Tak jsem dostavěl alternativní model C k setu 42082. Návod jsem koupil na Rebricable od Dyens Creations. Model jsem stavěl 15 dní, denně asi tak 1,5 hodiny a podle mého názoru jde o jeden z nejtěžších modelů, co jsem stavěl. Krátké zhodnocení:
1. Návod je velmi dobře udělaný i s vyznačenými dílky pro daný step. Je obsáhlý – má cca 660 stránek.
2. Model je udělaný festovně a vše dobře sedí a drží. Nejsou potřeba žádné doplňkové dílky.
3. Model má spoustu funkcí, některé ovládané ručně, jiné motorem L. Bateriové pouzdro je dobře přístupné pro výměnu baterií.
4. Jedním z problémů je, že originální model má více jak 4200 dílků ( ano hodně z nich jsou piny) a původní rozdělení do sáčků nepomůže. Zbývají vám dvě možnosti:
a) Rozdělit všechny dílky po typech do mističek a sáčků, ty rozložit po stole a začít stavět. U mě to bylo cca 40 mističek a 10 sáčků na velké díly. Takové stvění samozřejmě je pomalejší, vyžaduje pozornost a velký stůl.
b) Druhá možnost je z daného rozdělení si vytvořit vlastní sáčky podle vámi určeného počtu stránek návodu a pak stavět postupně ze sáčků.
Já byl líný a zvolil jsem možnost a) se všemi důsledky, dnes bych asi zvolil vícepráci b).
5. Další těžkost spočívá v tom, že cca do poloviny návodu stavíte šasí, převody, řízení. Stavění probíhá po jednotlivých po modulech, které se vzájemně propojují. Nevýhodou je, že po celou dobu nemáte moc přehled o tom, jak to bude fungovat, nějaké kontrolní body, a tak možná chyba se může projevit pozdě a opravit jí znamená značnou vícepráci. Já se vracel dvakrát.
6. Funkce ovládané motorem jsou pomalé, protože motor L je na to poměrně slabý a tudíž musí být hodně převodovaný.
7. Otáčení kol je ručně ovládané a jejich natočení je velmi malé. Natáčí se jen zadní kola.