• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    ALYX
    ALYX --- ---
    CYBERKOTLIK: asi tak, poulicni bitka je neco jineho nez tatami
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SHIRLEY: ehm, tvuj prispevek je tvoren trosku naivnimi predstavami, on ti ri jiste ashrak vysvetli, jak je to s tou silou v judu:)
    Pro predstavu - aikido a judo maj takrka totoznej zaklad z kteryho vznikaly...

no a jednostrane zamereny jednoznacne je - zcela vynechava uderovy techniky a kopy v cele siroke skale (az na vyjimky:)

aikido je klasicke bu a ne sebeobrana - todzil v tom ej asi takovy, ze zatimco sebeobran ma za cil naucit KAZDEHO PRUMERNEHO CLOVEKA po par lekcich nejakym zpusobem se branit, aikido te to nenauci...pouze nektery kteri vydrzi drit dlouha leta treninky se dostanou po 10-*15 letech nekam, kde by mohli aikido skutecne pouzit k boji.

Pevne doufam, ze nedelas aikido a nechodis po ulici s falesnym pocitem bezpeci, ktery ti rika ze nezalezi na sile ani poctu utocniku, a tve aikido to zvladne....ale spis mi prijde ze jsi clekem klasicky nekym indoktrinovana:)
    KRVAVY_KRUMPAC
    KRVAVY_KRUMPAC --- ---
    SHIRLEY: ad. aikido --> jsem docela s udivem pozoroval jednu cca 150cm slecnu jak triskala po tatami s 2m typem :-))
    to univerzalnost me opravdu fascinuje
    ALYX
    ALYX --- ---
    SHIRLEY: no bez problemu taky ne, to musi taky delat dyl, aby to holka zvladla
    SHIRLEY
    SHIRLEY --- ---
    a co treba aikido..?:-)
    to je presne to co je vhodne do takovehle situace...ja osobne kdykoliv ho mam nekomu blize priblizit tak ho nazyvam pro laiky takovou japonskou vymakanejsi sebeobranou...nezalezi na velikosti a sile utocnika ani na poctu..samozrejme je potreba nejakej ten trenink....ale i s malem se toho da vic zvladnout...samozrejme zalezi na uciteli (ale to asi u vseho)...hlavni vyhoda je ze neni to nijako jednostranne zamereny...techniky nejsou upjate jednim smerem (treba jen zalozene na sile nebo jen na rychlosti nebo jen na ...)..ale je v nich zahrnuto vice prvku...z vice bojovych umeni i vypozorovanych jen tak ze zivota....takze se lehko da poradit s nekym kdo dela jiny bojovy sport nebo ma jine rozmery nez vy...
    zatimco treba takove dzudo je zalozene hlavne na sile a ja jakozto slecna trebaze bych byla dobra dzudistka asi tezko trisknu s 110 kilovym typkem...jakozto aikidistka ale bez problemu...:-))
    a karate..no podle me zalezi kdo ho vyucuje a co vsechno se v nem uci..ale je pravda ze treba klasickej sotokan nebo tak je na sebeobranu nedostatecnej...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAVARA: o tom prave je sebeobrana - obsahuje v sobe nacvik jak psychicky spusti fyzicky reakce.

Tehdejsi trenink te na to ani pripravit nemohl, nebot k tomu nebyl urceny:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CYBERKOTLIK: tak bohuzel jsem se nikdy - mimo zinenku - nesetkal se situaci, kdy bych stal pouze proti jednomu protivnikovi :)

Zpetne jsem si dokazal predstavit, jak by to slo resit - smerovali me ke zdi, takze bylo o co s jednim z nich prasit, etc, etc - ale v te situaci kdy jsem byl v oblezeni me to proste nenapadlo. A tehdejsi trenink na boj psychicky urcite nepripravoval - vzdy slo o situace, kdy jsem nebyl ani v riziku zraneni (zivota jsem nebyl snad jeste vubec nikdy), coz je proste prepadeni o necem jinem.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    no ona sebeobrana zalozena na judu a karate je dost zastaralej system z dob davneho komunismu, kdy tu nic poradne jinyho nebylo.

na druhou stranu, Navaro, proti dvoum utocnikum te nejakym jednoduchym zpusobem nepripravi nic - sebeobrana je vec ktera pracuje s pomerem mezi dobou travenou na treninku a vysledkem ktery dosahnes.

Naproti tomu by ti mel trenink vytvorit psychicky a fyzicky vzorec chovani pri beznem napadeni jednim clovekem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ALYX: jj, hod figurkou je velmi zakerny chvat :)

ASHRAK: co realne pouziti juda k obrane? skoncil jsem s nim ve chvili, kdy plne rozehraty z treninku jsem venku pres veskerou snahu potkal dve o hlavu vetsi etnika a byt bych nemohl byt pripraven (vzhledem k tehdejsim podminkam) lepe, proste jsem nevedel co s nima... (nakonec teda skoncili skopani do kulicky, ale to nebylo judem...) - mel jsem tehda za sebou asi 2 roky, ale to uz bych se mel preci ubranit dvema netrenovanym pobudum...
    ALYX
    ALYX --- ---
    a co sachy?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    Ták, změnil jsem úroveň diskuze na poloodbornou, a taky doufám, že se to tu trochu rozhýbe...Ptejte se, mějte dotazy, návrhy a nápady... Co se týče odpovědí , myslím si, že jsem celkem způsobilý odpovídat na otázky ohledně džuda a sebeobrany, trochu méně karate a trošinku málo a čistě teoreticky ostatních bojových sportů... Popřípadě můžu prohledat moji celkem (podle mého) rozsáhlou bibliotéku a/nebo se za vás kouknout na netu ;)
    Plánuju sem taky hodit fotky mě s mými Mistry, ale až nás vyfotím, takže to vidím tak na tento víkend...Sebeobrana (+ ostatní s tím spojené - jako džudo a karate) je můj velký koníček, proto bych byl nerad, kdyby tento klub zakrněl...
    Pište mi i třeba, co byste chtěli v záhlaví nebo v anketě a tak ;) Poksím se vyhovět...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Kdo rychle dava, dvakrat dava.
    Neslouzi utek ke cti, ale ku zdravi.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    JESSIEATREIDES: no, nevim co myslis pod pojmem staticka sila, ale pri uderovych technikach je rychlost klicovym faktorem uplne ve vsech boj. umeni co znam.....
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CYBERKOTLIK: taky si myslím, že posuzovat karate z hlediska účinnosti lze jen invidiuálně... jako nakonec jakýkoliv bojový sport - včetně boxu.
    je ale zřejmé, že některé styly nevyžadují zdaleka tolik statické jako dynamické síly - a tedy jsou vytvořeny tak, aby z handicapu lidí útlého vzrůstu se štíhlými svaly, udělaly výhodu. štíhlá rychlá ručka, která dopadne na kosti útočníka dvojnásobnou rychlostí než pomalá těžká ruka svalovce (před kterou lze uhnout případně jí vykrýt), je podstatně ničivější...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    no, ono to neni ulne plany tlachani, myslim ze v nekterych svych knizkach zdefinovali spoustu veci hezky prehlednym jazykem, a spis bych tipnul, ze to co napsal NAF nize je nepresna interpretace. ale ta omacka do ktery to balej je fakt desna:))
    FINSON
    FINSON --- ---
    To je stejný, jako když teď nedávno američtí vědci prohlásili, že podle jejich výzkumu to vypadá, že by zvířata dokonce mohla mít i sny. Kdo má nějaký domácí zvíře, tomu nemusím nic vysvětlovat. Pánové už asi nemají do čeho vrtat.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAF: no myslim ze to co jsi popsal je jen jedna extremni situace, na zaklade ktere bych si nedovolil skrtnout cele karate, byt v nej moc duveru nemam:))

jinak merit ryhclost krytu mi prijde mirne mimo realitu, nebo kazdy clovek vykona pohyb jinak rychle:))

to co popisujes vypada, jakoze se slozitou cesotu dostasli k tomu, ze spravne nacasovany uder vyresi jakykoliv utok, ale to vsechna BU prece vedi:)
    NAF
    NAF --- ---
    CYBERKOTLIK: No prave ze i ta technika je uplne odlisna. Napriklad s inzenyrskou presnosti zmerili rychlost jednotlivych krytu a dospeli k nazoru, ze pokud nekdo provede spravne tvrdy uder, tak zadny kryt neni mozne pouzit a tudiz techniku krytu z karate kompletne skrtli ;) Stejne tak zavrhli paky, skrceni a uchopy, proste co te napadne, takze srovnani s judem nebo karate je dost mimo.
    Ted jsem nasel tohle - to je docela vymluvne:
    http://www.volny.cz/buchtik/Revo/revo_filosof.htm
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAF: no ja taky nepsal ze jsem to studoval:) ale pres vsechnu teoretickou pripravu, mluvil jsem o technikach, ne o taktice
    NAF
    NAF --- ---
    CYBERKOTLIK: Mno tak to jsi to studoval dost povrchne. Z juda to nema prakticky nic, z karate tak maximalne jeden dva udery. Zakladem sebeobrany podle Alogodosu je predevsim tzv. Mentalni pruprava, slozity system rozumove a takticke pripravy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam