• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: io soubor oficiálního setu? To si budeš muset najít čas a postavit to podle návodu digitálně sám, LEGO hotové 3D modely nedělá a bojím se, že kdybys ho vystavil, tak Ti stejně zakážou ho veřejně prezentovat na bricklinku, povolí Ti jen obrázek.
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: pro uplnost, fotka je z:
    [REVIEW] 31120 Medieval Castle - LEGO Historic Themes - Eurobricks Forums
    https://www.eurobricks.com/forum/index.php?/forums/topic/188109-review-31120-medieval-castle/&tab=comments#comment-3464280
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: mam pocit ze si porad nerozumime. vsadim se, ze dokazu ten hrad ocesat o 30 % kostek aniz by ztratil funkcnost. Chtel jsem najit io soubor, abych to zkusil ve stud.io, ale nenasel jsem. Tak jsem aspon cervene zakrouzkoval nektere(!) z kostek, ktere hradu pridavaji jen okrasu a podle mne mohou byt nahrazeny jinymi kostkami, ktere by treba zvetsily hrad. Pomer cen kostek opravdu neznam, ale jak pisu - podle mne je 30 % jen okrasnych a slo by nahradit hromadkou kostek funkcnich, pro vetsi hrad, nebo treba vic panacku (kouzelnik), nebo povoz, cokoliv funkcniho. Myslim si, ze moje deti by zesikmene hradby, kaminky v rece a zelene sikminy pod hradem s radosti obetovaly za jednoho hradniho kouzelnika.

    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Myslím Hinge Bricky: https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=3937#T=S&O={%22iconly%22:0}
    ke klasickým 1x2 top-platům, která se používala od 80. let se v devadesátých letech přidaly i dnes hojně používané 2x2 hinge top-platy https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?id=1457#T=S&O={%22iconly%22:0} - a právě u těch se často používá podložení, aby se celá konstrukce zafixovala pod úhlem 30 stupňů
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: co jsou ohebne plosiny? Mas na mysli ty nalepovaci flexibilni pasky?
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Na druhou stranu - zní to jako hodně zajímavý projekt na nějako srovnávací strategii. Vezměme tuhle stavebnici a předědělejme ji podle standardů třeba roku 1993, jen s tím, že použité kostky musí splňovat následující požadavky, které zaručí, že se vyrábějí, nebo jsou snadno znovu uveditelné do výroby:

    - [ TVAR DÍLKU ] prokazatelně se objevil v nějaké stavebnici během posledních tří let (to je životní cyklus většiny stavebnici, kostky v dané sadě se stále vyrabí)
    - [ BARVA DÍLKU ] kombinace barvy a tvaru se musela někdy objevit a barva se prokazatelně v posledních třech letech objevila v nějaké stavebnici (to by mělo umožnit, že by potenciálně neměl být problém ji znovu snadno začít vyrábět, pokud se daná kombinace dlouho nevyráběla)
    - [ POTISK ] někdy se v nějaké stavebnici objevil potisk na kombinaci barvy a tvaru dílku, který splňuje výše uvedené

    tl;dr jakýkoliv dílek, který se objevil v posledních třech letech v prodejní stavebnici se stále vyrábí, zbylá dvě pravidla jsou spíše pro akceptovatelné rozšíření, bylo-li by opravdu potřeba. Tímto jasně definujeme, co jsou dílky, které jou v současnosti k dispozici.

    Jestli Tě napadá něco dalšího k tomu, klidně bych na tohle téma někdy udělal stream a zapojil do výsledku třeba komentáře lidí na instagramu nebo jiné platformě, která by Tě napadla.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: cheese slopes, neboli Slope 30 1x1x2/3 a jejich zdvojená varianta jsou do značné míry základní kostky ve stavebnicíchích co si pamatuji, když jsem před šesti lety začal znovu stavět. Ony mají v kombinaci se snot kostkami a ohybnými plošinami i velmi funkční využití - umožňují nastavit kostky stavbu do přesného úhlu a zároveň je v něm udržet.
    Každopádně zrovna ta jednoduchá varianta Slope 30 1 x 1 x 2/3 patřní mezi spare parts, jako jsou plate 1x1, které se vždycky dávají nějaké navíc, takže bych si tipnul, že jde o extrémně levné kostky, řekněme že tak na úrovni platu, nikoli bricku, o stejné půdorysu. Podle mě je ušetření na těhle kostkách hrozně iluzorní.

    Zkrátka moderní stavebnice, které se vymanily ze zajetí kvádrové stavby, mají jiné stavební techniky. Sám za sebe pociťuji, že vztah ke starším stavebnicím je často spíš nostalgický. Líbí se mi jejich funčknost, ale už ne stabní techniky a do dnešního prostředí bych je modernizoval.
    Ostatně - ony taky stavby za osledních třicet let výrazně změnili měřítko a minifig už není tak obrovský v poměru k budovám a vozidlům, ve kterých žije.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NELLAS: bych to pak sněd v salátu
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TOOMIX: Je to sice impozantní, ale mně je tak nějak líto toho znehodnoceného jídla.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LEGO Mega Factory uses 18 Cucumbers to build a Log House.
    https://youtu.be/LHsl9jSOO6M
    KEJML
    KEJML --- ---
    TOOMIX: Ty lokomotivy i vagóny jsou moc pěkný
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Lego - Vánoční posily 2021
    https://youtu.be/sR2tfbQbjBo
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: ne, prilby a funkcni veci jako zaba, mec nemyslim. Spis treba ruzne sikme kostky tvorici zelenou cast skaly, coz se da nahradit par normalnima kostkama. nebylo by to tak hezke, ale ta skala by spotrebovala mene kostek co by se daly pouzit na treba delsi zed. Nebo ty zlutohnede stavby hradu by se pri stejne velikosti daly zjednodusit, opet by to nebylo tak hezke, ale kostky navic by se daly pouzit jinde. Horni cast hradebni zdi je tvorena kostkama 1x2 a na tom je sikma. Ta sikma je taky jen na okrasu, zubatou zed dostanes i bez toho. Atd.
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    MAJACHUNATA: pardon za zmateni
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    FARIN: je to 8855. Druhá fotka je úplně jiná krabice
    FARIN
    FARIN --- ---
    MAJACHUNATA: aha to je jiný set. Já znam https://brickset.com/sets/8855-1/Prop-Plane vypadá to podobně ale moc prvků tam není
    EMMET
    EMMET --- ---
    ATUARFIK: Nejsem si jistý, že myslel meče a přilby, ty byly součástí hradů taknějak vždy. Sova je srovnatelná s havranem, který.býval součástní hradů také běžně. Co se týče žáby nebo květinových stonků, tak nevím, kolik jich tam reálně je.

    Jako, jestli bylo myšleno že by zase byly používané velké komplexní kostky jako 3D baseplate nebo skalní stěny, tak ty jsou o dost dražší na výrobu a sety, které takové kostky obsahují ve větší míře, mají mnohem horší poměr cena/počet kostek (typicky 4+ sety, které jsou vystavěny na komplexních velkých dílcích)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    EMMET: Tam jsou takové specifické typu mini sova, mini žába, větve u stromečků, meč, přilba... tak předpokládám, že tyhle.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Definuj okrasné kostky. Je to Creator, ten se snaží stavět vše z kostek
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    KAERO: Můj devítiletý dostal ten nový creator k Vánocům a od té doby v něm leží. Oceňuje mechanismus padacího mostu a pak právě spoustu těch vyšperkovaností. Ty původní tři stavby už si vyzkoušel a rozebral, teď to dal dohromady s ostatními sadami, které má, a staví obří stavby a dioramata podle sebe.
    Jeho dvouletá sestra se zamilovala do kostlivce ve vězení a furt ho zavírá tam a zpátky.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: ale kdyby jsi to vzal dnes pres prumernou cenu kostky, tak 400 vs 1400 je jasny cenovy rozdil. Nebo neporovnavej sety, vem jen kostky co jsou v tom novem hradu, a misto vsech okrasnych by jsi dal kostky aby hrad byl vetsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam