• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    RADAR_PIBTL144: jenze to neni sportama ale vekem:))
    DOG
    DOG --- ---
    RADAR_PIBTL144: Takže už ani ožralý neberete vývěsní štíty z hospod a nedobíráte si zombíky na baru? :)
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    Mě osobně přijde, že čím déle se věnuju sebeobraně a bojovým sportům, tím méně musím podobné věci řešit. Paradoxně mě to dost zklidnilo a jen tak něco mě nenastartuje - rozhodně ne nějaká slova, ta jsou bezvýznamná a ještě nikomu neublížila.
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    JOPS: Pokud je někdo agresivní (slovem, postojem, chováním…) a přiblíží se do nebezpečné vzdálenosti (tzn. může ti dát jab), tak all-out. Pokud si tedy pro něj nedojdeš dřív — což mi naposledy asi před dvěma týdny opět fungovalo tak, že týpek zdrhnul a nemusel jsem se tím dál zabývat.

V interiérech s tímhle nemám moc zkušeností, tam se mi spíš stávalo, že někdo otravuje někoho jiného a když to jdeš řešit, tak se buď agresor zaměří na tebe jako na větší nebezpečí a pak platí to výše, nebo tě pošle do prdele, ať se do toho nesereš, což znamená, že na sebe musíš důrazněji upozornit a pak opět odkazuji výše, pokud jsi ho tedy už nechytil za flígr. :) Ten druhý scénář jsem absolvoval asi dvakrát a vždycky to byl někdo, kdo si dovoloval na barmanku.

Nejjednodušší případ, kde se nemusíš rozhodovat je, když si chce někdo bouchnout, přijde se tě zeptat kolik je hodin a jakmile se podíváš, tak už ji držíš. :)

Co chci tímhle říct — je potřeba řídit se instinktem a zkušenostmi a nesnažit se definovat si složitá pravidla, která navíc nebudou fungovat za každých okolností. Za instinkt můžeš považovat obranu své osobní zóny. Pro člověka, co žije vesměs v bezpečném prostředí je těžké se mentálně přepnout na ‚tohle je moje území, vysmrď’ a právě na to by tě měla sebeobrana připravovat.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Skola je skola, tam je to neco jineho, mezi dospelymi je to zase trochu jinak, aspon v mem okoli. Slova jsou slova, ale kdo na me ve zlem sahnul bez meho svoleni, ten to olitoval. Pravda, ze to je krajne ridky pripad - strkanice s cizimi je neco cemuse obloukem vyhybam, prime napadeni cizim clovekem je okrajove ridky jev a IMHO zaslouzi plnou odezvu.

Znami vi, ze se neperu a tak to na me samozrejme nezkousi. Kdyz si nekdo chce zasermovat, tak se predem dohodnou pravidla, zbrane atd a je to samozrejme neco jineho. Jinak vim minimalne o jednom LARPU, kde v pravidlech bylo vyslovne uvedeno "v MHD se zbrane nevytahuji, protoze by tam mohl jet Gilhad a nepoznat, ze jde o maketu" - a toto pravidlo (ac formulovano v mirne nadsazce) bylo skutecne dodrzovano - ze chodim ozbrojen vsude je o me notoricky znamo a ze jsou i jini ozbrojeni, ackoli se to na nich na prvni pohled taky nepozna se obecne vi taky. A kdo vi, tak radeji neriskuje.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Mival jsem tyhle problemy v nasem meste (s mou postavou o ne nebyl problem), dokud se do toho pri jednom takovem laskovani nepripletl o neco starsi bratranek a vykomunikoval jim, ze takhle fakt ne... zprava se nesla ustni lidovou slovesnosti velmi rychle a od te doby jsem s nimi nemel jediny konflikt.

Nevim jak je to realizovatelne napr v Praze
    S474N
    S474N --- ---
    JOPS: s temi hnedocechy to mas tak, ze se snazim tak nejak jednat v souladu s timto prislovim: "It's hard to get robbed, shot, beaten, raped or killed if you're not there." :-)
    JOPS
    JOPS --- ---
    S474N: treba klasicke umyslne strceni, kdy ti druhej kouka do oci a ma kecy ve stylu co si dovoluju (a narovinu rikam, ze jsem absolutne nekonfliktni typ) strci do me poprve, ja couvnu dva kroky a reknu mu naprosto v klidu vykasli se na to, udela to podruhy, a to uz mu na ferovku reknu, udelej to jeste jednou a ver tomu, ze to nebude stat za to a postavim se stylem, ze mu musi byt jasny, ze jak na me sahne, ze ji chytne.
    A tohle se mi stalo tusim s nasima spratelenyma hnedocechama :)

A nerikej, ze jsi treba na skole nezazil o prestavce, ze prepisujes neco ze sesitu a prijde frajirek da ti takovej ten povyseneckej pohlavek a rekne ti, pis si to doma. Tak ho poslu doprdele, protoze na tohle nemam naladu, udela to podruhy, rekl jsem mu, at mi da pokoj a potretim pohlavku jsem mu naznacil (krev netekla, kosti se nelamaly), ze tohle skutecne ne. Jenom jsem ho drzel pod krkem u steny a z oci do oci jsem mu vysvetlil, ze se skutecne prat nechci. Od te doby naprosty klid :) A timhle jsem si prosel jak na zakladce, tak na stredni.

Netvrdim, ze pokazdy cekam az si 3x bouchne :) spis se to snazim ukecat, ale jak rikam, nejsem ten typ, ktery by s timhle mel problem a kdyz to nekdo zkusi, tak pochopi, ze si to libit nenecham.

Proste kolik ty potrebujes k tomu, aby mozek prepnul ze stavu "klidek pohoda" do stavu "ted mu zmaluju drzku, ze ho vlastni matka nepozna" :))) Samozrejme jsou situace, kdy se mozek do bojoveho rezimu prepne hned :)
    S474N
    S474N --- ---
    JOPS: muzes tu prosim napsat nejakou formu te "provokativni akce"? Abych se zamyslel nad konkretni veci.
    JOPS
    JOPS --- ---
    takovej dotaz :)

kolik kdo z Vas potrebuje k nastartovani ? :)

o co jde ? Nekomu staci, kdyz se krive podivas a uz se to muze rezat a nekomu omlatis popelnik o hlavu a on nehne ani brvou :)

Ja funguju s pravidlem 3x a dost a nastesti vsichni pochopili pri druhe provokativni akci, ze potreti to bude nejspis bolet. Ja nastesti se svoji postavou tohle nikdy nemusel moc resit a doufam, ze k tomu ani nedojde.

Co vy ? :)
    HANZ23
    HANZ23 --- ---
    BRUKEV: ohledne toho mazani je to uvedene i v navodu od vyrobce http://www.euro-security.info/ext/instructions/Batons/hardened/obusek_kaleny_CZ.pdf ...ja osobne ho jen jednou za cas lehce promaznu, prave aby lehce vyklouzaval, ale pritom stale drzel v otevrenem stavu a navic to konzervuje prave ty oderky proti dalsi korozi
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HANZ23: mě právě mazání nikdo nedoporučoval. Pak to prej blbě tře=drží pevnost po vysunutí.
    HANZ23
    HANZ23 --- ---
    TRIPRD: plus obcasne promazani taky neni na skodu
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    BRUKEV: Udrzba? Dyk je to ocelova trubka. Seridis si odpor pri otvirani podle svych osobnich preferenci a kdyz bude obuch jooo od blata tak ho otres. To je asi tak cela udrzba :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak tady http://www.obrana.cz/obrana.cz/?c=kat&kat=53 je za 685kč bez poštovného (21" chrom).
    Já ho mám za 250kč (s poštovným 350kč). Cena slušná, bude to pojistka do auta, případně pokud budu bez palné zbraně. Nestojí to hodně, ale zajímá mě ta údržba nebo rizika. Tak se necháme překvapit, zrubu s ním pár pneumatik, uvidíme co vydrží.
    HANZ23
    HANZ23 --- ---
    BRUKEV: mam na svem par opryskanych mist, ale nicemu to nevadi ...nijak se to nerozsiruje a kdyz se o nej staras, tak i te korozi se da dobre vyhnout
    Ale jak pise TRIPRD asi bych to odvijel podle vyse te slevy.
    co se materialu tyce, melo by se to dat dohledat primo na strankach ESP http://www.eurosecurity.cz/euro-security.info/cs/teleskopicke-obusky/teleskopicke-obusky
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    Jestli na nej dostanes slusnou slevu proti novemu tak bych do toho sel. Maximalne to orezne a tomu se da branit.
    Stejnak se za cas osoupe, odre a otluce kdyz ho budes pouzivat.
    Kdyz bude cena vysoka sel bych do noveho.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nevíte z jakého materiálu je tělo hardened obušku od ESP?
    Mám možnost koupit obušek s chromovaným povrchem, který je ovšem na jednom místě (cca 1 cm čtvereční) "oprýskán". Tak mě zajímá, co se může stát (krom koroze oloupané části).
    Obuch je jinak v 100% stavu.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Me se stalo, ze jsem sel jednou z prace domu, na zastavce kramek s hamburgery, tak jsem si tam jeden kupoval k veceri. Za mnou fronta, kolem mraky lidi co cekaji na tramvaj. Jak jsem mel ty ruce v okynku, tak me najednou bez varovani nejaky typek popadnul za flygr. Kdyz jsem se stacil rozkoukat, tak tan typek tloukl celem o zem a ja mu pacil tu ruku, pri zpetnem pohledu to bylo tak, ze jsem mu jednou rukou bloknul pest na svem limci, druhou dal paku na loket a "skocil" do kleku, cimz on sel na zem. Protoze jsem byl myslenkama jinde a nejak me v tu chvili nanapadlo co s nim lepsiho, tak jsem ho pustil a vstal, on vravorave vstal taky a zdrhnul. Pak mi rekl prodavac, ze tam ten typek obtezoval lidi uz par hodin a nikdo s nim nic neudelal, dokud si nevybral me.

Ze nekteri lidi pri napadeni/necekane udalosti proste ztuhnou vim, par jich takovych znam osobne a neni to jejich chyba. Ze jini naopak zacnou fungovat vim z vlastni zkusenosti - vetsinou v techto pripadech udelam spravnou akci driv nez si stacim neco rozmyslet a reagovat na situaci vedome. (spravnou akci - akci ktera z kratkobobeho pohledu resi prave nastalou situaci efektivne - nemusi to byt akce, kterou bych volil kdybych mel cas premyslet, napriklad se na me nekolikrat necekane zezadu z legrace povesil syn a ja padnul k zemi tvrdym napred do jeho mekkeho - pak se naucil na me neskakat necekane a ja si na nej daval vic pozor aby me neprekvapil a ja tak nezareagoval - v te dobe jsme byli radove stejna vahova kategorie)
    HANZ23
    HANZ23 --- ---
    CYBERKOTLIK: presne receno!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam