KOPRETKA: ja vajickem ucim krehkost zdanlive tvrdych kosti, predevsim lebecni, na vajicko si zatukali jak je tvrde a pustily do kybliku... Pak uz si davali vetsi pozor.
A protoze bydlime v poslednim patre a pred okny mame jeste pres metr siroky parapet, ktery laka, uz od narozeni jsem jim ukazovala jak jsme vysoko na protejsim dome, ze staci jen jednou spadnout a je konec, dole je beton. A i kdyz jsem si nechtela moc vymyslet, tak bezvadne zafungovalo, ze kdyz ma okno otevreny ruce, a ja tam nebudu, tak te vezme a vyhodi. (pri tom jsem je zezadu prudce chytla a zvedla do vzduchu) To jsem teda musela uplatnit predevsim po vymene oken na jednokridla, predtim jsme meli ty stary zabezpeceny retezem. A stacilo to rict dvakrat kazdymu, pak uz povyrostli a to jsme uz vysvetlovali jak teleso muze prepadnout pres okraj, teziste atd. A to se hodi pak uz vsude, kde se clovek naklani pres okraj... Nikdy se nemuzu spolehnout, ze vzdy bude vse zavrene a bezpecne zejo, musi vedet sami co s telem a gravitaci..
A na horky sporak (pouzivam teda jen zadni plotynky pokud neni nutne) jsem kapla studenou vodu a ten vysledny efekt je ohromujici, a sahnuti na horka dvirka trouby zvenci, par fotek popalenych deti na googlu, nejsou vydeseny, ale vedej kde si dat pozor...
Sestricce se vylil hrnek temer vlazneho caje do klina, slezla ji tam kuze, byla na Vinohradech a na tu navstevu tam uz nikdy nezapomenu, a kdyz jsem byla mala byla jsem v nemocnici s holcickou ve velky ordinaci a sundavali ji tam spalenou kuzi z rucicky, to uz nechci zazit.
A jinak vzdy upozojnujeme kdyz nekde neco je, jako otevrena trouba, ostry noze v mycce, horky pekac...
Pak mam v oblibe knihy o anatomii, na nich se da lehce vysvetlit proc nechodit s kartackem v puse, drzet nuzky pri chuzi za ostri smerem dozadu, vydlicky hroty dozadu, neusnout s necim v puse, srovnat si pasy v aute, necpat telo to uzkych prostor, neschovavat se ve spotrebicich, nechodit k nekomu kdo seka travu zezadu, ke psovi zezadu, rozhlizet se vzdy atd. Vsak to znate :) protoze "copak ti maminka nerikala...?"
Sama si vybavuju spoustu veci co me mama ucila a mam je tak pevne zakoreneny, vsechno mi poctive opakovala a vysvetlovala a ji jeji rodice, tak to asi mame v rodine :)