• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Já k tomu ještě něco napíšu, ale napřed bych si rád ujasnil, jestli všichni vidíme jeden předpoklad:
    1. pokud je útočník silnější nebo stejně silný jako napadený
    2. a pokud útočník kope vší silou
    3. a pokud takový kop nebo kopy zjevně míří na hlavu
    4. a pokud napadený zjevně nevykazuje sebemenší známky obrany, natož protiútoku

- tak je napadený v ohrožení života (takových útoků, které skončily smrtí, už bylo víc než dost)
    - a útočník toto ohrožení způsobil vědomě (že kopnutí do hlavy vší silou může zabít, to je obecně známá skutečnost)
    - a minimálně v nepřímém úmyslu ("věděl, že může následek způsobit, a byl s tím srozuměn" - provedl útok, ačkoli věděl, že tím může způsobit smrt, a že neexistují okolnosti, které by tomu mohly zabránit)
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    Jinak k tomu "machrování o zbitym rusákovi" faktem je, že 75 % mý "výhry" bylo to, jak byl ten sráč vožralej.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    JACHYMKO: samozdřejmě že není!

SADY: mě nepříjde jakýkoliv násilí "v poho", ani dokopávání "za odměnu" není v poho, ale realita je realita.
    A jak jsem psal, bylo to pár kopaček v teniskách, zabít jsem ho určitě nechtěl ,ani zmrzačit (i když pravda je, jednou blbě kopneš a je to), maximálně pár zubů ven a nějáká ta Irská pusa, ale ruku na srdce, ty by ses v mý situaci zachoval jinak?
    SADY
    SADY --- ---
    MAXMANUS, LUDO: nic takoveho jsem netvrdil, jen mi to neprijde uplne v pohode a proto se nedivim, ze se ruzni lide zabyvaji svoji potencionalni reakci na toto, thats all... btw. nebejt tajtrliku co obcas nekoho v amoku zastavej, tak je mrtvejch po dokopavacich akci podstatne vic
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    JACHYMKO: To si prave po precteni te diskuse taky myslim...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MAXMANUS: Ano, samozrejme ze jsem si ji precetl...
    A jak jsem psal nize, tak ani mne neprijde v poradku postup (mineno jako univerzalni doporuceni jak se chovat ve vsech takto popsatelnych situacich), ktery doporucuje v pripade, kdy vidis nekoho lezet na zemi a druheho do nej kopat, hned zahajit palbu.
    A jak jsem psal nize, tak si myslim, ze z nize uvedenych duvodu to neni ani postup, ktery by ve skutecnosti prisel v poradku Kenjirovi - takze jsem zvedav proc to napsal tak jak to napsal, protoze je to clovek, ktery co se tyce (sebe)obrany s palnou zbrani stoji rozhodne vyrazne vys nez prumer zde diskutujicich jak po strance teoreticke, tak i prakticke a dost mozna ze i v rovine moralni - takze verim, ze to psal se zcela konkretnim zamerem...
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    ANARCHY: Přečetl jsi si tu diskuzi? Samozdřejmě že záleží na X faktorech, ale prostě mi nepřijde v pořádku postup "vidím jak někdo někoho druhýho kope do hlavy tak okamžitě 2x do břicha". A jako příklad jsem napsal co se stalo mě. Ano možná jsem nevyrovnaná osoba že po tom, co mě s dost velkou razancí a agresivitou někdo naprosto bezdůvodně napadne, se prostě neudržim a pár jich dostane navrch, nejsem halt robot.
    A kdyby mě při tom kopání do hlavy někdo okřikl s pistolí v ruce tak toho samozdřejmě hned nechám.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MAXMANUS: A co presne chces slyset? Algoritmus moralne i technicky spravneho postupu, ktery by mel pouzit nahodny svedek situace, kdy nekdo lezi na zemi a nebrani se, a druhy ho kope do hlavy?
    Tim stravime dalsi 2 mesice a nebudeme dal, k necemu takovemu potrebujes pomerne velmi velke mnozstvi dat popisujicich do vsech detailu danou situaci, a univerzalni postup rozepsany do jednotlivych technik nebo konkretnich akci, by IMHO zabral peknych par tisic stran...
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    JACHYMKO: "ale pokud nekdo nekoho dokopava, at uz v amoku nebo "aby na to nezapomnel", a ani po vyzve a/nebo varovnym vystrelu toho nenecha, tak je potreba ho zastavit."

o tom se tu s tebou vůbec nikdo nepře.
    LUDO
    LUDO --- ---
    JACHYMKO: ked myslis, ale aby si po tom co sa nahodou netrafis do zivotne dolezitych organov neskoncil s rozkopanou hlavou aj ty
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    JACHYMKO: Ale tady byl jmenovaný pouze jeden prostředek a to "dvě díry do břicha" ty seš vopraqvdu zpomalenej.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    S474N: Ad policajti co naprosto bezne mlati zadrzene corkare a fetaky: Ano, bohuzel osobne minimalne jednoho takoveho znam - na druhou stranu je zajimave, ze od jinych znamych u PCR mam informaci, ze zrovna tenhle clovek je svou sluzebni horlivosti prosluly po cele Praze, takze minimalne v te mire a intenzite, jak to dela on, to asi nebude uplne bezna norma...

KENJIRO: Uz kvuli pravdepodobnosti, ze trefis nekoho nevinneho, nebo treba i toho zachranovaneho, ktera je vzdy nenulova, a ktera nekdy muze byt sakra realna, je evidentne potreba pokusit se konflikt ukoncit napred prostredky, pri jejichz pouziti je riziko collateral damage nizsi, a mozne dusledky mene nevratne.
    A tahle uvaha podle mne plati vzdy az do okamziku, kdy je likvidace agresora moralne nadrazena zivotum vice nevinnych lidi - coz v nasi kulture neni, a coz neni, podle meho nazoru, ani ve Tvem zebricku hodnot - tedy mam za to, ze jsi tam tenhle bod z nejakeho duvodu vynechal (neverim, ze nahodne)
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    LUDO: tady jim to nedochází, tady jsou lidi totálně vyrovnaný bez jakejchkoliv výkyvů nálady.
    LUDO
    LUDO --- ---
    jak to tu tak čítam, tak niektorým ľuďom zjavne nedochádza pojem amok

Už som videl prípad kedy sa totálny kluďas po útoku premenil na zviera, pričom k sebe prišiel až bola druhá strana krvavá a to medzitým mal viacmenej vybielené
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    Sorry ja jsem to smazal, rozhodl jsem se, ze bude lepsi to jen cist a nepripojovat vtipne komentare :)
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    YASHAMARU: Osobně si myslim že obhajovat se v situaci kdy jsi postřelil nějákýho agresora je porád lepší než obhajovat se když jsi ho zastřlelil (bez vyzvání), bez ohledu na to, jestli proti tobě svědčí.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    SVATY: Holt existujou nadlidi který nic nerozhodí.

LODBROG:
    břicho - noha
    kamarád - náhodný kolemjdoucí
    řvaní o pomoc - to co jsem napsal já

proč radši nenapíšeš že jsi reagoval bez toho aby jsi si tu situaci přečetl?
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    LODBROG: Já jsem to tu dal jako jasnej příklad, kdy by právě tohle bylo mimo, mysli si o machrování co chceš, vymejšlení taky, já se s tebou o tom hádat nebudu, mysli si třeba že je to blbost ale ta situace existuje, já jsem hned na začátku napsal jestli by nebylo lepší nejdřív dotyčnýho upozornit popř. ho střelnou zbraní zranit nefatálně na čež mi bylo řečeno že dokopávající člověk rovná se dvě díry do břicha.

JACHYMKO: nauč se číst...
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Na tom videu to byl ničím nevyprovokovaný útok.

Každopádne kdybys ho po napadení spacifikoval, on byřval o pomoc a Ty sis ho likvidoval dál, nedivil bych se kdyby Ti jeho kamarádi strelili do nohy.
    SVATY
    SVATY --- ---
    JACHYMKO: Tak to víceméně souhlasím, ale furt je tam ten aspekt totálního šoku, černo před očima, situace na kterou nejseš zvyklej, právě ses ubránil "smrti". Já osobně si myslím že kdyby se mi něco takovýho stalo a podařil ose mi ubránit do protivníka jednou kopnu na zemi, viděl bych že má dost a končim, ale kdo ví co se v tobě probudí za živel.. Ani nemusíš všimnout že za tebou stojí nějákej tajrlík a kříčí na tebe at toho necháš nebo střelím...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam