• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    KAERO
    KAERO --- ---
    VACA: me teda sarielovo video prijde vyvazene. upozornil na zavazne chyby, na nedokonalosti, ale ukazal i ze dobre funguje strecha, skvele vypada motor, pekny interier, a design i pres rozmerove nesrovnalosti pusobi jako puvodni auto.

to ze lego spatne umistilo 2 kostky a ty jsou namahane je velka chyba, kterou bych u setu za 130 ecek necekal. To ze je ozubene kolo na konci dlouhe tyce, to je hnus, tuhle chybu uz nedelam ani ja. ona sice ta tyc nic nepohani, to me ale vlastne prudi jeste vic :)

Mimochodem, Racing bricks taky kritizuje ze predni kola maji spatny sklon. Stezuje si ze strecha je malo pevna. Taky resi cudliky z boku, i kdyz nerekne svuj nazor a zhodnoti to neutralne. Ve vysledku tvrdi ze vysledek ma prilis mnoho chyb.

Takze me prijde ze sariel neni kritictejsi nez racingbricks. On ten sariel mozna neni tak zly, ne? :)

VACA
    VACA --- ---
    BESH: Asi se schodnem na tom viklavost neni uplne zamer, ale lego ma svy limity.

V tomhle pripade jsou to bohhuzel zrejme dve neslucitelny veci: budto to bude reflektovat vzhled realny predlohy, ale bude to vaklavy.
    A nebo to bude zpevneny, ale pak bude ta predni naprava v kontextu modelu macata a nevzhledna.
    To je proste konstrukcni vlastnost lega.

Bohuzel mam pocit ze se cim dal casteji zapomina na to, ze Lego je predevsim detska stavebnice, a je to spis takovej fór, ze se z toho stavi takhle realisticky modely zacileny na dospely publikum.

Ze se z tohodle fóru stala komercne uspesna linie produktů je spis vedlejsi produkt, nez puvodni zamer.
    (I proto dava perfektni smysl napriklad to, ze nejsou ty bocni panely karoserie hladky, ale jsou na nich study. Ten produkt se tak hlasi ke svy identite.)

Pokud nekdo hleda modelovou nebo funkcni dokonalost, Lego neni ten spravny produkt.
    Od toho jsou scale modely, RC modely, nebo jejich kombinace.

A u Sariela mi bohuzel prijde ze od doby co ho Lego prestalo sponzorovat stavebnicema, tak temhle nedokonalostem zacal prikladat casto smysl postradajici vahu, zacal je rozmazavat a tvori to velkou cast obsahu jeho videi.
    -Jo, mozna ze designeri Lega u tohodle modelu udelali precejen jednu zasadni chybu: kdyby totiz tu predni napravu udeali napevno nezataceci tak by byl kazdymu jasny ze jde o statickej model kde vzhled je dulezitejsi nez funkce, a nejspis by to nemelo zadnej vakl.

To je muj nazor na celej tenhle “problem” :)
    BESH
    BESH --- ---
    VACA: Ja teda osobne ocenuju kvalitni build i u setu do vitriny. Je to nejaka vizitka autora a ja ji nepovazuju za vedlesji ani u 18+ modelu. Ale treba je to fakt takhle wonky zamerne, i kdyz o tom trochu pochybuju.
    VACA
    VACA --- ---
    BESH: S kritikou toho jak jsou na sebe narvany ty kostky uvnitr souhlasim, to je proste dost fail.

Jinak mi prijde ze sariel uz fakt prehani.
    Je to proste model do vitriny kterej je predevsim o vzhledu. Neni to build kterej ma odolavat detskejm hram na koberci, a neni to tak ani inzerovany -presne naopak…

Kdyz tu predni napravu postavis tak aby vydrzela sarieolovo naroky, tak to vubec nebude vzhledove subtilni jako byla ta naprava ve skutecnosti.
    Posledni roky mnohem radsi sleduju RacingBrick kanal, ma mnohem strizlivejsi recenze. U sariela mi prijde ze to hrozne rozmazava od doby co prisel o podoru Lega, a moc me to nebavi :( Skoda, mel jsem ten kanal rad..
    BESH
    BESH --- ---
    KAERO: To me nenapadlo, ze by to mohlo byt by design. :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    BESH: tak ty rozjizdejici kola jsou v poradku, ne? Uplne vidim jak Laurel, Hardy nebo Chaplin se snazi Fordku nahodit klikou a auto se z toho cele klepe :)
    Pripadne:
    BESH
    BESH --- ---
    Tak to se moc nepovedlo.

LEGO 11376: Ford Model T - IN-DEPTH REVIEW
    https://youtu.be/Ir9LJiIsyj0?si=_rgLDzUh7mWE_V-a
    KAERO
    KAERO --- ---
    BONGI: digitalizace je hlavne potrebna abys mohl MOC sdilet s ostatnima - vytvorit navod, udelat seznam soucastek.
    A ja osobne potrebuju digitalizaci taky proto, abych si overil rozmery a mel srovnani s realnym objektem.
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: Určitě máš pravdu, ale mně se z toho trochu vytrácí ta "volnost stavění". Když jsem ještě dělal programátora-analytika, tak se říkalo, že programátor jednou za život udělá velký program a pak už jen po zbytek života píše dokumentace, děla aktualizace a upravuje napsané dokumentace (to byl pokus o žert). Asi zůstanu u závěrečného focení, jen s více detaily. Nechci, aby se mi z "hraní" stala dokumentační otrava. Ale každopádně dík a zamyslím se nad tím najít kompromis tam, kde by to mělo fakt význam. :D
    EMMET
    EMMET --- ---
    Ještě mě napadlo, že u staveb, které nemají jasně dané barevné schéma mohu zkoušet experimentovat se zvolenými barvami stavby.

Neříkám, že jsou to výhody pro všechny, ale já rád digitalizaci využívám i kvůli tomu, že se snadno materiály zálohují harddisk zabírá poměrně málo místa:-)
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Záleží na způsobu použití:

Pokud chci něco rozestavovat a znovu stavět častěji, vyplatí se investovat čas do návodu krok po kroku, stavba pak bude rychlejší, navíc mi to udělá automaticky soupisku dílů, které budu potřebovat.

Pokud chci stavbu vylepšovat, umožňuje mi digitální návrh zkoušet i použití dílků, které zrovna nemám, mám okamžitou vizualizaci vysledku a mohu si je objednat, případně návrh zahodit, aniž bych dílky pořizoval.

A kdybych chtěl postavit vícero kopií, mohu si vyexportovat seznam součástek a importovat ho třeba do BrickLinku..
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: Hmm, rozumím. Pokud ale budu mít všechny fotky, které potřebuji k rekonstrukci, tak k čemu je potřebná digitalizace? :D
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Asi Tě nepotěším, ale odpověď je: To, co potřebuješ znát k tomu, abys to dokázal rekonstruovat. Hodně záleží na znalostech, zkušenostech a prostorové představivosti konkrétního člověka. Ale dle mých zkušeností v největší míře je to skill, který se dá rozvíjet, takže zkušeností můžeš nahradit přirozený talent.
    BONGI
    BONGI --- ---
    OMNIHASH: Tak to většinou dopadne.
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: O to původní nejde. Stejně se chystám k většímu upgradu, protože mám k dispozici víc a lepší dílky. Vedle toho plánuji hrad loupeživých rytířů. Jde mi o to, co a jak a kdy fotit.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    :) jak jako dokumentaci? Prostě stavíš, odkud nedojdou dílky, a příště rozjedeš něco jinýho.
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Co máš k dispozici? Asi bych to musel vidět, abych zjistil, co jsem schopný udělat.
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: Malé a jednoduché stavby zvládnu bez obtíží. Ale u velkých je problém. Teď mám ještě pár nedostavěných nových setů, ale pak se chystám zrekonstruovat a aktualizovat základnu a vězení Space Police a to bude složitější. Co myslíš digitalizovat podle obrázků? Jen podle finálních, nebo mám dělat fotky i z průběhu?
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    BONGI: stavím už jen s dětmi a dokumentaci neděláme vůbec. Většinou stavby necháváme postavené a když se na to "zapomene", tak se stavba rozebere a myslím si, že to nikdo už podruhé stavět nebude. Díly jdo do krabiček a u volného stavění se nikomu nechce dlouho hledat konkrétní díl, použije se jiný, který je zrovna po ruce.

Jinak si vzpomínám, že když jsem jako malý dostal první lega, tak jsem si do šešitu kreslil tužkou "návody" na vyrobené stavby, že jsem oddělal kousek a pak to nakreslil, ale to bylo jen u pár věcí, které jsem si chtěl znova postavit, až budu mít víc lega.
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Jak velké jsou to stavby? Jak moc trváš na tom, aby to bylo naprosto přesně tak, jak je to na fotce? Mohl bych se to zkusit digitalovat podle obrázků (a pokud by Ti to nevadilo, udělal bych si z toho kontent na stream a vysílal tu rekonstrunkci na Twitchi).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam