• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    KEYA
    KEYA --- ---
    KLAARKA: Mě se ten váš tábor líbí moc... skoro bych tam i dceru poslala (je jí teď 7 a letos pojede na svůj první 14ti denní tábor sama v létě). Nemůžu ji tam poslat proto, že by byla smutná, že nejede s kamarády, které zná ze školy a tak. U nás tady vznikl tábor, který pořádají rodiče pro své děti a děti svých kamarádů a známých - sešla se tam parta, co se zná ze školy školky a tak... Takže letos to máme jasné. Pokud se to neosvědčí, tak jste moje varianta pro příští rok :).

    Ti kamarádi, na jejichž tábor dcera jede, ještě propagaci řeší pořádáním několika polodenních akcí v průběhu celého roku (před vánoci, jaro...), na které mohou děti přijít i s rodiči a ti tak mohou vidět, jak vedoucí pracují s dětmi, jak působí a prostě si je trochu obhlídnout naživo. Myslím, že tohle je celkem příjemný způsob, jak zjistit, kam dítě posílám a s kým. Protože v dnešní době to je opravdu riskantní přihlásit je na tábor jen podle informací z letáčku nebo internetu.

    Možná zkus ještě tenhle klub: [ KLUB POKROČILÝCH RODIČŮ aneb co všechno vydržíme - našim dětem vstup přísně zakázán ] tam mají větší děti :).
    MAKU
    MAKU --- ---
    Ono i mezi skautskými oddíly jsou dnes rozdíly - osobně taky Skauta kvůli té vojenské organizovanosti moc nemusím, ale kamarádka třeba chodila do "indiánského", to už se Skautu skoro nepodobalo. Bude to dost o vedoucích.
    Já tábory v dětství nenáviděla - posílali mě od 1. třídy na 4 týdny do chatičkové obludnosti pro 400 dětí, pak jednou do stanového cca pro 50 dětí, ale ani tam se mi nelíbilo. Nadšená "tábornice" jsem začla být od 12ti let díky malému tábornickému oddílu, kam jsem pak chodila i přes rok a časem dělala několi let vedoucí. Byl to takový zálesácko - indiánský styl (rozhodně ne trempský či skautský model) časem pak díky vedoucím přibyla experimentální archeologie, LARP.
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    GIO: ale on taky neni tabor jako tabor. ja jsem treba na tento typ klasickeho tabora zacala jezdit az v 18 jako vedouci a zadnou skautskou prupravu za sebou nemam a tim padem mi to ani neni nijak blizke. u nas se nevztycuje vlajka za hromadneho zpevu, nenosime na krku mamuti kly a tabornicke odrhovacky typu stanky jsem rovnou zakazala :) vedouci jsou vsichni vysokoskolaci, z toho nekteri studenti vytvarnych skol, a proto nelpime na taborovych kycich, myslim, ze se snazime deti vest ke vztahu k prirode a obecne okolnimu prostredi, ale soucasnymi zpusoby, ktere jsou nam blizke. vymyslime kazdy rok nove hry, vyblbneme se na kostymech, diplomech, zkratka na vsem, co deti na tabore provazi, myslim, ze to nadseni z nas prechazi i na deti a ze je to proste sranda pro vsechny zucastnene.

    ja osobne jsem jezdila jako mala na hromadne tabory treba pro sto deti, kde se spalo v chatkach, chodilo na diskoteky, od 13 tajne popijela cervena poezie... v te dobe se mi to libilo, protoze jsem neznala nic jinyho, ale zpetne je mi lito, ze jsem nemohla zazit nic poradnyho jako ty "nase" deti ted.
    GIO
    GIO --- ---
    tak ja treba osobne byla na tabore jednou, abych si to vykousela(protoze jsem tam nechtela jet uz rovnou) a uz jsem tam nikdy nechtela, zato se sborem na soustredeni jsem jezdila furt, trikrat rocne na kratsi a jednou v lete na velky ctrnati denni. u taboru klasickych nejak mi nevyhovoval a dosud nevyhovuje ten "trampsky" model no..nemam rada ani tu hudbu treba, zpivani u ohne, zalesacke triky a tak.. jsem spis zoolog nez prirodovedec, jestli mi rozumite.))
    pritom nemam problem jet do prirody, spat ve stanu, nemyt se dva dny,) ale tabory mi proste k srdci neprirostly, tim spis, kdyz jsem byla v osmnacti na navsteve za kamarady ve skautskem, a deti tam budili v sest rano revem a vyhanenim ze stanu, to jsem se vylozene rozcilila a zarekla se, ze me deti na tabor nikdy nebudou muset. pokud nebudou chtit samozrejme.. dneska jako matka jsem trosku mene ultimativni, protoze zastavam nazor, ze dite si ma zkusit vsechno, co chce(v ramci rozumu samozrejme).. ale nutit ho rozhodne nebudu. mne taky nikdo nenutil..
    MAKU
    MAKU --- ---
    NACITALKA: běžně na hřištích potkávám děti, co se nesmí zašpinit (Nelez na tu klouzačku, je tam písek! Nesedej si, je to zaprášené! Nesahej na to, máš rukavičky!), pak osobně znám takovou, co 5ti leté dcerce hubovala, že běhá v sukýnce - v sukýnce se přeci totiž neběhá. Pak je to hodně o vzorech: i v rodině máme děvčátka, co se štítí bahna, pavouků, pavučin, nebaví je pohybové aktivity, protože jsou pak zpocené a taky je to fuška, cokoli co zavání fyzickým nepohodlím či námahou dělají nerady...(poznávám v nich maminky). Jinak já mám drtivou většinu kamarádů z turistických, tábornických či vodáckých oddílů a z těch je pochopitelně většina "normální". Z táborů mám zkušenost, že děti co nikdy předtím k táborové romantice (a táborové práci a "nepohodlí") nikdy předtím nepřičuchli, tak mají s aklimatizaci poměrně dost problém.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    i kdyz jsem vlastne zazila maminku co neskutecne zesmesnila a vynadala diteti ze si ve skolce umazal kalhoty na "ven", to jsem nepochopila jak si predstavuje, ze si dite bude venku hrat...
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    ted by me zajimalo, jestli znate osobne nejakou takovou "dnesni" maminku, ja totiz nikoho? otazku myslim zcela vazne...
    protoze ty duvody, ktere vyjmenovavate, ze odrazuji, me spis prijdou jako plus...
    MAKU
    MAKU --- ---
    KLAARKA: Podle mě se snažíte moc pěkně - ta dobře tématicky vybraná celotáborovka, i graficky parádní zpracování (fotky a koláže na FB). Imo máte trochu nevýhodu, jestli fungujete "jen" jako letní tábor - děti, které tábornická romantika zaujala přece často do nějakého oddílu chodí i přes rok a jezdí pak na tábory s ním. (Dnešní maminky uvažují dost různorodě, řekla bych. Když sleduju (jen) Nyxí diskuze a vidím ty diametrálně odlišné způsoby výchovy, přístupu k rodičovství, mateřství i trávení volného času, tak mě to někdy až překvapí...)
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    MAKU: jojo, já si tohle všechno uvědomuju, ale stejně jsem se snažila přemýšlet i o tom, jak dnešní maminky uvažují a jakým způsobem je vhodné jim tedy tábor představit, aby pochopily, co je na něm tak jedinečného a zábavného, aby se nebály tam děti pustit a abychom je přesvědčili, že je to navíc hodně laciný způsob, jak dětem zajistit kvalitní trávení volného času.
    zdá se mi, že trochu selháváme, když svoje nadšení neumíme náležitě prodat. ale asi na to neexistuje jednoduchý recept :)
    MAKU
    MAKU --- ---
    KLAARKA: imo klesající zájem o tábornické aktivity bude souviset s postupnou změnou životního stylu od revoluce: v současné generaci rodičů (dětí ve věku, kterých se tábory týkají) je čím dál více těch, co s táborovou romantikou sami nemají zkušenosti a dětem takový způsob trávení času tedy ani nenabízejí. Můj muž je ještě z generace, kdy (pionýrským) tábořením prošlo 99 % dětí, protože neměli nic moc jiného na výběr. Za mne už to byla sotva čtvrtina třídy (skaut či jiné tábornické oddíly), třebaže v té době byl asi největší boom indiánsky orientovaného táboření. Teď se ve třídách objevují hádám tak 1-2 jedinci, co navštěvují nějaký tábornicky zaměřený oddíl, na letní tábory se jezdí za angličtinou, koníky, počítači atd. - každopádně jsou to tábory s kuchařkou v kuchyni, teplou vodou v koupelně, elektřinou, na sporty vybavenýmu hřiši atd. Hodně rodičů ani dětí (a právě zájem rodičů podle mne může zvýšit zájem dětí - ostatně rodič je ten, kdo tábor vybírá) si dnes už neumí představit, co je jako zábavného na táboře, kde si děti sami musí vařit, štípat dříví a koupat se ve studené vodě. Chtějí být (nebo děti mít) čisté, v teple, v pohodlí... S propagací to až tak souviset nebude - třeba Skaut se snaží mediálně propagovat dosti a stejně mezi dětmi nijak zvlášť "trendy" není.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KLAARKA: Taky se mi to líbí, ani si nemyslím, že by dítě potřebovalo nějaký specializovaný tábor. Vzhledem k tomu, že já jako malá na žádné tábory nejezdila, rodiče mě to neumožnili, chci tohle svému dítěti rozhodně poskytnout. Takže vydržte, zrovna se vám vychovává další malý táborník :-)
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    TULENI: _AMBRA_: děkuju moc oběma.

    ono je to tak, že když jedou děti jednou, jezdí pak až do konce základní školy, 90 % vedoucích jsou sami bývalí táborníci. nedaří se nám zkrátka přesvědčovat maminky, že se nemusejí bát s námi pustit špunty na dva týdny "do divočiny", že se jim děti vrátí možná trochu umazané od bláta, ale úplně šťastné. pořád hledám, kde je chyba, zkoušeli jsme už tisíc různých způsobů propagace, takže jste mi vlastně moc neporadily, ale zato alespoň pěkně povzbudily :). budu to tedy zkoušet dál, díky moc!
    _AMBRA_
    _AMBRA_ --- ---
    KLAARKA: tak to fakt klobouk dolů a škoda, že se potýkáte s úpadkem dětí :/ když vydržíte ještě pár let, určitě vám nějaké táborníky odchováme :D
    TULENI
    TULENI --- ---
    KLAARKA: me se to jako taky dost libi, dost se tesim az nase deti dorostou do moznosti jet na tabor...ja jezdila prakticky od narozeni s mamou a pak sama az do "praktikanta" a chci aby si to moje deti taky uzily a odzili, klobouk dolu ze to delate pro radost! :)
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    _AMBRA_: díky moc za reakci.
    3200 je se vším všudy, myslím, že máme snad nejlevnější tábor v republice :) je to klasický lowcostový tábor (tj. cena je vlastně za stravu-dopravu-odměny pro děti-vstupy na výletech), jinak se neplatí nic, tábořiště je naše a vedoucí pracují zadarmo pro radost :)
    _AMBRA_
    _AMBRA_ --- ---
    KLAARKA: zběžně jsme mrkla na vaše stránky a nevypadá to vůbec špatně...14 dní za 3.200,- to je bez stravy?
    (v Teplicích stojí ŠVP na 1 týden 4.tis...) ale o cenách táborů nemám přehled, takže fakt nevim jak se to pohybuje, tu vaší cenu bych ale klidně dala :)
    fajn je, možnost rozkliknout každého vedoucího (člověk má hned takový lepší pocit:)
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    ahoj, chtěla bych se vás zeptat na malou radu. organizuju se skupinou kamarádů-vedoucích už léta dětský tábor a poslední dobou trochu trpíme odlivem dětí. náš tábor je klasický, stanový a mně se zdá, jako by se dnešní maminky bály pustit svoje děti a dva týdny "do divočiny" bez tekoucí vody a elektřiny. snažíme se všude možně tábor propagovat, ale nejsme moc úspěšní. dneska se spousta táborů profiluje přes různá zaměření: na angličtinu, moderní tanec, terénní auta, koně... jakoby klasická táborová poetika nebyla dostatečně přitažlivá, zdá se mi, že je to dnešním maminkám málo.

    tak bych se vás jako maminek chtěla zeptat, jak pro děti vybíráte letní tábory vy, co vás zajímá a jestli vás vážně tábor jako ten náš trochu odrazuje.
    tady jsou kdyžtak naše stránky:
    121.PS BOR - Bratrstvo Opravdových rytířů
    http://www.skupinabor.cz/
    https://www.facebook.com/letni.tabor

    budu ráda za jakékoliv případné rady, co se vám v naší prezentaci nelíbí, hodně se snažím přemýšlet o tom, jak nás vidí maminky a co bychom měli zlepšit nebo lépe vysvětlit.

    omlouvám se, pokud je můj dotaz OT, kdyžtak mě odkažte na lepší klub. děkuju!
    KEYA
    KEYA --- ---
    _AMBRA_: V Tescu v Praze na Národní mají celé oddělení, kde je mají... možná i tady u nás v papírnictví by měli... Jaké potřebuješ? Mohla bych ti je koupit a poslat za nějaké normální poštovné :).
    _AMBRA_
    _AMBRA_ --- ---
    NACITALKA: no, nechce se mi dávat ranec za poštovné, ale asi mi nic jiného nezbude :/
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    a co e-shop?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam