• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    RAINBOF: no jo, ptal ses na velkou, dávám tip na velkou :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    super tak to mi staci ta mala.
    KAERO
    KAERO --- ---
    RAINBOF: ne, i ve velikosti. viz bricklink nebo rebrickable nebo podobne:
    10701
    10700
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    jakej je rozdil mezi 10701 a 10700 jen v barve ?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BALAENA: dik
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    RAINBOF: myslíš 10701? Má ji Alza, např.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    podcenil jsem situaci a ted resim problem kde dneska ziskat velkou lego desku. Vedel by nekdo ?
    NOIK
    NOIK --- ---
    :)



    LEGO IDEAS - Toyota Supra Speed Champions Model Kit
    https://ideas.lego.com/projects/966e1c36-4ccf-4f10-8b05-001feeee762f
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    EMMET: Ja na nich fakt netrvam slo me o tip zda to nekdo nejak resil. Molex urco bude neco mit. Ale jako diky za linky na ty motory. mas z toho neco ? to geekservo nebo motor jsou vpohode a pouziju je. jsou male.
    EMMET
    EMMET --- ---
    RAINBOF: Popravdě, pokud bys opravdu chtěl používat ty koncovky, objednej si z aliexpresu klony z číny - jsou levné a kvalitnější než 3D tisk. Jen bude trvat měsíc, než dojdou... Třeba tady mají 25cm prodlužovací kablík za US $2.57 https://www.aliexpress.com/item/1005001298567774.html
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: JInak, taková trochu zamlčovaná věc je, že micro:bit je mbed, respektive používá mbed procesor a TeaPack říkal, že na stránkách mbedu je spoustu knihoven pro micro:bit, takže pokud oželíš grafické programovací prostředí, tak můžeš jet přímo přes mbed.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    EMMET:
    jasne vim ze jsou vyrazeny. stalo se tak asi mesic po tom co si mladej vyprosil lego vlak :).
    Netrvam na techhle koncovkach, jejich pinout znam spis "nejake takove". Videl jsem je tisknout ale nestoji za moc popravde.
    No nejspis skoncim s tema dupondama.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Pokud potřebuješ offline verzi, lze zprovoznit přes Visual Studio Code lokální server. A pokud máš problém s Visual Studiem Code, tak vzhledem k tomu, že je open source, tak existuje fork Codium, který z toho odstranil telemetrii, kterou vyžaduje Microsoft - jen budou mít nějaké zpoždění updaty, protože to musí vždy ručně zkompilovat.
    EMMET
    EMMET --- ---
    Co se týče kabeláže: Power fuctions jsou od letoška oficiálně retired a už je seženeš jen na sekundárnímm trhu.
    Nově je systém Powered Up!, který obsahuje víc eletroniky a má proprietární konektor. Má to svá pro i proti. To hlavní proti je v tom, že už prostě nebudou klasické DC motory, vše v sobě už má encodery a podobně. Což je super pro učení stavění programu, ale trochu to obfuskuje tu hardwarovou stránku věci.

    LEGO ty koncovky u Power Functions a staršího 9V systému použivalo hlavně proto, že je nemožné je zapojit špatně.
    Kdybys chtěl rozborku kablíků, tak ji najdeš třeba tady:
    Power Functions motors presentation
    https://www.philohome.com/pf/pf.htm


    KAERO: MakeCode je microsoftí programovací jazyk. Nicméně to celé jede přes webové rozhraní a úplně v klidu to rozeběhneš na linuxu v prohlížeči. Jediné, co je trochu závislé na konkrétní technologii je WebUSB, tedy pohodlné spárování usb portu a přímé stahování z prostředí, ale to by pod Linuxem mělo jít rozchodit na chromiu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: ale koukam microsoft editor, zadny linuxovy program. tak jsem si vzpomnel proc se mi nelibil microbit a stale nelibi.
    (jo, vim, scratch, a k tomu scratch link, ktery zase ale smula, takze nekdo napsal vlastni scratch link, takze bych to v linuxu rozchodil, ale uprimne vsechen software co jsem od microsoftu potkal za poslednich 20 let je odpad a drzim se od toho dal, a mam stastnejsi domaci zivot)
    (jo vim, pres browser to jede vsude, ale doprkynka semtam nam vypadne internet a pak mam detem vysvetlovat ze zrovna dnes nic nebude? ani omylem, zavislost na nekom jinem je peklo)
    EMMET
    EMMET --- ---
    RAINBOF: Chtěli jsme pro středoškoláky, ale dostali jsme kategorii 9 až 16 let:-) Řekl bych, že se umíme přizpůsobit. Teď se snažíme i rozjet dálkovou výuku, ale trošku to vázne na byrokratech - máme vybavení, které můžeme půjčit, ale chybí nám smlouva o zápůjčce, bez které to nemůžeme půjčit *facepalm*
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Sakra jsem tu nechtene rozjel zhavou diskusi :D.
    Hele ja v prvni rade nerikam ze lego je spatny proto ze nemam na to koupit si mindstormsy a krabici power functions. Nechtel bych aby to tak vyznelo fakt. Neni nici problem moje situace.

    Dupondy samy nejsou problem.
    Ale pro 6yo kluka to problem bude protoze nebude vedet jak je zapojit. Kdezto lego konektory https://www.fnac.com/mp20109416/Cable-d-Extension-20-cm-LEGO-Power-Functions/w-4

    Je 5-6 kontaktu ktere se ti vejdou do 2x2 a hezky od toho jdou vest kabely. Ale jestli vsichni pouzivaj dupondy no tak asi zacnu taky a nejak je barevne rozlisim.

    apropos pro jak velky decka mas krouzek ? :D
    EMMET
    EMMET --- ---
    Ha, tak ta sada dupont konektorů se dá sehnat i levněji:
    Dupont konektory 1-8pin s roztečí 2,54mm pro PCB, sada 310ks : H A D E X , spol. s r.o.
    https://hadex.cz/d453-dupont-konektory-1-8pin-s-rozteci-254mm-pro-pcb-sada-310ks/
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO&RAINBOF: Jj, teď můžeš používat python i přímo v MakeCodu. Kdyby to někoho zajímalo, občas o micro:bitu něco napíšu:
    Emmet BrickHacker - Arduino.cz
    https://bastlirna.hwkitchen.cz/author/emmetbrickhacker/
    EMMET
    EMMET --- ---
    RAINBOF: " jsou dlouhe a ja bych rad zachoval cistotu ze konektor je prave jedna kosticka"
    Hele, asi budu potřebovat nějaké obrázky - moc nerozumím tomu, co je jedna kostička konektoru. Každopádně, za cca 200 Kč se dá pořídit docela velká krabička koncovek Dupont, lisovací kleště Ti mohu půjčit a můžeš drátky zakrátit na požadovanou velikost a přidávat podle toho, jak bude potřeba.

    My se děcka na kroužku snažíme učit, že při výrobě robota je dobré počítat i s tím, abys nějak upevnil přebytečnou délku kablíku, takže mi to přijde naopak dobré, nicméně úpravám to nijak nebrání.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam