• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    VACA
    VACA --- ---
    HONCKA: Hele se mnou otec taky lepil letadla.. A ja teda osobne vidim trochu rozdil mezi tim modelem co jsi dal, a tou hrackou co jsem dal. Uz jenom kdyz vidim ty grimasy teh nazicku se saprama, ostnatejma dratama a psem, tak to na me moc dobrej dojem jako hracka pro male deti nedela.
    Lepici model je urcenej k vystavce a ma nejak verme zachycovat historii, tohle je hracka pro deti urcena ke hre..
    ale uznavam ze je to vec vkusu a nazoru. Ostatne abych se priznal, tak zvazuju ze si nekdy nejakej cobi set treba tigera koupim, ale spis tak nejak ze zvedavosti. Zajima me kvalita provedeni a kompatibilita. Sbirat to ale nemam v planu:)
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    HONCKA: ten můj si loni k čtvrtým narozeninám vyžádal tohle :)


    Ale my jsme asi uchylaci, v tankovém muzeu u Lešany, jsme několikrát ročně. A pořád ho to baví...
    Letos teda k pátým narozeninám, už to byla hromada origo Lega, vedou totiž policajti...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    HONCKA: BTW celkem by me zajimalo, jak je to s licencovanim WWI a WWII techniky, jestli uz to pada pod nejakou volnou licenci.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VACA: vidis, ja koupil klukovi k narozeninam tohle

    maly tanky od Zvezdy v 1/100 uz mu prisly moc jednoduchy a chtel neco slozitejsiho
    VACA
    VACA --- ---
    EMMET: No ale tohle co jsi napsal vidim prave trochu nejednoznacne taky.
    Protoze jejich moralni hranice evidentne lezela nekde jinde, kdyz ten model prosel vyberovym rozenim navrhu, prez prptotipy, zkusebni varze, az do produkce a posleze na sklady obchodu.

    Oni s tim zacali mit problem az v momente kdy jim nekde v nemecku na hlavni tride prisli pred obchod dva aktivisti, jeden prevleceny za legacka v maskacich se samopalem v ruce, a demonstrativne zacal nicit symbol miru postavenej z legovejch kostek...
    Coz samo o sobe mi prijde trochu pokrytecky. Jak ze strany aktuvistu, tak ze strany lega.

    A ja jsem ze zvedavosti napsal do lega mejl. Zadnej utocnej. Jen se jich ptam na jejich vyjadreni k tomu ze touhle svoji akci podporoli zejmena cernej trh a pokoutny prekupniky. Protoze kazdymu muselo bejt jasny co se z ty stavebnice stane kdyz ji utnou az v momente kdy je na skladech v siti obchodu..
    Tim vlastne poskodili celou komunitu okolo lega, ve prospech par soukromejch subjektu ktery meli pristup do skladu na prodejnach apod., a ty naskladneny sety se v konecnym dusledku ani neprodali spravedlivou cestou. Coz tak puvodne melo bejt, Lego reklo, ze naskladnene sety se muzou svobodne vyprodat, ale v praxi se z toho v okamziku stal predmet spekulatovniho obchodu soukromych subjeku, a normalni zakaznik prakticky nedostal prilezitost.

    S licencnim argumentem souhlasim ve prospech Kaero. Firmy jako boeing, bell etc podporujes nakupem kazde letenky, jakeho koli zbozi ktere se prepravuje jejich stroji, etc.
    Na druhou stranu ale, tim take podporujes i vyvoj stroju ktere zivoty prozmenu zachranuji, prepravuji leky v dobe virove apod.
    VACA
    VACA --- ---
    HONCKA: Jakoby trochu vidim rozdil mezi tim kdyz si tak hrajou deti ve sve bubline, a mezi tim kdyz napr v centru prahy dite miri a dela pif na vsechny kolemjdouci, a jeho rodice s tim nemaji problem. To by mi u mejch rodicu asi neproslo, a imho je to tak spravne.

    Nicmene i mezi tim klackem a realisticky vypadajici puskou v rukou zejmena mensich deti vidim trochu rozdil.
    S ospreyem bych totiz u deti problem fakt nemel. Ale treba takovouhle stavebnici bych jim asi vazne pod stromecek nedal:

    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KAERO: Kdyby kosil se zurivym vyrazem vsechny okolo s napodobeninou z "klacku" tak by to bylo OK? Ze z pohledu toho ditete je to uplne jedno.
    Nerikej, ze kdyz si byl malej harant, tak jste s kamaradama po sobe nestrileli stylem "ratatata jses mrtvej" :)
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Potíž je v tom, že to, kde máme hranici já, nebo Ty, je úplně irelevantní - rozhoduje rodina Christiansenů, protože LEGO se chlubí tím, že je to stále rodinná firma.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: takze model Boeingu 747 bude spatny? Nektere firmy maji tak siroky zaber podnikani, tohle nejde snadno vyresit. Teda ano - nebude zadny licencovany set. Treba Volvo C303 je vozidlo vyvinute jako armadni. Mercedes taky dela armadni auta.
    Jasne, nekde je potreba nastavit hranici. Ja ji mam tak ze rudy baron ma kulomety-> spatne, ospray nema -> v pohode.

    HONCKA: jak se to vezme. uz jsem videl na hristi kluka, ktery mel hodne vernou napodobeninu AK-47, a strilel uplne po vsech kolem se zurivym vyrazem. to mi neprijde zrovna ok. svym klukum rikam, ze kdyz na nekoho vystreli, tak umre. chce aby onen umrel? no nechce. po chvili toho necha. ale kdyz myslivci meli predvadecku, tak jsem kluky vzal a ucili se strilet se vzduchovkou. doufam ze to v nich necha stopy a nevystreli si to oko :|
    EMMET
    EMMET --- ---
    A zvážili jste v téhle diskusi, že možná je problém v tom, že je to licence? Protože když kupujete hračku v licenci firmy, která vyrábí zbraně, znamená to, že část z vašich peněz půjde na výrobu zbraní. Přijde mi to jako jediný podstatný rozdíl oproti předchozím případům, kdy bylo jasně vidět, jakými stroji se LEGO inspirovalo.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VACA: To zakazovani a nekupovani zbrani hraček je pěkná hovadina, klukovi stačí jako představa klacek a když bude chtít něco co střílí, tak si to vyrobí a pak s tím někoho přizabije. Já takhle když mi bylo 10 málem vystřelil oko kamarádovi vlastnoručně vyrobenou kuší, když jsme si hráli na Viléma Tella, skončil se 3 stehama pod okem. Zlatý Nerfky
    VACA
    VACA --- ---
    Sorry ze to tu dneska trochu uz plevelim, ale tak si rikam jaky jsou ti hipizaci z organizace "love bricks stop war" zaslepeny hlupaci.

    Kdyby totiz zaroven s jejich organizovanou petici v boji proti "zavadnemu" lego setu zorganizovali spolupraci Lego group s nejakou neziskovou organizaci. V Legu by rekli "OK, zastavujeme vyrobu, stahujeme set z retezcu, a vsechny ty "zabavene" sety se ted budou transparetne prodavat neziskovou organizaci XY, a 100% vytezku z jejich prodeje pujde na podporu deti zasazenych valkou" (nebo neco podobneho). Tak by mi to prislo ze hipizaci dosahli sveho, a zaroven se zasadili o dobrou vec.

    Takhle ale jediny co "love bricks stop war" dokazali, ze neskutecnym zpusobem podporili sedej trh pro osobni obohaceni ruznejch pokoutnejch prekupniku. A to mi prijde vcelku jako dost velkej fail.

    Nehlede na to, odhaduju ze ted uz se nekde v cine roztacej masiny Lepin a podobnejch "čórkařů duševního vlastnicví", kde pytlíkujou dílky a tisknou 1:1 krabice s timhle setem, ktery ve svete pujdou na dracku..
    V tomhle pripade se totiz asi ani nedivim, ze si to od nich koupi i lidi ktery by jinak od Lepinu nikdy v zivote nic nekoupili.
    VACA
    VACA --- ---
    ZELGARIS: jakoby nechtel bych sirit nejaky pomluvy a bludy. Ale obcas mam z nekterych inzerantu trochu pocit ze se docela kseftuje se stavebnicema pochazejicima z Kladenskych skladu. A tak bych rekl ze bude par "kladeňáků" co si ted mnou ruce vyrazne vic nez obvykle..
    ZELGARIS
    ZELGARIS --- ---
    Osprey na aukro za 30K btw
    VACA
    VACA --- ---
    Ono jako sory za fakt tezky OT, ale priznam se vam, ze kdyz jsem snad po vic jak dvaceti letech videl staryho Toma a Jerryho, tak sem se vlastne dost vydesil jak brutalni to je.
    A pritom jako deti sme to milovali, a tak nejak nas to nevedlo k tomu po sobe hazet zehlickou a bit se do hlavy kladivem..
    VACA
    VACA --- ---
    KAERO: Ja s tebou souhlasim. Dali si zalezet. I ten video sestrih..
    pritom uz jen trailer na SW je plnej strileni kde litaj proudy laserovejch “kulek”.. Ale je to pohadka takze OK.

    A samorejme musim potvrdit kdyz jsme si jako deti hrali s hradama a piratama.. i to co pises o red baronu by tak bezpochyby dopadlo..
    Za nasich casu v legu takova skala palbejch zbrani jako dnes nebyla. Piratska bambitka byla cennej doplnek minifigu pri detskych hratkach:D Pak prisel western kde uz byly fakt regulerni pusky a revolvery..
    Ale co ti budu povidat, deti maj fantazii, a presto ze treba muj otec si daval zalezet abychom si jako deti nehrali na zbrane a strileni, a ze v legu byla jedina strelna zbran piratska bambitka, tak to nebylo prekazkou kdyz jsme u sousedu na koberci vedli valecny tazeni a teh elementu ze kterejch prostrednictvim detsky fantazie vytvoris zbrane lego obsahuje dost..
    Dneska uz to taky vnimam jinak, ale jako deti jsme si proste hrali na lupice a policisty se vsim “co k tomu patri”. Nebo kdyz se slo do lesa tak samozrejme sermirsky souboje apod:D Tak to proste je.
    Nicmene je pravda ze ten osprey tim trochu vic zavanel. Tim nechci rict ze ja osobne bych s tim mel zasadni problem, a ze ta reakce jak to podali “love bricks hate war” neni prehnana.
    A jako na druhou stranu kdyby se vsechno co muze evokovat hratky na nasili z lega odstranilo pryc, tak by zbylo duplo, basic, friends, a stavebni stroje/hasici.. Ale to by podle me lego nemohlo v konkurencnim prostredi prezit..
    navic, tyjo hele ja nemam rad nasili a jsem nekonfliktni clovek, ale k detskejm hradkam ruzny indianky a podobny veci tak nejak patrily uz “od nepameti”..
    KAERO
    KAERO --- ---
    VACA: aha. boze v tom dokumentu je ale nesmyslu. treba:

    "erstmals ein Modell eines in aktuellen Kriegen eingesetzten Militärvehikels." - takze moderni zbrane fuj, ale stare zbrane a scifi zbrane asi jsou v pohode, i kdyz lidi umirali stejne krvave...

    "Boeing® ... der zweitgrößte Rüstungskonzern der Welt." - ale proti dopravnimu Boeingu 747 by se neozval nikdo. A lego vrtulnik Bell mi sedi doma, set z roku 1990 nebo tak nejak, lego city letiste.

    Nedelat zbrane jako hracky se mi libi, ale proste vic jsou mi trnem v oku valecne starwars krizniky a blastery pro minifigy nez transportni ospray. A ta nemecka petice je stejne pokrytecka. Misto aby byli proti vsem zbranim, tak si vybrali jen jeden model, ktery zbran nema.

    Uznavam ze dnesni deti muzou potkat ospraye a rudy baron po nich uz asi strilet nebude. Jenze tohle deti neresi. S rudym baronem by si hraly stylem vruuum ratatatata, kdezto s osprayem ne, protoze proste nema kulomety. S rytirem s mecem sekaji po jinych rytirich, kdezto s hasicema hasi. Je jedno jestli je zbran historicka nebo scifi, deti s ni budou delat to co se dela se zbrani - bojovat.
    VACA
    VACA --- ---
    KAERO: Nerad bych ti kecal, myslim ze dulni rypadlo fungovalo taky tak. Ja uz ho teda mam ve fazi rozkladu, ale myslim ze tam byla aretace aby BB nesel zapnout opacne, prptpze pak by i lopatove kolo a vsechny dopravniky jely opacne:)
    VACA
    VACA --- ---
    KAERO: hmm, vypada to ze zasadni podil na zruseni tohodle setu mela nemecka organizace "Love bricks! Hate war!" ktera zorganizovala primo petici pro zastaveni prodeje tohodle setu...

    https://lovebricks-hatewar-de.dfg-vk.de/startseite

    tam bych asi hledal jadro pudla. A Lego pri sve opatrnosti zda se zareagovalo rychleji nez se z toho stihla stat jeste vic kontroverzni afera..
    KAERO
    KAERO --- ---
    A kdyz uz jsme u tech prevodovek, postavil jsem klukum jerab 42042. a jsem nadsen z te prevodovky. zapnes motor, a pak teprve ridis vse packama, vcetne smeru otaceni/navijeni. vsechny ostatni prevodovky co jsem videl byly delany stylem zapnutim motoru ridis smer otaceni, a pak jeste packy prepinajici funkci. jenze takovou prevodovku deti moc nezvladaly - preply funkci misto zmeny smeru motoru nebo spatne zaply smer motoru na zacatku, nebo se jim nepovedlo vypnout motor vcas. u 42042 to zvlada i trilety kluk v pohode.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam