• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    CYBERKOTLIK: Tyvole :-) Vypravej, prehanej.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: jasny. ale jde o to, ze ze sebeobrana muzu a zen se imho lisi ve zpusobu napadeni. Muzi jsou vetsinou napadeny bud rovnou udery, nebo vyzvanim o telefon, penize atd. Kdezto zeny si myslim ve vetsine pripadu bude utocnik snazit povalit na zem....z toho duvodu soudim, ze pro zenu pistole neni dvakrat prakticka.

Jinak vim o pripadu slecny, co se uspesne ubranila cvicnym mecem pri napadeni tremi ukrajinci:)
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    CYBERKOTLIK: Podle toho, co mi rikali lidi z osobni zkusenosti je to tak, ze kdyz se netvaris jako ze chces hned strilet a reknes neco ve stylu "koukej zmizet", "stuj, nebo strelim" nebo "lehni na zem s rukama za hlavou" - cili das najevo, ze nechces strilet, kdyz nebudes muset, tak proti ty istoli neutocej. Ale to je na zacatku toho konfliktu, nez zacne rvacka. Ve rvacce uz by to bylo asi tak, jak rikas ty - leda bys mel dost mista na nejakej vystrel do popelnice a zarvani klidte se nebo ani hnout.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: add pistole: imho to predstavuje dalsi okruh problemu, jelikzo ve chvili kdy tu pistoli skutecne napadeny vytahne, utocnik prakticky nema jinou moznost nez zautocit, nebot zkratka nevi jestli ho napadeny rovnou streli nebo ne, a ani na to nemuze cekat....podle me by pistoli meli nosit jen lidi co s ni maj poradne natrenovano a jsou hodne vyrovnany, u ostatnich to je imho silne kontroverzni reseni, ktery muze vest k cemukoli. (jinak vim taky o jedny bitce, kdy skinhead na jednoho punka vytah bouchacku a dostal pak silene na budku)

TJORVEN: Ja osobne bych doporucil nosit sprej+nuz.
    NA bezny problemy ten sprej staci, a pokud se ti opravdu stane, ze budes napadena, tak ti nuz muze zachranit zivot i ve stresovy situaci a clovek s nim jedna reflexivne.
    TJORVEN
    TJORVEN --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: uf, tak na pistoli to nemam. nemyslim penize :( nedovedu si predstavit, ze bych u sebe nosila zbran. o te sebejistote jsem cetla uz vickrat, snad by zafungoval aspon ten peprak, nevim... nejhorsi je, ze neznam svou potencialni reakci...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    TJORVEN: Trenink bu je dobry na fyzicku, ale ve rvacce ti nemusi vubec pomoci, viz to, co shrnul velmi vystizne CK.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    FALLIE: Podle me jsi prohral ve chvili, kdy zacnes uvazovat, co budes delat, jedina sance je mu ji rychle vypalit (nejlepe nizkym kopem) a pak, pokud to neni vylozene osobni a jde to technicky provest, zdrhnout.

TJORVEN: Udelej si zp a kup si pistoli s niklovym nebo nerezovym zaverem (leskla svetla, ve tme je videt). Revolver si bohuzel nekdy pletou s plynovkou.
    Pistole ma dobry odstrasujici ucinek, a pokud by nekdo pri pohledu na pistoli nevycouval, je jasny, ze je zle (bud magor nebo zfetovanej, nebo v nejhorsim pripade veteran z Afghanistanu) a rozhodovani se zredukuje na: bud vystrelis, nebo jsi mrtva.
    Jeden znamy cca 170/50 kg to doplnuje peprakem (ne slzakem, peprakem), ktery uz podle jeho slov asi trikrat uspesne pouzil. Vetsinou pry utocnika informoval, ze pokud nestacila ta davka pepre do ksichtu, staci rict, ze ma jeste pistoli, a mel pokoj.
    Dalsi referoval o dvou setkani s bandou skinu, v obou pripadech pry stacilo jen odhrnout bundu a ukazat, ze ji ma - ani ji nevytahoval.
    Ja jsem nikdy pistoli k obrane pouzit nemusel, a jsem tomu rad, a doufam, ze to tak bude i nadale. Ale pokud neco resis slovne, coz je muj oblibeny pristup, kdyz to jde, tak ta pistole ti doda pocit sebevedomi, ktery je z reci znat, a to pusobi docela dobre.
    Nejaky sidlistni znasilnovaci si udajne na sebevedome pusobici zenskou netroufnou, utoci, kdyz vidi strach a nejistotu (to je pry naopak vyhecuje).
    TJORVEN
    TJORVEN --- ---
    ASHRAK: jo, premyslela jsem o tom uz... je fakt, ze to sebevedomi asi taky hraje velkou roli. ale nemam v tomhle smeru vubec prehled - nevis o nejakem dobrem kurzu?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    Samozřejmě se nesmíš bát a musíš si věřit. Ale jinak bys mohla začít navštěvovat speciální sebeobranu pro ženy (určitě ji bude někdo v okolí vyučovat). V dnešní době se bez toho člověk snad ani nemůže obejít. Uvidíš, že s rostoucí sílou a dovednostmi si budeš věřit víc a víc.
    TJORVEN
    TJORVEN --- ---
    nakoukla jsem sem, protoze zadnou zkusenost se sebeobranou nemam. zaroven jsem straspytel, bojim se lidi v noci. nase sidliste je za tmy jak bez zivota, mam tendenci propadat panice a hysterii. vubec nevim, jak bych reagovala, kdyby me nekdo prepadl. mate nejake tipy pro holky, ktere se moc prat neumi? anebo nejake doporuceni pro prevenci? (vim, ze nemam telefonovat a utikat, dlouhy vlasy radeji schovat, oslovit podezreleho...)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    FALLIE: Já osobně cvičím sebeobranu (prvky juda, karate, jiu-jitsu a aikda), pak zvlášť judo a karate, a pokud bych viděl, že se na mě blíží nějakej nazuřenej stokilovej chlápek s tyčkou v ruce, tak bych se ho asi snažil zneškodnit tvrdě (kopy, údery, ap.). Jestli by to byl ale normální 75kilovej kluk, tak bych ho asi zneškodnil asi nějak jemně (tomoe nage, kata guruma, o goši, ude hišigi žuži gatame apod.).
    FENRIS: Ještě se mi nestlo, že by mě kdo přepad'.
    FENRIS
    FENRIS --- ---
    taková otázka:satlo se vám někdy, že ste byli přepadeni po tréningu (třeba večer na cestě domů)?
    FALLIE
    FALLIE --- ---
    ASHRAK: mno, a bitka byla predtim, ney jsem jeste zacal chodit trenovat. Ted nevim, jak bzch jednal, delam judo a ju-jitsu a tvrdost je u nas zhruba prumerna, ted spis uvazuju, jestli bzch na ulici pouzil nejakej smrtici uder (sek do krku, ohryzku, utok na oci, popripade dlani na nos), nebo jestli bych se ho pokusil zneskodnit nejak kultivovane (judo + nasledna páka na zemi) fakt nevim. Kdyby byl jeden a neozbrojenej, tak bych se snazil pouzivat primerenou obranu, ale jakmile je jich vic....

Samozrejme ma prvdu Cyberkotlik, je to vo psychice...
    ITAL
    ITAL --- ---
    je to tak. já sem v podstatě teoreticky taky věděl kam mam mlátit. ale jak má člověk strach dát ránu, tak je to prostě v prdeli ... :-\
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: nepomohlo, uz jsme slysel o dvou rpipadech, kdy to nekdo zkousel a nicemu to nebylo

Hele, jinak mi neni jasny, co tu moc chcete resit....bitka je stejne ve vysledku vzdycky o psychice, ktera je defaultni a da se predelat jen nejakym narocnym postupem (bud se chodit casto prat, nebo podstoupit nejakej specializovanej trenink)

Ja si drtivou vetsinu svejch rvacek prozil predtim nez jsem zacal trenovat Bu, a zkratka fakt je ten, ze zkusenej bitkar ma nad clovekem co sice dlouha elta trenuje ale nikdy rvacku nezazil jasnou vyhodu. Nad tim ale neni moc co rpobirat, vsechno o vialnich bodech, specalnich tehcnikach atd nezakryje fakt ze v okamziku konfliktu bud utocite nebo utikate - funguje takhle cela planeta:)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    CUTTER: To je přesně ono. Mám prostě strach, že když se budu s někým prát, tak mu třeba (i nevědomky) něco udělám, protože už mám naučený určitý pohyby. Vím třeba, kam ho udeřit, aby to pořádně bolelo (viz moji nástěnku) - jako jsou ty různý tlakový a vitální body, dim-mak apod. Jinak důležitý je věřit si a v žádným případě si sám nesmím srážet sebevědomí.
    CUTTER
    CUTTER --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: Souhlas. Peprak na psy by mel fungovat.
    ASHRAK: Pokud se ale jak rika Fallie o soupere bojis, tak se tvoje sance rapidne snizej. Naucil jsem se, ze pri rvacce to nechce zadnej ostych. Hlavne se s tim nesrat. Popadnout, co je po ruce a uderit vsi silou. Udelat ze sebe naprostyho magora treba....
    To znam kluka, je mu tak 23, a to je fakt magor. On je malinkej, drobounkej jak komar. Vzdycky jsem se o nej bal, ale kdyz jsem videl, co dokaze.... To jsme takhle sedeli u automatu v nejaky herne a on vyhral. Prisli za nama dva chlapi jak hory, ze v tom automatu byly jejich prachy at jim je koukame nakulit. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme to sli vyresit pred hospodu. Kamos vsechno bral v klidu a si rikal, ze jsme v prdeli, az nastane bitka. Najednou kamos zacal rvat na cely kolo a delat hrozny xichty :) Pak bezel kousek ke stromu a tam urval vetev jak moje ruka a rozbeh se proti nim a hystericky kricel. Ty chudaci z toho byly tak vykleply, ze se dali na utek :))))) Takova vec se proste musi videt :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    FALLIE: Jak bych se na ulici choval já, to fakt říct nedokážu. Ale byl jsem od trenéra (Ruda Kocman - možná ho budeš znát - je to mj. čestný člen českého svazu juda) cvičenej fakt dost tvrdě, a právě na tu ulici nás trénoval.
    FALLIE
    FALLIE --- ---
    CYBERKOTLIK:
    ASHRAK: prave tim myslim to, ze sice taky uz nejakej ten rok pestuju budo sporty, ale na ulici to jde jinak, kdyz se peru v dojo, tak kontroluju rany, nedavam do nich plnou silu a tak. Jen jednou jsem se dostal do konfliktu a vim, ye jsem prave nebyl schopnej toho cloveka uderit tak, abych ho uplne yneskodnil, protoye jsem se o nej bal, kdezto jemu to bylo jedno a tak jsem dostal plnou ranu pesti omotanou retezem do ksichtu, az jsem chvilku nevedel, kde je zeme a kde nebe. Sice jsem ho pak zpacifikoval, protoze moji dezorientace nevyuzil a pak jsem byl zdrave nasranej, ale jde o to, ze sice muzu bejt lepsi, silnejsi, ale kdyz nejsem zvzklej poulicni rvac, tak mam hroznej handicap proti tem, co jsou....
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Proti psi rvacce, nepomohlo by mezi ty psy fouknout peprak? Cich maji citlivy dost, pocitam, ze takovej smrad by je mohl rozehnat. A zabere to min mista nez teleskop, a nasledky nejsou takovy. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam