• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    EMMET
    EMMET --- ---
    FARIN: Záleží i na množství, které chceš třídit a na typu součástek - funkční prvky jako ozubená kolečka, piny, hřídele je rozhodně lepší třídot podle tvaru, ale zase běžné dílky jako kostky nebo technikové nosníky či panely možná chceš roztřídot podle barvy, abys věděl, jaké barvy máš dostatek, aby stavba nebyla zbytečně strakatá. A pak jsou různé dílky jako snot kostky nebo různé technikové spojovací součádtky a u těch je to otázla - někdy jsou funkční, ale lze je použít i čistě esteticky. Pak těžko říct.
    A u rozsáhlých sbírek už musíš vždy nějak kombinovat.
    FARIN
    FARIN --- ---
    PLAGUEDIL: zaklad je tridit podle tvaru. Barva se dohleda snadno, obracene ne.
    BATY
    BATY --- ---
    GIZMO: Zkus ještě přidat kód ALZADNY10...
    GIZMO
    GIZMO --- ---
    Přemejšlím, že koupím bráchovi dárek ... nějakej tip, jak ještě zlevnit?
    https://www.alza.cz/hracky/kantyna-mos-eisley-d6299424.htm?
    BONGI
    BONGI --- ---
    PLAGUEDIL: Ale syn už něco takového má! Řekne, tatínek vstane, najde a přinese! :D
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ja jsem se zrovna chytril jak si doma volne kostky skladovat a prevazne je to z toho duvodu, ze je mam sice sepsane na rebrickable, ale kdyz pak mam 100% nejakeho setu a jdu stavet, tak dohledat vsechno je docela oser.
    volnych kostek mame cca 12k, na druzeni podle kostek a barev misto nebude.
    mam tady systeiner, kde jsou technic piny, v druhem jsou pantiky a chnapaky a ve tretim jsou dalsi 1x1 plates.
    pak mame bedynku kde jsou male kostky do 2x2 velikosti a pak je zbytek ve trech bednach trofast z ikea.
    no a kdyz jsme tedka staveli firstbourne tak beham mezi temito hromadkami a nosim synovi soucastky a on stavi plus ty ktere jsme dokoupili primo na doplneni setu jsou vysypane na tacu.

ale.fakt by se mi libilo mit automatizovany sklad kde tuknu na display a ono se mi to napickuje a prijede bedynka:)
    EMMET
    EMMET --- ---
    Pokud mícháte barvy, tak rozhodně doporučuji dávat dohromady kontrastní barvy. Lidi sběhlí v teorii barev mohou zkusit dát i tři barvy, které dohromady tvoří trojúhelník na spektru, ale to už je na mě příliš vysoká magie.
    KAERO
    KAERO --- ---
    BONGI: no prave. najit 6 bezovych mezi 200 cernymi je snadne. To muzu mit klidne na jedne hromade bez zpomaleni stavby.

Technic mel hezky odlisene barvy os, takze podle barvy se dala snadno urcit delka. Jenze pak zacali pridavat ruzne barvicky cervene, zlute a udelali mi v tom bordel. Ale osy se snadno tridi podle delky, srovnam je k nejake hrane a je to.
    GIZMO
    GIZMO --- ---
    RSZ: jj

OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BONGI: taky jsou to jiný dílky, jeden je:

LEGO parts Design 6558 | Brickset
    https://brickset.com/parts/design-6558

A druhej

LEGO parts Design 32556 | Brickset
    https://brickset.com/parts/design-32556
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    AXTHEB, CROSS: neměly by, resp vy měly mít totožnej tvar, ale může se lehce lišit vlastnosti jedný barvy od jiný
    CROSS
    CROSS --- ---
    AXTHEB: černej a modrej jsou dvě generace (pin s osou) myslim, ale šedej nebo béžovej a černej klasickej pin maj jinou úroveň tření. Pokud mě paměť nešálí.
    BONGI
    BONGI --- ---
    AXTHEB: liší se dlouhý modrý a béžový.
    BONGI
    BONGI --- ---
    CROSS: To jsem dával jako příklad - teď jsem zrovna měl set, kde bylo přes 200 černých a 6 béžových pinů stejné velikosti. To dát dohromady je bída. Jinak béžové piny se většinou používají na uchycení otáčivých dílků - kol a ozubených kol, lépe kloužou. Ale třeba mini piny (poloviční) se liší barvou, kde šedá má o něco vyšší tu zkrácenou část.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CROSS: Tak ne, černej a modrej jsou identický.
    CROSS
    CROSS --- ---
    BONGI: no jasně, to dává smysl, já narážel na to, že hledat v jedný misce odlišnou barvu neni nic moc. Samo tím těch misek přibývá.
    BONGI
    BONGI --- ---
    CROSS: Právě musím třídit podle typu : malé černé, šedé, béžové - malé modré a béžové s půlkou kříže -dlouhé modré a béžové, dlouhé červené s částí kříže, dlouhé černé s dlouhým křížem- poloviční malé šedé a béžové - malé červené celý kříž - dlouhé černé, šedivé a černé s "maminkou" na konci - dlouhé béžové s krátkým a dlouhým křížem. Vše je běžně v setech Technic. Možná, že se tomu neříká pin ale třeba spojka, ale já vycházím z Bricklink sekce Technic,pin. A tam jich je ještě daleko víc.
    CROSS
    CROSS --- ---
    OMNIHASH: no jako uznávám, že technicky jsou to jiný součástky, ale na první pohled třeba modrej a béžovej pin s osou normálně existujou současně, to samý tenhleten trojkovej https://brickset.com/parts/design-32054 -- stopro jsem měl v nějakejch setech zároveň modrý pro běžnou aplikaci a červený pro spojování větších segmentů dohromady.

AXTHEB: taky si myzlim, totéž béžovej (menší tření)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    OMNIHASH: Já mám pocit, že černej a modrej se funkčně liší (modrej se víc protáčí)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam