KAERO: historicky je firma LEGO hračkářství, které vyrábělo nejprve dřevěné hračky (od těch upustily poté, co jim podruhé vyhořela výrobní linka, protože plastové hračky už tou dobou vydělávaly víc), nějakou dobu vyráběli třeba i doplňky k modelové železnici v měřítku H0 - ačkoli, to už ee překrývá s počátkem éry stavebnice.
Nicméně, ono k tomu "prakticky jen stavebnice": zkus říct nějaký druh hračky, kterou vyrábí mattel a u lega najdeš konkureční výrobek ze stavebnice:
Chceš auta na dálkové ovládání? Koukej po dražších Lego Technic
Chceš domeček pro panenky? Koukej po řadě Lego Friends, pokud k tomu chceš pohádkové motivy tak Lego Elves (ale kupodivu jednorožec stále nespatřen).
Chceš akční figurky? tak se koukni po nějaké constraction řadě - momentálně je úspěná Star Wars řada, díky které lego asi konečně našlo cestu, jak to desgnersky uchopit. Ale tyhle kloubové figurky jsou nejmladším stavebím subsystémem v legu, tak je snad omluvitelné, že se dlouho hledali.
Chceš angličáky a závodní dráhy? Tady se lego hodně snaží a co se týče angličáků, tak autíčka creatoru za stovku jsou podle mě pocitově hodně blízko, pokud jde o výstavní modely, tak Champions jsou podle mě celkem úspěšní, ale v autodráhách se jim přes různé Racers dosud nepovedlo přijít s úspěšnou konkurencí pro Hot Wheels - naopak Mattel podle mě teď upevnil své postavení díky brick-compatible drahám (Mattelu patří Mega blocks). V počítačových hrách ale Lego Racers patří k legendám - bohužel to tehdy dělal jiný distributor a nevím jest se od Travelr's Tales dočkáme hry, kde si můžeš postavit vlastní auto.
A když na to přijde, tak lego letos začalo vyrábět i plyšáky (ačkoli podle bricklinku už dřív dělaly třeba plyšové maskoty dupla), ale je to velmi okrajová záležitost. Nicméně chci plyšového Lego Batmana i Lego Jokera:-)
Omlouvám se za dlouhý příspěvěk, ale přišlo mi na místě ukázat, že LEGO nedělá "jen stavebnice", ale nabízí celou paletu hraček, byť postavených ze stavebnice, ale v tom je ta krása:-)