ANARCHY: no ja tuhle diskuzi tady ohledne spreju nechtel moc rozvijet jelikoz je to ohrana pisnicka, ale kdyz si to znovu nacal, tak k tomu taky neco napisu:)
Podle mych osobnich zkusenosti peprak funguje spis jako psychologicka zbran, tj kdyz s tim dostane nekdo, kdo vubec nevi co se deje, tak zazmatkuje. Ja jsem dostal sprejem 3x, 2x to bylo klasicky zblizka. Poprvy sem byl dost hotovej, skocil sem naslepo sipku mezi lidi (bylo to nekdy v roce 91, kdy moc jeste nikdo nevedel co a jak) kdezto podruhy a potreti jsem byl schopnej normalne pokracovat dal - clovek slzi, pali ho oblicej, ale to je vsechno, vlastni bitku to az zas tak mco neovlivnilo, jelikoz na kontakt stejne clovek oci moc nevyuzije, a zadejchanej je hned tak jako tak (podotykam ze nejsme fetak a jsem abstinent:)
Add teleskop - podobne jako se slzakem, laici maj tendenci precenovat pouziti zbrane, a selskym rozumem vymyslet, proc je ochrani. Nevymyslejte nic, a bezte nekam, kde vas s tou zbrani nauci, a kde vas nauci vyhody a nevyhody jednotlivych bezpecnostnich prostredku. Kazda vec (pistole, plynovka, nuz, sprej, alarm, obusek, boxer) ma vyhody a nevyhody, a vy se nejdriv musite naucit svoji ochranu poradne vyuzivat
konkretne s obuskem necvicenej clovek moc nedokaze - naucit se dat ranu tak, aby skutecne neco znamenala vyzaduje drill pod zkusenym vedenim, jelikoz pokud do rany nejde ani trochu vaha tela, k nicemu neni. Rozseknete kuzi pomlatite mu trochu hlavu a ruce, ale v tu chvili utocnika nezastavite.
Pouziti proti psovi je jeste daleko komplikovanejsi, pes je daleko lepe pripraven na boj v kazde situaci nez lidsky utocnik, a trefit psa ktery skutecne utoci tak abyste ho zastavili je narocny.
Samozrejme nechci polemizovat o tom, ze kdyz se vam do nohy zakousne jezevcik, tak ze ho ranou do hlavy nesejmete, ale k tomu snad nepotrebujete obusek. Kdyz si ho porizujete, uvazujte v extremech: jak zastavim 2mho chlapa, jak zastavvim bulteriera, jak zastavim, rotweilera, apod...
samozrejme i teleskop ma sve vyhody, napriklad vyborne pomuze udrzet alespon kraktou distanc, jelikoz maloktery utocnik ej tak zkuseny, aby sel proti zbrani na kratkou vzdalenost, a v pripade ze nepritel pouzije napr nuz vase sance diky tomu zvysuje dost razantnim zpusobem. Ale i v pripadech "velkej silnej chce bit malyho slabyho" je udrzeni vzdalenosti zasadni
rozhodne bych ale s teleskopem nezkousel svihat na kolena (moc nizko a navic pohyblivej spatne zasazitelnej cil, clovek tim ztrati vzdalenost y vystavi tak hlavu utoku) nebo na zebra (v boji bych na zebra utocil razantneji, bud kolenem nebo roundkickem, kdyz uz) - teleskop ma smysl pro laika pouzit hlavne na souperovy ruce, srazet je udery od sebe a ustupovat. jakmile zautocite na telo, musite jit bliz a hlavni vyhodu teleskopu ztracite
Hanbo je trochu neco jineho, diky vyvazenosti, ja bych treba drevenym hanbem daval o dost vetsi rany nez zeleznym obuchem - je to vse o rychlosti, a teleskop s tezistem v rukojeti nezakcelerujete tak jako normalni tyc...