• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: "těžké překročit pro děcka, která nikdy nezkoumala LEGO Technic."
    me teda prijde, ze deti nemaji problem prechod lego system -> lego studless technic. aspon u mych deti to moc nevidim.
    spis asi ty veci kolem - navody, software pro wedo byly na uplne jine urovni nez pro mindstorm ne?

    jinak boost je super. naskladat za sebe ikonky aby kocicka mnoukla, zvedla se a mnoukla zvlada i trilety. samozrejme tezsi veci jsou tezsi :)
    EMMET
    EMMET --- ---
    HONCKA: Takový dojem bych zase vyvolal nerad. Spíš bych to řekl tak, že LEGO mělo problém v tom, že mělo dvě robotiky - jednoduché WeDo pro první stupeň a pokročilé mindstorms, které se ve druhé (NXT) a třetí (EV3) generaci zaměřilo na využití technicu a pokročlé konstrukce. Tím se však postupně vytvořila mezera, kterou bylo těžké překročit pro děcka, která nikdy nezkoumala LEGO Technic.

    Tu mezeru celkem dobře začali vyplňovat když vydali LEGO Boost, které je primárně určené pro použití se systemem či starým technicem (tj. technic bricks oproti současným technic beams). Krásně to zakomponovali do Powered Up! (pracovní názem Power Functions 2.0), kterou navíc udělali kompatibilní s WeDo 2.0, pak vydali pokročilejší hub pro Technic Control+ a představili ještě integrovanější Spike Prime. Oba mají 6 univerzálních portů a integrované tříosé gyro/akcelerometr. Spike Prime navíc má dobíjecí baterii, buzzer, 5x5 LED matrix a nějaká tlačítka. A po posledním updatu také přímou podporu microPythonu.

    Nebyl jsem sám, kdo očekával, že nakonec představí ještě nějaký další stupeň, který bude novou generací Mindstorms. A asi bych akceptoval, že home verzi Spike Prime zařadili do Mindstorms, protože touhle sadou se vrátili k původní myšlence Robot Inventor Kitu z první generace a popravdě, mně se ta koncepce toho setu líbí. Jediná pachuť je z toho, že nikde není známka toho, že by plánovali vydat další stupeň, který by byl opravdovým následníkem EV3 kostky.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    EMMET: dle toho, co popisuješ, tak mi to přijde spíš downgrade EV3
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: jo, taky me u cteni napadlo ze to je hrozny clanek, ale nechtel jsem to kritizovat, mam pocit ze posledni dobou nic jineho nedelam :)
    EMMET
    EMMET --- ---
    HONCKA: to je ták špatný článek, až je mi z toho smutno. Navíc je nepřesný až zavádějící:
    "Le­go Mind­storms Ro­bot In­ven­tor bu­de fun­go­vat na po­dob­ném prin­ci­pu ja­ko do­sa­vad­ní Mind­storms EV3. Sta­veb­ni­ce se za­mě­řu­je na stav­bu růz­no­ro­dých ro­bo­tů, kte­ré bu­de mož­né na­pro­gra­mo­vat buď vi­zu­ál­ně v při­pra­ve­né apli­ka­ci od Le­ga (upra­ve­ný Stratch) ne­bo kla­sic­ky v Py­tho­nu či dal­ších ja­zy­cích."

    Tak si to shrňme: 6 univerzálních portů oproti dříve rozděleným 4 portům pro motory a 4 portům pro senzory. Programuje se to upraveným scratchem oproti upravenému LabView. Oproti předchozí verzi nemá kostka displej, jen matici 5x5 ledek. Také chybí slot pro sd kartu na rozšíření paměti, neexistuje možnost daisy-chain propojení kostek po kabelu. Já vidím víc odlišností než podobností...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Lego Mindstorms Robot Inventor: Konečně nová stavebnice Lega pro pokročilé programování – Živě.cz
    https://www.zive.cz/...ne-nova-stavebnice-lega-pro-pokrocile-programovani/sc-3-a-204415/default.aspx
    ZELGARIS
    ZELGARIS --- ---
    KAERO: V pondeli mi prislo 10 kg lega, tak snad tam neco pouzitelneho bude
    + kostek mam uz ted dost a s malym jeste neresime barvy, hlavne at to funguje :)

    To PV Productions je super, ale prilis komplikovaneho pro maleho.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ZELGARIS: huh, to chce hodne kosticek podobneho typu. Me se libi co delaji PV productions - kulickodraha jako C model nektereho vetsiho technicu. Ja mam Arocse, tak jsem klukum jednu postavil a byli z toho nadseni:
    Building Instructions | PV-Productions
    https://pv-productions.com/product-category/lego/
    ZELGARIS
    ZELGARIS --- ---
    tak jsem si prave nasel zabavu na vikend
    Building a LEGO Marble Run System
    http://www.youtube.com/watch?v=ls9K1SkRxyQ
    GREW
    GREW --- ---
    Instructions for Custom LEGO Terminator T-800 – Build Better Bricks
    https://buildbetterbricks.com/...bclid=IwAR3TIDhoWGDmxjJrHEd-31WGiJN4nRCbtT__lObGYIXyQaOj8KjxD1uW_yw
    KAERO
    KAERO --- ---
    Resil jsem problem, ze bricklink neumi rozdelit objednavku na vice "wanted listu". Nezbylo mi nez si napsat vlastni programek, kdyby nekdo vyuzil tak zde:
    KaeroDot / applyBLorder · GitLab
    https://gitlab.com/KaeroDot/applyblorder/
    BONGI
    BONGI --- ---
    GREW:
    HONCKA: Jojo, tak to delam i ja. Akorat, ze tak velky stul je viceucelovy (obcas na nem i jime), tak misto hromadek pouzivam tako vetsi misky od detskeho jidla Hami, abych je mohl odsunout. :D
    GREW
    GREW --- ---
    BONGI: Tak, jak sem to delal vzdycky. Rozeberu a hledam na stole :) Maximalne si to trosku protridim stylem hromadka velkejch desticek a pak hromadky stejnejch dilku, kterejch je vic jak 5-10 ks.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    HONCKA: ty casy měl otevřené na zemi kolem sebe
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BONGI: kluk do těch přepravníků rozmontoval Arocse podle druhů a pak postavil ten druhý model
    BONGI
    BONGI --- ---
    MORKANT: No jo, dětem je už přes čtyřicet, vnoučata jsou tři holky, které baví měkké dárky a Friends a jedinému klukovi jdou dva. Takže jsem na to sám. Po pravdě vybírat z volných dílků zpět nějaký set vidím reálné tak do 500 dílků, ale u setů s 1500 a více dílky je to záležitost několika dní. Tak asi zůstanu u zablokovaných dílků v rámci setů a volné tvorbě věnuji jen volné dílky.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    BONGI: Děti si novej kus postavily, nějakou dobu si s ním hrály, měly ho zvlášť. Ve chvíli, kdy ho začaly předělávat, patřil mezi "volné" díly. Když bylo potřeba, zase se vybral zpátky.
    BONGI
    BONGI --- ---
    Mám ještě jeden dotaz do fóra : Pokud má set víc jak 1000 dílků a dvě varianty, popřípadě MOC, jak to rozebíráte a třídíte po postavení prvního?
    1. Rozeberete a roztřídíte podle typů a pak stavíte se spoustou mističek na stole?
    2. Rozeberete podle návodu od zadu a připravíte tříděné sady podle původních sáčků? To je dobré pro stavbu zase toho stejného typu, ale pro druhý nebo MOC většinou číslování sáčků neplatí.
    3. Jiný systém?
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: No to už by mě doma zabili, prohlásili za nesvéprávného nebo při nejmenším vystěhovali. Ve svém důsledku by to mohlo znamenat některé sety kupovat 3x - jednou schovat, jednu postavit a jednu rozhodit do dílů. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam