Tak já se trochu rozvášním:) Bionicle přivedl k Legu dost specifickou skupinu lidí a jeho sběratelé byli asi vždy trochu stranou ostatních. Z mého pohledu to byl jeden z mála úspěšných projektů diverzifikace portfolia - constractiony se líbili lidem, kteří měli rádi akční figurky s pohyblivými klouby.
Nejsem si úplně jistý, ale myslím, že Bionicle byl první, který přinesl propracovaný kloubový systém spojů - jasně, už dřív byly nějaké kloubové spoje v City, možná technicu, ale co si pamatuji, tak šlo jen o volné spojení, ne kloub, který drží polohu a unese nějakou váhu. Do této podoby rozpracovali malé klouby až Mixels.
Dále si myslím, že constractiony pomohli LEGO osvobodit ze zajetí pravoúhlé estetiky - trochu škoda, že fandové nakonec stavěli mnohem propravanejší a hezčí figuríny - nicméně také nejspíš z mnohem více kostek.
Bionicle představil mnoho součástek, které se dnes používají naprict tématy (malé a velké drápy, oči, které se používají jako maják, oči, které se v různých barvách používají jako světla nebo nějaké zančky... A údajně, jako původně podtema technicu rozvinul Bionicle ozubená kola s možností napojení pod úhlem, která postupně vytlačila lámající se korunkové ozubeni).
Nejzajímavěji vypadaly constractiony v podobě Star Wars figur, měly občas i docela zajímavé pohybové funkce - docela mi chybí nějaká taková řada v současné době.
Takže za mě má Bionicle přehlíženou zasluhu o rozvoj stavebních technic