• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: domečky... no, samé hrady. Fanoušci hradů už si stěžují, že nemají peníze na to, aby v každé sérii kupovali drahé velké stavby a raději by měli zpátky malé hradové sety :-D
    Ale přiznám se, že podle mě se Designer Program se zvrhnul v naprosto megalomanské stavby za naprosto nehorázné peníze. A těch nápadů, jako byl třeba trezor s funkčním zámkem je tam naprosté minimum. Takže jsou z toho Ideas 2.0, jen je to dražší a zároveň LEGO ušetří za plat designerů, kteří by museli stavebnice testovat a potom ještě optimalizovat.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Finalisti Bricklink Designer Program Series 4. Domecky a jeden vlak:
    https://www.bricklink.com/v3/designer-program/series-4/main.page
    CITRONAK
    CITRONAK --- ---
    Light My Bricks má teď slevu 15% přes doporučující odkaz (ano, já dostanu taky slevu na další nákup): https://i.refs.cc/8XPF6zfY
    Akce platí do 15. 4. a poštovné nad €100 je zdarma.

Mám od nich už 2 sety a oba vypadají skvěle. Montáž nebyla složitá hlavně díky dobrému návodu. Vizuálně vypadají mnohem lépe, než levnější varianty které jsem viděl. Ty často jen bezmyšlenkovitě nahází nějaké diody na lego model (snad nejhorší levný kit jsem viděl na 75309 Gunship).

Řešil jsem i chybějící/prohozené komponenty s jejich podporou. Proběhlo to naprosto bez komplikací: poslali mi chybějící komponenty a ty špatné jsem si mohl nechat. U kitů dávají i nějaké kusy navíc, kdyby byl nějaký poškozený nebo se poškodil při montáži. Takže se to pak dá i využít na jiné modely 🙂
    LUCIEW
    LUCIEW --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    SHMADE: je to lepsi?:

BATY
    BATY --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: anebo nechteli delat 2 dalsi nove dilky. To uz se tu resilo, dle nejakeho dokumentu, ze LEGO vyrabi prilis mnoho typu kosticek najednou a snazi se to co nejvic limitovat.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Asi budou pro formule obecně, ale zjevně byla drahá forma a další asi vyrobí až podle prodejů velkých formulí...
    KAERO
    KAERO --- ---
    PLAGUEDIL: protoze tahle kola jsou uz mnohokrat pouzita v jinych setech (uzsi v 22 setech, sirsi dokonce uz v 84 setech). Kdezto ta nova draha formule ma kola jen specielne pro tuhle formuli.
    KAERO
    KAERO --- ---
    PLAGUEDIL: ah, vidis, dik. To jsem si mel nacist. Podvedome to davam, ale dusik jsem udelal zeleny misto modreho. Asi proto ze vsechny dusikove lahve co mame maji zelenou barvu, i kdyz doopravdy je urcujici cerna barva vrchliku.
    GREW
    GREW --- ---
    PLAGUEDIL: Jo, to bylo taky prvni, co me napadlo, kdyz sem tu buginu videl :D
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    EMMET: to je vyborny napad a prvky maji ty barvy uz vpodstate standardizovane.
    CPK coloring - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/CPK_coloring
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    v albertu za bodiky a pobavilo me, ze tahle bugynka to umi, oproti o kybl drazsi formuli.

EMMET
    EMMET --- ---
    A mně zase přijde zajímavé použít dostupnou univerzální stavebnici k ukázce toho, že z ní jde postavit jiná stavebnice. Dokonce to považuji za skvělou vlastnost, protože jiný druh stavebnice rozvíjí schopnost jinéhi pohledu a možnost převést jednu stavebnici na jinou je zase skvělá abstrakce užívaná v logice a matematice.

Co se týče nálepek, můžeš je přeci nahradit barevným kódováním a říct, že konkrétní barva je konkrétní prvek. LEGO nabízí aktuálně dost odstínů, aby si s tím základoškolská chemie vystačila.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KAERO: Já reagovala na "A jak nezajimave? Je to lego, takze to je zajimave, prece!" :))
    KAERO
    KAERO --- ---
    NELLAS: mozna jsem to nenapsal jasne? Ale ja jsem se "vztekal" kvuli procesnimu rizeni obrazku: kvuli pomerne komplikovanym podminkam na obrazky, to ze vadi neostre casti na okraji obrazku kdyz je focus na stred, to ze chteji citelny text a zaroven cely set do jednoho obrazku, nedostatecne jasnemu popisu pozadavku na obrazky, to ze format obrazku a pozadavky je pro challenges a ideas jiny, atd.
    Vubec jsem neresil, a v procesnim rizeni take neresili, jestli set je smysluplny nebo ne, jestli je hezky nebo uzitecny.

Jinak to jestli se pro set pouziji nalepky, nebo kosticky potisknou primo v tovarne, rozhoduje fy LEGO. Hypoteticky by se mohli rozhodnou pro tisk. Tisk na kosticky dokonce nabizi i nekolik jinych firem, namatkou fab-bricks.com. No a treba moje deti lepi nalepky rady. Ja se na to nerad koukam, protoze to lepi hodne krive, ale je to bavi, stejne jako je bavi lepit jine nalepky.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KAERO: Ono to má hlavně tu nejotravnější část lego stavebnice - nalepit nálepky. Aspoň stokrát. To mě prudí, když to musím udělat třikrát, navíc kvůli takové blbosti.
    Hele, zpětnou vazbu tady máš, je jasné, že tobě se to líbí, když jsi to vymyslel a použil, ale vztekat se, že ti to nepřijali, je podle mě nesmysl.
    KAERO
    KAERO --- ---
    NELLAS: opravdu? Ja si zase nedovedu predstavit, ze si nekdo domu koupi specialni sadu na stavbu molekul, aby detem neco vysvetlil, a pak co s tim? Hodi do kose? Kdezto to lego pak deti muzou prestavet na neco jineho.
    Mne to doma fungovalo dobre. Vzal jsem kosticky co uz jsme meli, dal na ne nalepky, chvili jsme si s tim s detma hrali, a ted ty kostky kluk zabudovava do robota. A az bude nejmladsi starsi, tak z toho zase udelam molekuly.

Na netu jsem nasel cca 5 jinych zpusobu, jak pomoci lega ucit chemii. Akorat byly prilis tezkopadne nebo malo nazorne, tak jsem zacal vymyslet vlastni system.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KAERO: Na stavbu molekul existuje asi plno jiných a vhodnějších pomůcek.
    Nedovedu si představit, kdo by si kvůli tomu pořizoval speciální sadu lega, aby si mohl polepit sto kostiček a pak co...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam