THOMASMORTA: Jo, se SW pro linux na programování EV3 to není úplně jednoduché, ale situace se lepší.
BrickPi a Pistorms jsou skvělé alternativy a uvažoval jsem o nich (jedné z nich, nevím proč, více se mi líbí Pistorms).
Ale pro EV3 je díky SD kartě snadné použít LeJOS a komu nevyhovuje java, je tu ještě skvělý EV3DEV s kromě mnou preferovaného pythonu si můžeš vybrat javascript, C, C++, GO a s nějakou alternativou i ruby a perl.
Pomáhal jsem hledat grafickou alternativu programování EV3 pro děti. Rozšíření pro EV3 má celkem známý Scratch, ale tam byly nějaké komplikace s driverem pro linux, možná se to zlepšilo, ale linux podporuje podobný a méně infantilní (čistě na robotiku zaměřený) projekt OpenRoberta (
https://lab.open-roberta.org//#). V linuxu bez problémů a pro NXT funguje s originálním lego FW (pro EV3 si nyní můžeš vybrat mezi lejos nebo ev3dev verzí). A docela se rozjeli, začínali jen s verzí pro EV3 a přidávají další HV, který lze graficky programovat.
Ten blokový styl programování je podle mne mnohem lepší než originální SW od lega, takže asi není žádná škoda, že nemají linuxovou verzi :-)