• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    TOOMIX: Škoda, že tam používá ty nejstarší motory, věřím, že kdyby použil něco novějšího, tak mu to tolik nedrhne.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    Manzelka mi zase udelala radost.. 1334 dilku na stole :)

    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Hit letošního léta - nemrtví žralok (měl by být v sadě s lodí z letošních Pirátů z Karibiku):

    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LEGO Orrery - Earth, Moon and Sun
    https://www.youtube.com/watch?v=chFF_t79qOM
    KAERO
    KAERO --- ---
    a je hotovo. fakt super stavba, mam pocit jako bych si koupil novy lego set :)
    az na 2 drobnosti (jedna osa vede moc blizko ozubenym kolum, takze kdyz se zatlaci na spatnem miste tak jde slabe slyset rachtani, a valce falesneho motoru nejsou uplne fixovane, takze kdyz se na ne zatlaci, tak to ma tendenci blokovat pisty) to funguje uplne skvele. motorizovane podpery, vysuv a zvedani ramena, navijeni lana, rucne je rizeni a otaceni plosiny s ramenem. a dokonce to i dobre ve skutecnosti vypada, narozdil od moji hnusne fotky. mozna by to jeste chtelo pro podpery kluznou spojku, aby deti nedrtily zuby kdyz motor nechaji dele zapnuty. ale na vysuvu ramene to je vyresene.

    JVMLOK
    JVMLOK --- ---






    KAERO
    KAERO --- ---
    BATY: BINGO! ma to fakt maly rejd. stavba vypada zatim dobre, akorat navod neni pro zacatecniky.
    42043 C-Model Mobile Crane - M_Longer - Designer
    http://mocplans.com/designer/m-longer/42043-c-model-mobile-crane.html
    BATY
    BATY --- ---
    KAERO: ten Arocs c model, crane?
    CROSS
    CROSS --- ---
    KAERO: tipoval bych mobile crane mk II?
    KAERO
    KAERO --- ---
    mam oficialne nemocenskou, tak si to uzivam. kdo pozna co jsem zacal stavet?:

    PECA
    PECA --- ---
    Někdo nosí značkový hadry, někdo staví značkový lego. Když to vidím u synovce a spolužáků mýho syna, tak někdo prostě originál lego nekupuje, že je drahý, někdo raději nasype peníze do jiné zábavy. Kamarád koupil nějaký klon a prý nic moc - kostky tolik nevydrží, nesedí 100%...
    Občas mi peněženka pláče, občas musím rozmyslet, jestli koupím to, nebo ono, ale raději kupuji originál sety. Měl jsem něco od megablocks a kostky byly slabší a moc se mi to nelíbilo.
    Akorát jsem juniora poučil, aby se nad ostatní nepovyšoval a nehrnoval nos, že nemají originál.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    THOMASMORTA: + bych mozna dodal, ze ty total faky lidi kupuji, ze origo uz neni v prodeji a kupovat predrazeny origo s ebaye nechteji Ja bych treba chtel velkyho lego millenium falcona (101179) tech $350 bych i za nej dal, ale $5000 za to nedam, bez nejakych moralnich skrupuli si koupim fake za $175, ten mi na to, abych si ze synkem poradne zastavel a pak to povesil v pokojicku ke stropu bude stacit, parazitovani to sice je, ale lego tim o zadny penize nepripravim.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SHMADE: abych doplnil THOMASMORTA, lego patenty vicemene vyprsely:
    "Lego didn’t file just one patent. It filed several in its first several years of modern era Lego-block business. The last of its basic patents expired in 1989. It also has patented many improvements and designs, almost 1,000 worldwide to date, and hundreds more are pending."

    Takze moralne tam vubec zadny problem neni, kostky stejneho tvaru si dneska muze vyrabet kdo chce a kolik chce. Ani to neni parazitovani, patenty nemuzou (nesmi!) trvat vecne. Pokud teda se nebavime primo o cele napodobenine lego setu, to uz parazitovani je.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SHMADE: jednak ne každá lego-kompatibilní stavebnice je "falešné lego" - některé se zaměřují na jiné věci, než lego (třeba Flexo a Brixo), jednak existují specializované obchody maloobchody na doplňky pro lego-modeláře, které dělají malonákladové věci vysoké kvality (třeba BrickWarriors) a ta nejdůležitější odpověď: někteří lidé si kupují Sluban či Cobi, protože nabízí něco, co Lego nemá a mít nechce: modely vojenské techniky. A sem tam někdo koupí konkrétní stavebnici proto, že se napodobitelům třeba povedla mnohem víc figurka - na kostky.org se takhle řešila figurka Groota, kterou LEGO opravdu nezvládlo dobře a čínská napodobenina je prostě lepší.
    (a pak jsou samozřejmě zástupy těch, kteří chtějí prostě ušetřit, ale Ty ses ptal, proč to kupují i někteří sběratelé originálního lega)

    PS: Čistě pro doplnění uvedu, že firmy jako Mega Construx (dříve Mega Blocks) jsou už legální konkurence, protože mezinárodní soudy prohlásily tvar kostek za univerzální vzor, který nelze chránit, a licencované sady mají tito obchodníci řádně nasmlouvané s majitely práv - a když chceš Mimoně z kostek, tak Ti LEGO prostě nepomůže.
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    Poznáš nepoznáš, sedí nesedí, nevim je to jedno, za mě jsou ty kopie všechno hnus a nikdy bych si to nekoupil, je to normální parazitování... Předpokládám, že tepláky Adibas nenosíte, tak proč kupujete falešené Lego?
    KAERO
    KAERO --- ---
    HONCKA: muze byt. tech kopii lega je ted hodne, urcite to je z ruznych forem, tovaren... verim ze i v ramci jedne 'znacky' clovek najde skvele pasujici i naproste hruzy. je to jen o tom, jestli to clovek riskne nebo ne. fy LEGO je casem overena, nove firmy jsou neoverene.
    A treba nekterym to ani nevadi. synovec ma nejakou COBI nemocnici, dilky na sebe moc nepasuji - kdyz se postavi stena, tak jsou tam male mezery, ale nikomu (svagr, svagrova, synovec) to nevadi.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KAERO: kluk ma od Slubanu Merkavu a ted to ma smichany mezi ostatnim legem a pri staveni to nejde poznat
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    akorat pritelkyne je trochu nervozni :-)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    trochu se desim jak zakomponujeme tu elektriku, ale jinak jsem po 7 hodinach s tatou od pritelkyne perfektni servisni tym Le Mans :-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam