• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    FINGIS
    FINGIS --- ---
    GREW: Tohle jsou právě ty starý Technic díly, který jsem měl na mysli, tedy hranatý s dírama. V současným Technicu jsou nahrazený oblejma, krerý lze obtížně spojit se standardníma kostkama v rámci volné stavby, protože nemají čudly nahoře a sloty dole.
    GREW
    GREW --- ---
    GREW: Set 5590
    GREW
    GREW --- ---
    EMMET: Model Team mel nosnej ram, rizeni, podvozek a nekdy i motor z technic kostek a karoserii ze system kostek. Treba tady je to videt.

BATY
    BATY --- ---
    GREW: Kamarád mi to vytiskne, ale ta podlaha bude muset pryč. V reálu tam taky není...

EMMET
    EMMET --- ---
    GREW: Nikdy jsem MODEL TEAM neměl, ale co jsem koukal na ty modely... Icons mají vnitřnosti z technicu, Model Team to řešil ještě jinak takže tam je hodně volný odkaz
    BATY
    BATY --- ---
    GREW: Myslím, že najdu kostky co jsou potřeba v legu co máme...
    GREW
    GREW --- ---
    BATYTy nalepky vypadaj suprove a zase to ten set trochu pozveda. Jestli se chystas davat dozadu naky sirsi kola, tak si rovnou nastuduj/sezen kostky na upravu zadku, aby se tam ty kola vlezly.
    GREW
    GREW --- ---
    EMMET: Dalo by se rict, ze jeste pred tim to byl Model Team.
    FINGIS: Proboha, jak by to moh bejt technic, vzdyt na ty fotce je asi cca 10 technic kostek...
    EMMET
    EMMET --- ---
    FINGIS: Letošní model, alternativní nálepky a není to to Technic, ale Icons, dřívější Creator Expert
    FINGIS
    FINGIS --- ---
    BATY: Moc hezky. Podle cigar na polepu asi nic moc recentniho. Je to jeste starej technik, nez to pokazili mnozstvim kulatejch dilu?
    BATY
    BATY --- ---
    BATY
    BATY --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: vicemene nikdo v 'oboru' (rozumi raketam a maji radi lego) neveri ze by SpaceX nedalo svoleni k lego setu. SpaceX dela propagaci a PR velmi dobre. Maji nejlepsi prenosy, neboji se ukazovat nepovedene starty, a nejmin toho taji (v porovnani s ostatnima firmama s raketovou technikou). Lego set by urcite uvitali.

ESA set? Jaky? ISS je z vic nez pulky NASA, raketoplan je NASA, Hubble je hlavne NASA, Ulysses je napul NASA/ESA. I ta Hayabusa je sice hlavne japonska, ale NASA na ni mela taky podil. Ovsem set Hayabusy byl zezacatku Ideas (tehda jeste Cuusoo), kdy prochazely sety co by dnes uz nemely sanci.

Cina hodne taji, proto o nich moc nevis. Ale cina ma hromadu nosicu, ma vlastni vesmirnou stanici... Spousta toho je zalozene na sovetskych designech, ale zatimco rusaci uvizli v 80. letech, cina to rozviji a pokracuje dal. A dokonce maji cinane soukrome firmy ktere zkousi vesmirny byznys. Za 20 let cina vesmir prevalcuje (nebo za 40, ale bude to). Problem je ze starty jsou sestrihane a zverejnene az pote (kdyz vi ze to byl uspech), jak presne vypada jejich vesmirna stanice se porad uplne nevi. Hodne veci se taji. Klasicky komunisticky stat.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Škoda, že LEGO neuvádí důvody zamítnutí alespoň některých Ideas, protože čas od času odmítne majitel IP poskytnout práva a může se tak stát, že LEGO by zájem mělo, ale nedostane licenci a opakovaně tak odmítá některé modely, anižbychom se dozvěděli, že brzda není na jejich straně.
    Řekl bych, že když vydali ISS a k raketoplánu vydalo teleskop od ESA, tak by mohli mít zájem i o další vesmírné technologie (i když chápu, že sovětské/ruské teď nebudou vydávat už jen protože by museli o práva žádat Ruskoi federaci, z jejíhož trhu se stáhli).
    Jenom si tak říkám: Má nějaké zajímavé technologir Čína? Na to, že je to třetí největší vesmírný hráč o nich nic nevím.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ha, launchpad jsem necekal. Vypada to na dobry pomer ceny za kosticku. Pry 260 $.

Jojo, SLS jsem tusil ze ji udelaji, proto jsem se ani nepokousel postavit si vlastni. Tady jde proste videt jak je USA nejvetsi trh a jdou jim na ruku. NASA je proste narodni znacka, takze SLS ma prednost i kdyz letela zatim jedinkrat, zatimco prulomovy Falcon 9 lego set neni i kdyz 2x dosahnul 10 000 hlasu v Ideas.

NTR23: bylo by dobre davat zdroj. Asi odtud, ze?:
    LEGO Artemis Space Launch System leaked ahead of May launch
    https://9to5toys.com/2024/04/17/lego-artemis-space-launch-system-leak/
    NTR23
    NTR23 --- ---
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    GREW: Eliška má přes 90 metrů, byla to nejvyšší obytná budova v Praze (teď je tuším druhá). Celkově čtvrtá v Praze a první co není černošedá. https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Seznam_nejvy%C5%A1%C5%A1%C3%ADch_budov_v_%C4%8Cesku
    GREW
    GREW --- ---
    FARIN: Jenom ten vyber budov se mi zda takovy "čudný"... Treba o existenci nake Rezidence Eliška, jsem se dozvedel az tohodle MOCu.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    77WHITE: zrovna dneska jsem jel kolem https://jungplast.cz/ , a říkal jsem si, jestli to je v provozu (neomitnuta budova z porothermu, neupravené okolí), takže pokud jedou lowcost, možná by to vyrobili levněji..? Kdo tam zkusí zavolat?;)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BATY: schvalne kdo se toho chopi driv a udela to poradne, forma na vstrikovanej plast vyjde na circa 2k EU.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam