahují skvělé součástky plamenů, které dřív nebyly.

    Kovbojové byly opět banditi a vojáci nebo banditi a sheriff.

    Já naopak vidím v současném City mnohem víc prostoru pro témata jako stavba, loňská polární výprava, letošní sopečná výprava (bude uvedeno v létě) apod. Creator mi přijde mnohem lepší než byl Basic, který plnil podobnou funkci.
    Ale je fakt, že mě mrzí, že na krabicích už nejsou obrázky alternativních staveb:-(
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KVIIIK: Ono se s oblíbenými a komerčně velmi úspěšnými piráty a s Hrady dalo v devadesátých letech dělat něco jiného než bojovat proti sobě? Protože právě v linii těchto setů zmiňované řady jednou.
    Civilní bylo vždy city a částečně vesmír - ale z vesmíru mám pociz zbyly už jen Star Wars, které mi nepřijdou dobrou náhradou klasických sad.
    Technic a Creator jsou zase technické řady... Nevím, proč hodnotit podle určitého výseku celý sortiment. To, že jsou navzdájem kompatibilní neznamená, že jsou určené stejné cílové skupině.
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    THOMASMORTA: Co se týče otázky LEGO a násilí... Když si vzpomenu, jaké stavebnice se vyráběly za mýho dětství, a porovnám to s těma současnýma výmyslama... Ninjago, Bionicle, Chima, ti divní mecha-rytíři, co už ani nevím jak se jmenuje - vždyť to není nic víc než boje, zbraně, stylizovaný násilí a rétorika "postav si tohle a bojuj!", "sesbírej je a poraž protivníka" a pod. A osobně mi to teda přijde jako velký krok směrem do prdele (Star Wars beru na milost, a přitom to jsou vlastně taky hlavně zbraně). Když se snažím na LEGO dívat očima děcka, které si s ním hraje, a ne dospělého, který to sbírá nebo staví z koníčku, tak bohužel vážně vidím hodně velký úkrok od kreativity směrem k násilí a kopírování filmových akčních scén. Co se dá dělat s většinou současných setů jinýho, než bojovat s panáčkama proti sobě?

    ONDRASEEEK: velká závist :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    NANTHEI: Zbytečně moc emocí byla moje reakce na celý flame okolo sady a rozebírání, jak má být genderově korektní. Osobně, když se mi něco nelíbí, tak si to prostě někoupím. Něco bojkotovat pro mě znamená víc, než pasivní ignoraci, takže ano, nechápu takové rozhořčení nad jedním setem.

    A co se týče jednotlicývh minifigurek - z pohledu dětského zákazníka, který je stále primární cílovou skupinou, mi přijde, že vždy vyjde o dost levněji nakupovat sady figurek, než je brát po jedné. Například to mimino není příliš obvyklá figurka
    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    tyjo :) nestacim se divit :) tak prikladamalespo foto, kde jsě vcera zanechal stavby, at nejsem OT :)

    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    jo, já zapomněla, že jsem na nyxu ;)
    "tohle by se mi chtělo už z principu bojkotovat" = tenhle konkrétní set Fun at the Park, protože mi přijde směšnej a radši bych si sehnala jednotlivý minifigurky, kdybych měla takovou potřebu = podle vás "zbytečně moc emocí" a "děsně mě sere ženská se sekačkou".
    bravurní interpretace, pánové ;)
    NOIK
    NOIK --- ---
    vždyť je to jak říká THOMASMORTA, to se nedá brát jako klasickej set, ale jako zpestření města a když tě tak sere ženská za sekačkou tak si jí vyměň třeba za hasiče:)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    NANTHEI: To nebyla snaha o zobecnění - přijde mi, že na jednu doplňkovou sadu s figurkami je to zbytečně moc emocí. Prostě jde o feministický minifig-pack. Proč ne - lego běžně dělá sady s doplňkovými minifigurkami a klidně může být jedna sada pro zákazníky, kteří chtějí mít více žen v "mužských" rolích.
    Nikde jsem ale neviděl, že by to měl být obecný trend - bylo by to totiž IMHO zbytečné, protože už v tuto chvíli je výrazné zastoupení ženských minifigurek v sadách s ozbrojenými složkami.

    Mimochodem - kam zmizely nemocnice? Každé správné město musí mít nemocnici, ale mám pocit, že zrovna tohle téma dost vynechávají. Přitom ten invalidní vozík přímo svádí k využití tímto směrem (a ve sběratelských minifigurkách je zase minifigurka se sádrou o berlích).
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    THOMASMORTA: nevím, proč zobecňuješ. já celou dobu mluvím o tom jednom setu, kterej jsem nahodila.
    jen jsem reagovala na Batyho, že zasahujících hasiček reálně opravdu moc není.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    NANTHEI: A to chceš bojkotovat i vyšší podíl ženských figurek v City? V sadách Police a Fire jich je rozhodně dost:-) Ale co jsem koukal, tak letos vydali několik hasičských vozů s žebříkem + v hasičské stanici je také jeden, takže pokud se v jedné sadě objeví ženská, která leze v plném úboru zachraňovat, tak mi to nepřijde tak strašné.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    NANTHEI+BATY: Ale mají svoji organizaci:-)
                  FireWomen.org - Home
    http://firewomen.org/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam