• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    CLAVEN: To je dobrá připomínka, to mě nenapadlo ... taková věcná a trefná, jako vždy.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    VANAPRASTHA: A komu z vás sa pokazil Caps Lock, učiteľovi, alebo tebe?
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    Teď jsem trochu diskutoval s učitelem UMEI TAIJUTSU Agni Varmanem a tohle jsou jeho slova:

(já:) "Nakolik je cvičení školy UMEI TAIJUTSU "bojové umění" a nakolik je "sebeobrana" ?"

To právě závisí na tom, co vidíš pod termínem sebeobrana
    a co vidíš pod termínem bojové umění

Bojové umění je o dosažení naprosté dokonalosti v ovládání nějaké bojové metody,

sebeobrana se soustředí na takové metody boje, které se dají využít pro osobní ochranu před nečekaným napadením

to ostatní náleží do vojenské vědy a né do civilní
    Proto se neučíme se samopalem

Taijutsu je perfektně použitelné pro sebeobranné účely, ale v mnohém zasahuje i do vojenské vědy : meč, tyče, nebezpečné zabíjecí techniky...

techniky jsou postaveny nikoli jako při sebeobraně

ne aby přežil i nepřítel
    ale abys nejprve přežil ty
    pak teprve možná nepřítel
    především ale ty
    a proto se učíš to, co nepřítele dovede perfektně kontrolovat a v případě potřeby dokonale zmrzačit
    sebeobrana se trochu více soustředí na civilní zákony
    taijutsu se soustředí především na zajištění přežití toho, kdo jej používá
    až když jsi extrémně dobrý, můžeš si dovolit trochu více nepřítele šetřit
    ale jinak žádný soucit s útočníkem

(já:)"Charakter stylu UMEI - RYÚ TAIJUTSU :"

My jsme sice vedeni jako sebeobrana v jistém našem smyslu slova, ale učíme NEKOMPROMISNÍ BOJ Z VELKÉ BLÍZKOSTI, tj. UČÍME REÁLNÝ METODICKÝ BOJ

NEKOMPROMISNÍ = žádné výčitky, žádné ústupky

Z VELKÉ BLIZKOSTI = plně kontaktní, na tělo

(BOJOVÉ UMĚNÍ v rámci školy Umei:) jiná umění mohou být orientována třeba na estetický zážitek, harmonii, nebo vizuální efekt
    vždy je třeba umět vymezit svůj rámec

my ho máme.. . ULICE

a nepřipravujeme se na diletanta, ale na střet s odborníkem!

pokoušet se bránit proti taiujtsu jen nějakou sadou triků je jak přijít rychle o život

ještě něco.... UMEI Taijutsu může být naprosto jemné, ale i naprosto brutální
    to proto, že si jednak máš možnost vybrat mezi jemnější nebo hrubší variantou a také proto, že útoky jsou prováděny často až ve chvíli, když soupeř plně nebo téměř ztratil kontrolu nad situací

né, že na tebe začnu jen tak boxovat jak debil, když se můžeš bránit. Praštím tě až když mi to již nemáš možnost solidně oplatit

cílem válečníka je ZNIČIT NEPŘÍTELE...
    ZNIČIT = v co nejkratším možném čase mu způsobit co nejděsivější zranění a nebo ho přivést plně pod kontrolu
    NEPŘÍTEL = kdokoli kdo mne znenadání bezdůvodně napadl

Když neumím taijutsu dobře, snažím se nepřítele zničit nebo zabít. Když ho umím velmi dobře, nechávám ho žít a přivádím pod kontrolu!

toto je UMEI Taijutsu!

a nikoli BUJINKAN
    máme trochu rozdíly v technikách i metodice, ale styl je podobný ve všech JUJUTSU školách

U bujinů jsem byl, testnul jsem si tam trénink a překvapili mne v několika bodech

1) Učej některý dovednosti, který jsou myslím zcela k ničemu modernímu člověku
    2) Maj dost podivný výchozí bojový situace a dost nereálný předpoklady útoků
    3) Zdá se, že některý techniky nemaj domyšlený do konce
    4) Dle mého jim (ne asi všude) chybí často zkušenost s pořádným zkušeným rváčem

... jinak ukemi maj horši nežli my
    ... jejich techniky na mně nefungovaly správně
    ... čekal jsem rozhodně více od renomované školy Ninjutsu
    ... jenže oni jsou dokonce i v japonsku tak trochu EXOTI
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    ...A jakmile taijutsu dovede protivníka úderového stylu na zem ... je jasné, kdo bude vítězem.
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    Tohle myslím nemusíme probírat v poště , ale klidně v klubu, kterej je tomu určenej, tj. tady. :-)

Dobře máme tady modelovou situaci - člověk co rok chodí na kickbox a člověk, co rok chodí na taijutsu:

Moje zkušenost je taková, že bych si klidně vsadil an taijutsu žáka.
    Proto jsem taky začal taijutsu cvičit, přestože mám fijalovej pás v kickboxu a žlutej v taekwondo a rok thaiboxu musím říct, že techniky, které probíráme jsou právě dobře určené na boj proti takovému protivníkovi, který nezná vyražení - zachycení a páku/povalení, případně útok na nohy, zablokování nohy, chytání kopů atd.

Celkově je sportovní forma boje znevýhodněná protože očekává určitý druh chování druhého. Kickboxeři prostě nepočítaj s tím, že jim roudkick někdo chytne a vytře s nima podlahu, nebo že jim úder vyrazí na k nebi a jejich hlavu chytne a hodí s nima o zem. Prostě na to nejsou stavění. Vím o čem mluvím věnoval jsem úderovým stylům mnoho let tréningu. :-)
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    OD: CYBERKOTLIK --- --- 13:47:39 16.11.2006
    trénink BU má za cíl žáka celkově a od základu připravit na jakoukoliv bojovou situaci, kdežto sebeobranný kurs má za cíl v co nejkratším možném čase připravit žáka na to, aby přežil pokud možno ve zdraví běžné typy konfliktu.

krom toho taijutsu znam, jelikoz je to jedna ze skol v ninjutsu a to fakt nema se sebeobranou nic spolecnyho. sebeobran te uci jenoduchy zpusoby jak prezit napadeni pestmi, aniz bys umel sam boxovat, apod veci - a neverim ze novacek co si da rok tajutsu je tohohle schopnej:)
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    CYBERKOTLIK: Jak to myslíš ?
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    VANAPRASTHA: ty vole:)
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    Děkuji. :-)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    VANAPRASTHA: Budiž.
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    ASHRAK: www.taijutsu.kvalitne.cz
    Prosím do záhlaví. Jedná se o účinou sebeobranu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MILASEK: imho. ti zadny utocnik prsty dobrovolne nepujci - a pokud jsi schopen si tu ruku otevrit, tak ty operace stejne nepotrebujes...
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    jsem ted nedavno zkousel s kamoskou tak docela hodne efektivni jsou "operace" na prstech, s trochou cviku, pokud zrovna clovek nedostal nejakou brutalnejsi ranu, by se to dalo pouzit
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    klice jsou taky fajn ale jak rikam, vetsina toho ne
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Náhodou to s tou kabelkou je vynikajúce, stavím sa, že by to žiadnu ženskú bez PČR nenapadlo :D.
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    CLAVEN: hm, myslim ze se shodnem, ze tam vetsina toho neni pouzitelna
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    To samozrejme tiež, ale tento je výnimočne blbý pre bežnú sebeobranu...
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    CLAVEN: ja bych nedoporucoval nikomu zadnej chvat proti zbrani pokud to nema dostatecne nacviceny
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    CYBERKOTLIK: Konkrétne ten chvat proti nožu nikomu neodporúčam skúšať.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    JUNIOR: si mirne nepochopil, ze ja mluvim o technice co je na tech fotkach, to ze existujou lepsi techniky je mi jasny:)))
    RADO1
    RADO1 --- ---
    JUNIOR: Si pako. Argumentujes chvatom, ktory ta naucil nejaky guru. Stale ti nedochadza, ze sa bavime o chvate, ktory je schopna zvladnut vystrasena zena?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam