• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    Video z expedice

    LEGO Technic Expedition - ASUAN
    https://www.youtube.com/watch?v=QtCIa9j5khQ
    KAERO
    KAERO --- ---
    pekny set. jen trochu jednoucelovy :)
    Panama STEM Education
    https://www.panamastem.com/
    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    ja vcera dostal trochu unaveny 8448 :) tak mu zkusim dat znova trochu zivota do kostek :))

    mate to nekdo?
    JOPS
    JOPS --- ---
    BUNCAK: hele, za tuhle cenu to uz neni spatny ne ?


    traktor za 3600,-

    LEGO Technic 42054 CLAAS XERION 5000 TRAC VC - Stavebnice | Alza.cz
    https://www.alza.cz/hracky/lego-technic-42054-claas-xerion-5000-trac-vc-d4369456.htm
    BUNCAK
    BUNCAK --- ---
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: V podstatě reakční video na některé maminy a důchodce, kteří říkají, že lego kupovat nebudou, protože si to stejně jenom postaví a pak se na to práší v poličce:-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: hm, co by mel byt ucel videa a obsah? se pochlub :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: Špatná výchova! :-D Ale děkuji za další střípek námětu - uvažuji dát dohromady video ve stylu LEGO: návod k použití:-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: jo, z lega muzes postavit vsechno. ale jini to vnimaji jinak. uz jsem videl u znamych situaci, kdy dite rozbalilo darek a reklo "zase lego?" :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: historicky je firma LEGO hračkářství, které vyrábělo nejprve dřevěné hračky (od těch upustily poté, co jim podruhé vyhořela výrobní linka, protože plastové hračky už tou dobou vydělávaly víc), nějakou dobu vyráběli třeba i doplňky k modelové železnici v měřítku H0 - ačkoli, to už ee překrývá s počátkem éry stavebnice.

    Nicméně, ono k tomu "prakticky jen stavebnice": zkus říct nějaký druh hračky, kterou vyrábí mattel a u lega najdeš konkureční výrobek ze stavebnice:
    Chceš auta na dálkové ovládání? Koukej po dražších Lego Technic

    Chceš domeček pro panenky? Koukej po řadě Lego Friends, pokud k tomu chceš pohádkové motivy tak Lego Elves (ale kupodivu jednorožec stále nespatřen).

    Chceš akční figurky? tak se koukni po nějaké constraction řadě - momentálně je úspěná Star Wars řada, díky které lego asi konečně našlo cestu, jak to desgnersky uchopit. Ale tyhle kloubové figurky jsou nejmladším stavebím subsystémem v legu, tak je snad omluvitelné, že se dlouho hledali.

    Chceš angličáky a závodní dráhy? Tady se lego hodně snaží a co se týče angličáků, tak autíčka creatoru za stovku jsou podle mě pocitově hodně blízko, pokud jde o výstavní modely, tak Champions jsou podle mě celkem úspěšní, ale v autodráhách se jim přes různé Racers dosud nepovedlo přijít s úspěšnou konkurencí pro Hot Wheels - naopak Mattel podle mě teď upevnil své postavení díky brick-compatible drahám (Mattelu patří Mega blocks). V počítačových hrách ale Lego Racers patří k legendám - bohužel to tehdy dělal jiný distributor a nevím jest se od Travelr's Tales dočkáme hry, kde si můžeš postavit vlastní auto.

    A když na to přijde, tak lego letos začalo vyrábět i plyšáky (ačkoli podle bricklinku už dřív dělaly třeba plyšové maskoty dupla), ale je to velmi okrajová záležitost. Nicméně chci plyšového Lego Batmana i Lego Jokera:-)

    Omlouvám se za dlouhý příspěvěk, ale přišlo mi na místě ukázat, že LEGO nedělá "jen stavebnice", ale nabízí celou paletu hraček, byť postavených ze stavebnice, ale v tom je ta krása:-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    KAERO: myslel jsem to tak, že Lego se stavebnicemi není leader jen mezi výrobci stavebnic, ale v hračkách celkově. Jinak Lego dělá vlastní obsah, hry, multimédia, ale o to nejde.

    KAERO: to je IMHO správná cesta, protože spotřebitele nebude zajímat značka výrobce (Lego to neni), ale právě spíš ten obsah (Cobi toho má koukám víc, což tomu navíc dodává renomé). Já ty klony moc nesleduju, ale takhle na první pohled to vypadá líp, než nějaká čistě Čína.
    KAERO
    KAERO --- ---
    lego zacalo hodne vydelavat na licencovanych setech (star wars, indiana jones atd). a koukam ze cobi nestoji pozadu a snazi se taky. treba mi prisla zajimava spoluprace se Smithsonovym institutem:
    Smithsonian - COBI Blocks from EU
    http://cobi.eu/licensed/smithsonian
    KAERO
    KAERO --- ---
    CROSS: vsak COBI nedela jen vojenskou tematiku, viz:
    ★ - COBI Blocks from EU
    http://cobi.eu/

    a lego firma produkuje prakticky jen stavebnice ne? neboli nejak se mi nedari najit ze by dnes vyrabeli i neco vyznamne dalsiho (krome snidanovych krabicek a podobnych). ale je fascinujici ze souperi s mattelem jenom s nabidkou stavebnice, kdezto mattel dela vsechny hracky.

    no podle mne rodic vi ze dite chce lego. je to drahe, a ejhle, v hrackarstvi vidi hromadu napodobenin. vypada to stejne (neboli rozdily jsou pod rozlisovaci schopnost vetsiny rodicu), je to levnejsi, hura, dite spokojene, penize usetrene.

    vidim to v okoli. kdybych v rodine nezakazal implicitne kupovat jine znacky, uz by to kluci meli. dedecek s babickou ani nevidi rozdil. zluta krabice se stavebnici auta a modra krabice se stavebnici jineho auta. ergo vyberou podle ceny.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    CROSS: Ja treba pro kluka fakovy lego kupuju, pro me je to hracka, kluk (6let) ma rad starwars stihacky a na to, aby neco za 4-6hod postavil a pak si to povesil na hacek ke stropu je to proste drahy a to fakovy na to staci, kvalitativne je to tak 90% lega
    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    KAERO: no ja byt rodic tak radsi koupim tu policejni lod nebit mam vzpominky z detstvi kdy jsem si ve vane hral s lodi pozarni od lega...

    ja nevim zkratka ty napodobeniny pro me nejsou adekvatni nahrada... a tak radeji koupim toho lega mene kdyz nemam peniz nez kupovat hodne neceho co me samotnemu se nelibi... ale jasne nejsem v situaci kdy musim obracet koruny v ruce, abych mohl mit nazor uplne presne odpovidajici realite...
    CROSS
    CROSS --- ---
    KAERO: Ne každý rodič kupuje dětem hračky s vojenskou tematikou, a k tomu válcování — samo kdo ví, co přijde, ale zatim je Lego největší výrobce hraček (ne jen stavebnic, hraček obecně) na světě, nebo se o první pozici přetahuje s Mattelem. Nějaký kopie z Číny jsou z tohoto pohledu marginální záležitost.

    Rodiče, pro který je Lego moc drahý, spíš budou volit jiné hračky, než napodobeniny, a přepočítávat cenu na kostky. (Čistě můj názor, nepodložený daty.)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ONDRASEEEK: koukam bambule ma tiger za 999, je tam 500 kostek (plus kupony pro WoT), lego policejni hlidkova lod stoji 999 a ma 200 kostek...
    WOT Tiger I 570 k, 1 f - Bambule Království hraček
    https://www.bambule.cz/wot-tiger-i-570-k-1-f
    Policejní hlídková loď - 60129 | City | LEGO Shop
    https://shop.lego.com/cs-CZ/Policejni-hlidkova-lod-60129?p=60129&track=checkprice#shopxlink

    pripadne Mobilní velitelské centrum 1199 Kc s 374 kostkama.
    Mobilní velitelské centrum - 60139 | City | LEGO Shop
    https://shop.lego.com/cs-CZ/Mobilni-velitelske-centrum-60139?p=60139&track=checkprice#shopxlink
    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    KAERO: no ja ti nevim, ten tank stoji 50$ to taky neni zrovna malo...
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: urcite. a ostatne myslim si ze kopie jednou lego prevalcuji. vetsinou rodice neresi jestli kosticky na sebe sedi na 100% nebo jen na 50%, spis resi kolik to stoji. a uznavam ze cobi dela zajimave modely, a spojeni s WoT je dobry marketingovy tah.

    mimochodem zrovna tu vzajemnou kompatibilitu sariel v tech videich moc netestuje. neni psane ze by zkousel mnoho kostek vzajemne spojovat.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: Jasně, ale napodobeniny se stejně jako LEGO vyvíjejí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam