• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    VACA: Do kol klidně závaží dát můžeš, ani neni nutný to tam montovat přímo před komisařem - Petrem. Krouťák není problém získat, horší je to pak s pevností součástek, už jsem jednou i překroutil i osičku, zničený ozubený kola a kardany nepočítám... :) V závodech se běžně mezi sekcema opravuje, takže náhradní dílky to chce sebou.

    Jinak jsem se dnes pustil po dlouhé době trochu do úklidu... :)



    EMMET
    EMMET --- ---
    TOMG: Přes bricklink se dají stále sehnat, ale stojí okolo 150 Kč za jednu.

    Vzhledem k tomu, že podle pravidel může být namotnováno přídavné závaží, stálo by za to vymyslet nějaké plnění dutých dílků.
    Mimochodem - málokdo využívá toho, že originál LEGO dílky jsou taky klíčenky a různé kancelářské potřeby, které mají někdy zajímavé tvary - i když zrovna tady mě nenapadá využití.

    Jinak pokud byste chtěli nějaké menší závaží, děcka na kroužcích robotiky tak občas využívají všesmerovou kuličku: http://www.eduxe.cz/product/2000702-servisni-balicek-lme-3-760/
    VACA
    VACA --- ---
    TOMG: takže ještě z dob kdy lego děalo plovoucí lodě. To už budou ňáky roky..
    VACA
    VACA --- ---
    HONCKA: sakra, tak to vidiš jakej sem lama. měl bych si to znovu přečíst :)

    Tak super, já myslim že je to v obrysu vozidla, když je to uvnitř pneumatik kde to neni ani vidět, ne? :) Namontovat to před komisařem je taky v pohodě..

    Jako podstatu tý věci chápu. Jen si nejsem jistej jestli prostě z lega člověk dostane takovej kroutící moment aby to nebylo kontraproduktivní..
    TOMG
    TOMG --- ---
    VACA: byly nějaké origo lego bricky se zátěží, odhadem velikostně 2x6x2 čudly. Byla to tuším zátěž do lodí.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VACA: v pravidlech je
    3.7. Přídavné závaží
    Přídavné závaží může být namontováno. Může se nacházet pouze uvnitř obrysu vozidla. Musí být připevněno výhradně LEGO díly avšak samotné nemusí být Legové. Musí být namontováno při technické přejímce. Během celého závodního dne není povolena jakákoliv jeho změna či manipulace a ani jakýkoliv jeho pohyb po vozidle.

    Akorát nevím, jak je difinován obrys vozidla
    VACA
    VACA --- ---
    SHMADE: a ty závaží do kol, např olověnej drát namotanej uvnitř pneumatik?
    já hádám že spíš asi ne, co?
    ALe někde jsem zachytil že existujou nějaký origo lego závaží kostky, nevíte někdo?



    VACA: jinak sry že jsem se tak rozkecal. Ale vždycky tu rád vidim nějakou aktivitu :)
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    HONCKA: Vhled se nehodnoti, barvit ne...
    VACA
    VACA --- ---
    HONCKA: Jj, ja sem to zase nechtel nejak devalvovat. Kreativita a jak s tim kdo nalozi je naprosto svobodna vec:)


    S tema zavazima ja ti nepovim, to spis shmade. Nevzpominam ze bych v pravidlech neco takoveho zachytil.
    Ale myslim ze je to obecne podchycene tim ze musi jit o 100% lego dily (sbrick je letosni novinka ustupek) Takze ohledne nejakejch oluvek nebo olovenyho dratu namotanyho uvnitr pneumatik si nejsem jistej tady...
    Nejsem si jistej ani vlastnima battery boxama nebo jejich upravou na li-po do zavodu. Ale spis bych rekl ze ne, aby prave vsichni meli stejnej standart...

    Vzhled se myslim v ceskym LTT zvlast nehodnoti, urcite ne tak aby to bodove ovlivnilo umisteni.
    To spis kdyz by to byl nejakej echt abstrakt tak by te do souteze asi nevpustili kdyz neni kategorie experimentalnich vozu. Ted jsou myslim seriovy vozy, asi by tam teda mela bejt znat alespon nejaka snaha priblizit se vzhledem k nejake slutecne predloze..
    Ale kdyby se vzhled nejak vic hodnotil, lakovani dilu by urcite nebylo prijaty pozitivne..

    Mam z toho pocit, ze takove te echt lego kulture se ani moc nerespektujiu custom samolepky, nebo dotvareni vzhledu kreslenim na dilky.. Ze by sis trea fixou namaloval "tady sou jako svetla" apod. To jeste spis takovy ze si trea udelas malej stitek "tatra" na masku nebo tak neco aby jsi podporil odkaz na realnou predlohu..

    To treba v polskym LTT sem zachytil ze (alespon v nejakejch rocnicich) vzhled hodnotili a bodovali zvlast. Clovek se mohl s maketovym vzhledem umistit aspon v kategorii vzhledu, kdyz jizdni vlastnosti, nebo schopnost jezdce byl propadak:)

    Ale oni tam maj vlastni trochu jiny pravidla, jsou v tomhle trochu otevrenejsi, sbrick uz maj povolenej dlouho, maj dovoleny pouzivat nelego (napr z rc expedic) pneumatiky na lego rafcich.. Taky tam jsou obcas videt auta co maj trea 80% exterieru zakryty nejakym papirovym prekrytem porisknutym apod. To se me osobne zrovna nelibi.
    Ale treba ty aftermarket pneumatiky jim trochu zavidim. Tem modelum to hodne zvedne tereni schopnosti (asi jako dobry gumy u skutecnejch aut jsou pro offroad zasadni)

    Na druhou stranu ale chapu filosofii ceskeho LTT kde proste kazda vec z venku snizuje tu exkluzivitu Lego soutezeni..

    Me se na tomhle pristupu, nejen v LTT ale vlastne cele Lego kulture prave libi to, ze vsichni maj stejnej standart, stejny moznosti dilku, motory apod. A presto clovek nachazi stale tolik rozlicnejch konstrukcnich reseni a pristupu. V tom je prave ta kompetice. :)
    Ve "velke" modelarine takhle uzce vymezenej standart neni. Nerikam ze je jedno vic zajimavy nez druhy, je to proste kazdy trochu jina disciplina..:)

    Me osobne by na Lego kreaci napr viditelnej obnazenej battery pack ve sve modelarske podobe neskutecne iritoval. Jeho prakticnost chapu, ale musel bych ho mit zastavenej do lego battery boxu aby nenarusoval vzhled:) byť by to obnaselo ten bb nevratne upravit, vyrezat vnitrek, ale na pohled z venci by to bylo stale lego.. :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VACA: ja to myslel ciste kvuli soutezi, kdyby se hodnotil vzhled a bylo to povoleny, tak bych to pred zavodem nastrikal a po zavodu barvu sundal isopropanolem. Jinou modelarinu delam. O ty RC elektronice premejslim, protoze ji mam doma a vytahne to na jinou uroven, zvlast baterie. Kdybych chtel skusit s tim neco extremnejsiho, napr nejakou expedici, pristi tejde jedu s klukem http://www.rcvidrholec.cz/ , tak bych musel tech prtavejch lego lipolek koupit aspon 15, minulej rok mi to sezralo 2ks 7600mAh a dojel jsem taktak na rezervni 5000mAh. :)

    BTW nevis, jak je to s tema kolama, jestli je povoleno davat zavazi do nich?
    VACA
    VACA --- ---
    HONCKA: Ohledne barev jsem myslel jen kvuli sobe/tobe/synkovi aby se dibre stavelo a bylo z ceho kombinovat. Nevim jestli je ta azurova zrovna vdecna v tomhle...

    Ty chces to lego lakovat?
    No, cece, ja ti nevim jestli je lego vhodnej modelarskej subjekt. Vestavovat modelarskou RC elektroniku, barvit dilky.. Pri vsi ucte, neni na tohle lepsi jina modelarina? :)


    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VACA: Asi k narozkam ode me synek dostane 42070 a od babicek arocs, s tim uz se neco bude dat delat :)
    jeste dotaz k tem zavodum, ohledne tech barev - to se hodnoti i esteticnost?
    nikde jsem v pravidlech nenasel, jestli to muzu kvuli esteticnosti prestrikat
    dal by me zajimal definice obrys vozidla kvuli umisteni zavazi, v expedicich se dava kvuli snizeni teziste olovo do kol, jestli to jde i tady
    VACA
    VACA --- ---
    HONCKA: pravda, to 42070 by jako pack dílů pro konstrukce offoad aut taky nemusel bejt špatnej. Jednak teda teh šest velkejch kol s pneumatikama, 6xportal hub, 5xdiferák, spoustu převodů, spojek, a ty 3 mini linear actuator taky nejsou k zahození...

    Ale bacha, neni tam jedinej tlumič! Žádný odpružení, to je asi největší "drawback" tohohle setu.
    Pak taky ta barva která neni moc rozšířená a někerý panely v týhle barvě asi ani nejsou..
    Všeho všudy tam jsou jenom 2 kardanový klouby křížový, a žádnej kulovej... V tehle ohledech je to dost slabota, bez dalšího setu bohatýho na tyhle díly se imho neobejdeš. Pak zas ale vynikne problém tý exotický barvy, takže člověk s dalšim setem nezíská moc rozšíření estetickejch dílů páč nebude lehký kombinovat...

    Poslední faktor je cena, je dost vysoká, protože krom teh kol a jednoho XL motoru toho tenhle set moc nenabízí co by jinejch nebylo běžný.. Až na tu barvu..

    Jak se o tom takhle tady bavíme, tak si myslim že jeden konkrétní Lego set kterej by nabízel ideální škálu dílů asi neexistuje. A to je možná i obchodní záměr společnosti, což dává smysl. obchodně:)

    Možná by tedy bylo lepší nenechat se očarovat jednim setem, ale najít si 2,3 který vzájemě dobře doplněj a utvořej škálu. V takovym případě bych ale zohledňoval i tu barevnost..
    KAERO
    KAERO --- ---
    VACA: mno, ted se tu budu bat dat fotky sveho bastlu :) ale koukam tomu letistnimu hasici to nestrika o tolik vic nez me...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VACA: vubec, ja rychly auta nejezdim, jezdim expedice
    bastlit budu stejne baterie, na tuzkovy me prijde, ze to nema moc smysl a ten lipol pack ma malou kapacitu a stoji nesmysl, za tu cenu mam zhruba stejne velky 3ks 3000mAh
    VACA
    VACA --- ---
    KAERO tak ta pumpa co jsem zmiňoval nebyla poháněná motorem, ale pneumatikou, ale vodu čerpá prímo píst..

    Lego Pneumatic Simplex pump
    https://www.youtube.com/watch?v=eG9wYo4siHk


    Nicměně ten průtok by pro tebe asi nebyl uspokojivej.. I když, když by jsi to poháněl namísto pneumatiky XL motorem, možná by jsi z toho dostal víc.. Nebo pak mít ty vodu pumpující písty třeba dva, nebo víc. Pak je ale otázka jestli by se ti nerozpojovali ty hadice jak jsi psal, nebo jestli by to už stejně třeba nemělo vliv na průtok kvuli tomu tření.. evidentě máš lepší přehled...

    btw

    Lego Technic Airport Rescue Vehicle (MOC) - how it works
    https://www.youtube.com/watch?v=lSlCGs0d5XM


    Pěkný ty airtanky jako zásobníky vody... pěkný, ale sakra nákladný :D
    VACA
    VACA --- ---
    HONCKA: Jistě ale nečekáš výkony jako od klasický RC buggy nebo tak něco, žejo ;) Resp co sem viděl tak ono se z toho dá celkem něco vymáčknout, zejména s https://www.bricklink.com/...,%20Motor%20RC%20Race%20Buggy&category=%5BElectric,%20Motor%5D#T=C&C=11 motorama, ale pak se z mnoha dílů stává rychle spotřební materiál.

    Ještě mě napadlo jestli sbrick jede na bluetooth, tak že by se nechal pořídit nějakej BT modul kterej by jsi přidělal na svoji volantovku a řídil tím sbrick. To by bylo vůbec lepší a elegantní čistý řešení, než bastlit do lega a vozit na palubě nějakou nevzhlednou ne-lego elektroniku... :)

    Ten dosah ve stovkách metrů může bejt fajt, ale stejně myslim že už z podstaty lega, a jeho rozložitelnosti, tohle neni tak zásadní faktor. Teh 10~20m je imho v dimenzích lega seriozní :D

    Jako mě osobně nelego věci v lego kreacích připadaj nepatřičný a ztrácí to pointu, ale to je čistě individuální. Jako bastl do lega kterej je pro mě ještě přijatelnej, a o kterym sám uvažuju, je nabastlit li-po pack do tohohle https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?S=88000-1#T=S&O={%22iconly%22:0} battery boxu kterej se mi tu válí bez využití..
    A to mě tak napadlo, že do tohohle battery boxu by jsi mohl krásně ukrejt nelego elektroniku/příjmač když by jsi do toho šel. Sakra!
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KAERO: dik, sbrick bych na zavody poridil, bastl bych si nechal na testovani a na jezdeni pro radost, precejenom ovladat to na klasicky volantovce s neomezenym dosahem je neco jinyho
    KAERO
    KAERO --- ---
    HONCKA: muzes koupit samostatne prodluzovaci draty, ktere jsou v jednom kuse se spojovacima kostickama, muzes koupit i samostatne motory, servo, ledky. se podivej na lego obchod.
    pokud si do modelu das vlastni bastl, tak pak nemuzes jet ten truck trial (a nejspis ani zadny jiny), protoze tam bude nelego soucastka. kdezto sbrick uz je bezne povoleny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam