• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    MACOMIX: ta vlevo a uprostřed mi připomínají masážní ortopedické podložky pro děti. Ale ta pyramidka vpravo, ta je dost zákeřná teda, na tu jsem měl tu čest párkrát šlápnout :x
    KAERO
    KAERO --- ---
    MACOMIX: to je zakerne. ta vpravo by mozna byla jeste lepsi bez spodni 2x2 modre kostky, melo by to lepsi stabilitu kdyz se na to slapne. nebo kostku 1x1 s cudliky na vsech ctyrech stranach a dam tam pyramidu nahoru i po stranach?
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    Lego nášlapné miny.
    Pro lidi, kterým nevadí šlápnout na standartní kostky.
    Pro návod k sestavení si napište :)

KARADUM
    KARADUM --- ---
    Koukam, ze nejen Ruzovka jede poradne ceny:
    Muzeum Lega Tabor ATAT za 37k.
    VACA
    VACA --- ---
    Hele sorry omlouvam se uteklo mi sem par postu uplne mimo tema, myslel jsem ze jsem v poste :)
    Nic dramaticky jen odkazy na komponenty pcro pc, ale uff, fakt sorry!
    VACA
    VACA --- ---
    LEGO 42221 Technic NASA Artemis Space Launch System Rocket: Function! #lego
    https://youtube.com/shorts/Jb8zYmJH9RU?si=0NMKbldQMf29bKR7
    TIBOREC
    TIBOREC --- ---
    KAERO, BONGI: Super, díky za nasměrování tipy!
    BONGI
    BONGI --- ---
    KAERO: A ještě do toho zasahuje minimální částka objednávky, někdy polatky za "lot" - tedy druh při balném a cena dopravy. Mám několik prodejců, kteří mi po hodně odběrech sdělili heslo při jehož zadání nemusím plnit minimální odběr, ale těch je málo.
    KAERO
    KAERO --- ---
    TIBOREC: bricklink ma funkci ze zkusi najit nejmensi pocet objednavek pro dany seznam dilu. Ale pozor na to, je potreba vyplnit maximalni cenu za dilek. Protoze jsou obchodnici, kteri maji skoro uplne vsechno, ale maji silene ceny za dilek, klidne 100x vetsi nez jinde, a to se muze sakra prodrazit.
    V bricklinku muzes u Wanted Listu nastavit ze treba kazdy dilek ma mit cenu prumerne prodejni ceny, a pak to treba zvednout o 50 %. Taky pak obvykle jeste zvednu cenu o korunu nebo tak nejak (o absolutni castku), protoze u velmi beznych super levnych dilu bych relativne zvedal o 50 % z 0.01 Kc na 0.015 Kc, a pritom bych klidne za dilek dal tu korunu.
    TIBOREC
    TIBOREC --- ---
    Ahoj,

udělal jsem si měsíční maraton a roztřídil a zaevidoval jsem všech asi 200 setů, polybagů a minifigs, co se u nás doma za několik dekád nastřádalo (cca 66 500 dílů :-D). Vyšlo mi z toho asi 350 chybějících kostiček. Chybějící díly mám evidované zatím jen v appce (https://brickmanager.wordpress.com)/, kolekci mám založenou na Rebrickable. Tam teda zatím bez označení chybějících dílů, appka neumožňuje jejich export nebo nějakou synchronizaci, to budu muset udělat manuálně. Rebrickable pak případně umožňuje export seznamu chybějících dílů ve formátech pro různá tržiště (BrickLink, LEGO Pick-a-brick). Vyzkoušel jsem, že BrickOwl si poradí s XML formátem pro BrickLink.

Kde a jak byste doporučili udělat teď ten krok ke kompletaci setů? Je někde větší šance, že člověk pořídí většinu dílů na jeden zátah, nebo že to tržiště je aspoň nějak "inteligentní", tzn. že dovede třeba wish-list automaticky rozdělit a poptat u různých prodejců při optimalizaci celkové ceny?

Rebrickable? BrickLink? BrickOwl? LEGO Pick a Brick? Nebo ještě nějaký jiný tip? Díky! :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    DURDIN: no ale u starsich setu (co jsou uz mimo produkci) zase nema lego ekonomicky zajem, ne?

BESH: shodnu se ze ani jedno nedava smysl. ale pak nemuzes argumentovat ze jedno stanovisko je logictejsi :)
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    KAERO: nové sety si myslím budou všude stejné. Já takhle hledal spíš starší věci, a tam se to lišilo. A osobně jsem takhle kupoval nějaké specifické kostky z Maďarska, ale je to pár let zpět.
    BESH
    BESH --- ---
    KAERO: Politicke duvody ovsem u Gronska davaji jeste mensi smysl. Obecne je nicmene mnohem logictejsi, ze jde bud o hlidani zisku, nebo reseni nejakych praktickych logistickych ci databazovych veci, ktere souvisi se sladovanim s ekosystemem Lega. Zato vubec nedava smysl, ze by Lego skrze Bricklink cinilo nejake plane politicke gesto "hele, vas nemame radi, nebudou osoupane kosticky" a byl tam zrovna tenhle seznam zemi.
    ANGELFREE
    ANGELFREE --- ---

Taiwan's top builders team up for endangered animal LEGO tributes - The Brothers Brick | The Brothers Brick
    https://www.brothers-brick.com/2025/11/30/taiwans-top-builders-team-up-for-endangered-animal-lego-tributes/
    KAERO
    KAERO --- ---
    DURDIN: takze myslis to tak ze v bosne a herzegovine prodavalo lego sety vyrazne levneji nez jinde a tedy se nekomu vyplatilo tam koupit set a prodat ho pres hranici a se ziskem?
    A mas nejaky priklad? Zkusil jsem 10356 enterprise, v BaH ji maji se stredovym kurzem po prepoctu za 9600 Kc, u nas 9700 Kc. S kurzovymi poplatky a postovnym se to krute nevyplaci. Je mozne ze jsem zrovna narazil na stejne ceny, proto se ptam na priklad.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    KAERO: Taky si myslím, že v tom je snaha o co největší zisk. Nevím, jestli obecně jsou tam kostky levnější, ale v některých zemích se daly některé specifické díly a sety nakoupit levněji, a to i tak, že se to vyplatilo i s výrazně vyšší cenou poštovného než lokálně.
    KAERO
    KAERO --- ---
    BESH: no jestli jsou kostky levne v Bosne a Herzegovine, pak bych si mel udelat vylet na nakupy :)
    Gronsko jako autonomni oblast danska taky nekoresponduje s uvahou levnych kostek.
    BESH
    BESH --- ---
    Klidně to může být kvůli tomu, že v daných zemích byly kostky levné a LEGO omezuje konkurenci. V případě LEGO je mnohem pravděpodobnější motivace vlastního zisku, spíš než politická. Hledat v tom hned nějakou politiku mi zavání konspiračním myšlením.
    SLAVIDAN
    SLAVIDAN --- ---
    EMMET:Nelze divit, že si lidé myslí že odpověď by mohla firmu kompromitovat.
    EMMET
    EMMET --- ---
    NELLAS: Proč potom nevyloučili Rusko? Bezhotovostní platby prakticky nemožné (nevím, že by Bricklink umožňoval platbu kryptoměnami), mezinárodní doručování problematické - od začátku války a pravděpodobně z důvodů různých sankcí se mnohem častěji ztrácí zboží převážené přes Rusko. Vlaková doprava je podnikatelské riziko. A tahle země není vyloučena?

A opět: Nejpodivnější je na seznamu Vietnam, kde chtějí mít svou továrnu, což znamená, že musí mít zajištěný distribuční kanál minimálně pro své potřeby.

Tady je prostě problém v tom, že neřekli žádný důvod, na přímou otázku dali velmi mlhavou a vyhýbavou odpověď: https://www.bricklink.com/message.asp?ID=1531493
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SLAVIDAN: Ukrajinci nebudou trestaní, jen tam zuří válka a pošta nebo doručovací služby nefungují spolehlivě. Bych jako řekla.
    KAERO
    KAERO --- ---
    BESH: to ze tam my nevidime zadny vzor neni duvod ani pro, ani proti. A proc by nejaka procesni vec spojovani uctu mela omezovat provoz trziste? Nebo myslis ze v indii si nemuzou udelat ucet na lego.com?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam